Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ny vårdapp minskar behovet av tolkar

Med appen Daqatra träffar patienter en läkare via videolänk för rådgivning på arabiska, persiska, dari och kurdiska. Resultatet är tryggare patienter som klarar sig utan tolkar.

Text Daniel Retz Foto mostphotos 31 mars 2017 it i vården

Kvinna med hörlurar, hälsoapp.jpg

I appen går det att välja läkare baserat på önskat språk och olika specialistkompetenser. Vid besökstiden ringer den valda läkaren upp via tjänsten och så startar videomötet.

En diagnos baseras till stora delar på samtalet mellan patient och läkare. Och för att känna tillit vid läkarbesöket och få rätt behandling är det viktigt att kunna göra sig förstådd. För de som har ett annat modersmål än svenska krävs många gånger tolkhjälp – och det är ett eftersatt område inom sjukvården, menar Häni Ashkar, en av grundarna till appen Daqatra.

– Förra året beställdes nära en miljon tolkuppdrag inom närvården och där råder en stor brist på auktoriserade tolkar som kan säkerställa att det blir rätt. Konsekvensen är missförstånd och feldiagnoser som kräver ombesök. Sammantaget skapar det en bristande tillit till sjukvården inom invandrargrupper, och det vill vi ändra på.

Språkkunniga läkare underlättar besöket

Tillsammans med Pierre Alwani och Johnny Nijm har Häni Ashkar startat företaget Daqatra. Idén är att erbjuda läkarbesök via en app. Skillnaden mot exempelvis Kry är att de anslutna läkarna talar arabiska, persiska, dari och kurdiska. Härnäst väntar somaliska.

Så här fungerar det:

Efter att ha laddat ner appen kan användaren söka vård genom att vänta i ett digitalt väntrum via en drop-in-funktion eller att boka in ett videosamtal med en läkare.

– I appen går det att välja läkare baserat på önskat språk och olika specialistkompetenser. Vid själva besökstiden ringer den valda läkaren upp via tjänsten och så startar videomötet. Här kan läkaren hjälpa till med rådgivning, remisser och sjukintyg. Och efteråt har patienten möjlighet att utvärdera både läkaren och själva appen.

För att garantera patientsekretessen krypteras all information som går via appen. Och inget sparas vare sig på patientens eller på läkarens enheter.

Häni Ashkar.jpg

Häni Ashkar, en av grundarna till appen Daqatra.

– Vi vill att patienterna ska känna samma trygghet som om de mötte läkaren direkt. Därför är själva plattformen CE-certifierad, det innebär att den är medicinsktekniskt godkänd och uppfyller alla krav på sekretess.

Häni Ashkar berättar att både han själv och de övriga grundarna har familj och vänner som blivit missförstådda inom sjukvården. Så appen har blivit något av en hjärtefråga. 

– Vi har en fantastisk sjukvård i Sverige, men det pratas mycket om att det ska vara lika vård för alla och i den pressade sjukvården är det här en bortglömd målgrupp. De är väldigt utsatta, tänk att berätta personliga saker för en främling som ska tolka hur du känner. Då kanske du håller inne med viktig information. Så våra hjärtan klappar för den här frågan.

Utbildning och integrationsarbete

Appen lanserades den 28 mars och redan kommer feedback från de första användarna.

– Det var smyglansering några dagar innan och sedan dess har vi haft öppet varje dag från klockan 18 till 21. Och de som hittat till oss är jättenöjda. Vi får höra att de är imponerade över att de kan prata med en läkare på sitt eget språk och att de känner en stor lättnad.

Förutom 300 000 kronor i utvecklingsstöd från Almi så har grundarna självfinansierat tjänsten.

Hur vill ni utveckla tjänsten vidare?

– För oss handlar det om mer än att erbjuda en digital lösning. Vi känner ett ansvar att utbilda en målgrupp som saknar information om hälsa – det är ett integrationsarbete. Framöver kommer vi att öppna upp flera utbildningskanaler: vi ska skriva artiklar och ta fram ett livesänt program på nätet med inspiration från tv-programmet Fråga Doktorn. Vi tittar även på teknologier som AI.

Vilket är ert långsiktiga mål?

– Vår vision är helt klart att bli stora på den europeiska marknaden, kanske störst. Vi vill jobba med gränsöverskridande tjänster och inom EU pågår just nu arbetet med att hitta gemensamma lösningar för sjukvården. Ett exempel är att e-hälsomyndigheten tittar på hur man ska kunna skicka recept digitalt mellan olika länder, så vår lösning ligger i tiden.

Rekommenderad läsning

sjukhus.jpg

Västerås skapar Stadens kontrollrum

27 feb 2017 digit

Snart kommer stadens viktigaste samhällsfunktioner vara uppkopplade mot varandra. Västerås stad, Mälarenergi och RISE arbetar för att räddningstjänsten, sjukhusen och kommunhusen ska vara sammankopplade för att trygga tillvaron för medborgarna.

Samsung Pay_SEB, klar.jpg

Betala med mobilen i alla butiker

22 mar 2017 Digit

Samsung lanserar en mobil betaltjänst för användning i alla svenska butiker. På sikt ska lösningen också ersätta träningskort, busskort och kvitton.

damberg snip.JPG
video

Damberg om digitalisering

25 nov 2016 digit

Ledande bolag inom digitalisering behöver ta ett större ansvar att ställa krav och dela med sig av kunskap och erfarenheter. Alltför många små och medelstora företag har kommit på efterkälken och behöver stöd för att hänga med på digitaliseringståget. Det säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

AdobeStock_127517656_DevOps_960x640.jpg

Red Hat: Optimera utvecklingen med devops

15 dec 2016 digit

Devops, mikrotjänster och containrar är tre av de hetaste begreppen inom utveckling just nu. Ted Schönbeck, teknisk chef på Red Hat förklarar fördelarna och berättar hur du kan komma igång.

AdobeStock_132842141_2.jpg

Visiba Care välkomnar Wikströms förslag

24 apr 2017 it i vården

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har nyligen utlovat en översyn av ersättningssystemet för digitala besök på vårdcentraler som i dag beräknas enligt samma principer som besök IRL. Johan Gustafsson, vd på Visiba Care, tar beskedet med ro.

Devops-960x640.jpg

Tretton37: Så lyckas du med devops

8 maj 2017 Ledarskap

För att devops ska bli en integrerad del av utvecklingsarbetet gäller det att utvecklare och driftspersonal samarbetar.
Hela teamet har gemensamt ansvar för projektets framgång.

damgard bootcamp 960640.jpg
video

Joacim Damgard: Disruptionen är exponentiell

13 jun 2017 ledarskap

Av världens 500 största bolag härstammar bara 12 procent från deras ursprungliga verksamhet. Microsofts Sverige-vd Joacim Damgard tipsar om hur du förhåller dig till disruption och samtidigt utvecklar affären.

robot .jpg

Tekniken som förändrar världsekonomin

7 mar 2017 digit

Världen blir allt mer robotiserad, digitaliserad och uppkopplad och 2020 spås det finnas hela 20,4 miljarder uppkopplade enheter runtom i världen. Alla frid och fröjd med det? Nej, inte enligt Jan Nolin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap.