Slutet på ransomware?

happy people 960640.jpg

Finns det en framtid utan ransomware? Det hoppas Intel Security som tillsammans med samarbetspartners erbjuder gratis hjälp till drabbade i initiativet No more ransom.

 Det är hög tid att alla hederliga företag och organisationer börjar arbeta tillsammans därför att the bad guys har arbetat ihop hur länge som helst. Polisen kan inte kämpa mot ransomware själva och samma visa gäller för it-företagen, säger en av grundarna av No more ransom, Raj Samani, CTO EMEA på Intel Security.

I somras startade Intel Security, Kaspersky Labs, holländska polisen och Interpol tillsammans projektet No more ransom. Det är ett globalt initiativ grundat för att utbilda personer inom ransomware samt få dem som blivit utsatta att sluta betala in till hackarna. Istället för att betala kan man gå in på nomoreransom.org och skicka in de krypterade filerna, ibland sitter No more ransom på dekrypteringsnyckeln och då kan de lösa problemen helt gratis.

 Jag tycker att No more ransom har gått över förväntan och vi har fått mycket fler anslutna organisationer än vad vi trodde på förhand, vilket har gjort hackarna så arga att de bland annat namngett ett ransomware efter oss. Exempelvis har vi 20 polismyndigheter anslutna till oss i dagsläget.

Raj Samani 3.jpg

Raj Samani, CTO EMEA på Intel Security.

Anledningen till projektet No more ransom är ransomwares framväxt de senaste åren. Mellan april 2015 och mars 2016 blev cirka 718 000 användare attackerade, vilket är en 5,5 gånger så hög siffra som samma period året innan. Det blir också hela tiden lättare för hackarna att köra ransomware-kampanjer.

 Det kom en ny version nyss som är så enkel att använda att min elvaåriga dotter skulle kunna köra en egen ransomware-kampanj, och dessutom behöver man inte betala något för att köra den. Det är alltså fritt för alla att göra det och då förstår man vilka problem det kan bringa, därför är det viktigt att folk slutar betala hackarna. Betalar ingen så kommer de ju att sluta syssla med det - även fast det är enkelt.

Har ni något övergripande mål med No more ransom?

 Vårt mål är att fortsätta övertaget vi skapat för oss själva. Det är kanske naivt att säga att ransomware ska försvinna men det hoppas vi ju självklart på. Men vi ser det som en succé varje gång någon istället för att betala går till oss och vi kan hjälpa dem.

 Jag frågar alltid på konferenser hur många som hört talas om No more ransom och då brukar cirka 20 procent räcka upp handen, ett annat mål är att 100 procent av händerna ska vara uppe.

Ett annat budskap Raj Samani och de andra verksamma med No more ransom vill få ut är att ransomware inte bara spelar roll för personer som är verksamma inom it, utan det påverkar hela världen.

Kriminella rånar inte banker längre, de rånar en på nätet.

Raj Samani, CTO EMEA, Intel Security

 Alla måste förstå att ransomware påverkar dina chanser att få ett jobb, en sjukhusplats och så vidare. Det förstör enormt för samhället. Kriminella rånar inte banker längre, de rånar en på nätet.

 Alla människor är beroende av datorer och egentligen alla enheter i samhället styrs eller kommer snart att styras digitalt och då inkluderar jag medicin, hemmet, bilen - allt. Därför måste vi fortsätta jobba för en värld som våra barn kan vara i där vi inte låter hackarna vinna.

23 mars 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng