Inte en hälsoapp som andra

AdobeStock_85299871_2.jpg

Forskarparet fick en bra idé medan de sökte ett hjälpmedel för naturlig familjeplanering. I dag är Natural Cycles den första app att CE-certifieras som preventivmedel.

För fem år sedan åkte en nanofysiker och en partikelfysiker på bröllopsresa. Resultatet blev en app som ger tusentals kvinnor information om deras menscykel med säkra och fertila dagar.

– Vi sökte själva ett stöd för naturlig familjeplanering men inget av alternativen som fanns på marknaden kändes tillräckligt sofistikerad. Så vi utvecklade en egen algoritm för att följa kvinnans menscykel och började använda den. I ett nästa steg spreds den bland våra kollegor. Det var tydligt att vi hade hittat en bra lösning som det fanns ett stort behov av, säger Raoul Scherwitzl, som tillsammans med sin fru Elina Berglund startade Natural Cycles för snart fyra år sedan.

Så funkar Natural Cycles

Natural Cycles består av en unik algoritm som tar kvinnans temperatur och andra faktorer, som spermieöverlevnad, temperaturfluktuationer och oregelbundenheter i cykeln, i beräkning. Den detekterar såväl ägglossning, kvinnans fertilitet och de olika stadierna av hennes cykel, som prognoser för kommande cykler.

Kvinnan mäter sin temperatur varje morgon med en speciell termometer. Denna temperatur är en indirekt mätning av kvinnans hormonnivåer och den information som appen behöver för att ge besked om detta är en ”säker” eller bra dag för den som vill bli gravid.  

Källa: naturalcycles.com/sv

Välkommen milstolpe

Själva utvecklingsfasen gick nästan av bara farten. Användarnas erfarenheter och tillkommande kliniska studier visade att produkten var ett bra och säkert alternativ både som preventivmedel och som stöd för familjeplanering. Den viktiga certifieringsfasen var mer tungrodd men resultatet är en milstolpe.

– I februari 2017 blev Natural Cycles CE-certifierad i kategorin medicintekniska produkter, och därmed godkänd som preventivmedel i hela Europa. Natural Cycles är den första app som godkänns som preventivmedel och en av de första hälsoapparna som CE-certifieras. Det är en dörröppnare för många andra företag inom området hälsa och vård.

Natural Cycles founders Dr Elina Berglund and Dr Raoul Schewitzl_2.jpg

Forskarparet Elina Berglund och Raoul Scherwitzl startade Natural Cycles.

Fertila möjligheter

Resultatet av idén som uppstod under bröllopsresan har fått ett varmt mottagande bland kvinnor och läkare i Sverige och en rad andra länder i och utanför Europa. Men det är inte målet för Raoul Scherwitzl. Forskaren i honom ser långt in i framtiden.

– Nu forskar vi vidare för att utveckla kunskaperna om fertilitet, om preventivmedel och om kvinnans kropp. Vi står bara på tröskeln till alla möjligheter.

Natural Cycles är lika tillgängligt för kvinnor i Europa som för kvinnor i tredje världen. Allt som behövs för att få information om månadens säkra respektive fertila dagar är tillgång till internet och en basaltermometer.

Europeisk produktsäkerhet

CE-märkning är en produktmärkning inom främst EU men även inom EES. Bokstäverna CE är en förkortning för Conformité Européenne (’i överensstämmelse med EG-direktiven’).

En produkt med CE-märkning får säljas i EES-området utan ytterligare krav. Förutsättningarna för att få CE-märka en produkt är att:

  • Produkten överensstämmer med grundläggande krav på exempelvis hälsa, säkerhet, funktion, miljö
  • Föreskriven kontrollprocedur har följts

För många produkter ansvarar tillverkaren själv för att kraven är uppfyllda. För vissa produkter med höga krav på säkerhet ska ett speciellt kontrollorgan säkerställa att kraven efterlevs.

Källa: Wikipedia

21 april 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Anne HammarskjöldDigitFoto AdobeStock, Natural Cycles

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng