Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Plock och plattor lyfter Garo

Nya smarta lösningar för laddningsstolpar och en effektivare orderhantering med plattor. Så digitaliserar Gnosjöföretaget Garo.

Text Fredrik Adolfsson Foto Garo 27 mars 2017 digit

garo 960640.jpg

– Om en familj ska till deras campingplats den kommande helgen så kan de via en app mitt i veckan ställa in att på fredag eftermiddag vill de ha 18 grader i husvagnen. Då fixar våra uttag på campingplatsen det. Utvecklingen visar på att det efterfrågas fler sådana applikationer, säger Lars Kvarnsund, CFO på Garo.

Företaget Garo utvecklar och tillverkar produkter och lösningar för elinstallationsmarknaden. De finns i Sverige, Norge, Finland, Irland och Polen och har sitt huvudkontor i Gnosjö. De senaste åren har Garo arbetat hårt med att utveckla sig digitalt för att göra sig än mer konkurrenskraftiga på marknaden samt effektivisera verksamheten.

Ett exempel är laddstolpar för elbilar som är uppkopplade till molnet för övervakning och debiteringstjänst. Det innebär att kunden kan ta betalt av slutkunden och även se till att stolpen fungerar och levererar ström som den ska.

Plock med Ipads

Även inom bolaget arbetas det för att få till en ökad effektivisering. Det senaste projektet heter Warehousing AX och ska förenkla lagerhanteringen med hjälp av Ipads och ny funktionalitet i Microsoft Dynamics Ax. Förarbetet och planeringen har pågått i ett år och om några veckor sätts projektet i bruk.

 Tidigare har lagerarbetarna fått en utskriven plocklista som de har haft med sig på sina truckar. De plockar sina saker och går sedan till en terminal och rapporterar. Nu kommer alla att ha plockordrar på sina Ipads som sitter på truckarna. Man behöver inte gå tillbaka till någon terminal, allt sköts i trucken.  

Vad ska projektet leda till?

 Det ska förhoppningsvis leda till lite olika saker. Det första är bättre tillgänglighet och utnyttjande av lagersaldon. Det andra är effektivare utleveranser och plock samt en högre leveranssäkerhet. Och sist men inte minst så handlar det om att kunna ta bort onödiga moment i produktionen - vi vill undvika mycket spring och tappad produktionstid.

Vi vill undvika mycket spring och tappad produktionstid.

Lars Kvarnsund , CFO, Garo

Garo har sedan ett år tillbaka även satt igång med scanning av leverantörsfakturor. Borta är pappershanteringen och nu sköts både in- och utflödet av fakturor helt digitaliserat.

Hur kommer er verksamhet se annorlunda om om 3-5 år?

 Inom styrning, övervakning och produktion har vi ju redan digitaliserat en del vilket vi självklart kommer fortsätta med. Jag tror att vi framöver kommer bli ännu mer effektiva genom att digitalisera vissa delar av administrationen och på så vis ta ta bort onödigt arbete. Där kommer vi att hitta mer effektiva lösningar för att kunna vara konkurrenskraftiga, avslutar Lars Kvarnsund. 

Rekommenderad läsning

old couple.jpg

FocusCuras nya lösning för hjärtpatienter

14 jun 2017 it i vården

E-hälsoföretaget FocusCura lanserade nyligen plattformen Heartguard för kroniskt hjärtsjuka patienter. Istället för att besöka sjukhus kan patienten nu göra många av kontrollerna i hemmet.

emmaskolan.jpg
video

Emmaskolan: Från kaos till klockrent

19 jun 2017 it i skolan

När Emmaskolan i Angered började med Ipads var nätverket för långsamt för att undervisningen skulle kunna fungera. Med en ny lösning och ett tätt samarbete med Cisco har problemen lösts. Alexandra Ågren, pedagog Emmaskolan och Peter Jerhamre berättar om lösningen och resultatet.

tablet unge.jpg

Airwatch har koll på skolplattorna

29 sep 2017 it i skolan

Jönköpings kommun använder MDM-lösningen Airwatch till skolornas Ipads. Resultatet är bland annat bättre struktur, högre effektivitet och mindre kostnader.

äldrevård eskilstuna.jpg
video

Viva Omsorg gör jobbet i Eskilstuna

13 mar 2017 it i vården

En app och en platta har gjort jobbet både enklare och säkrare för medarbetarna i hemtjänsten i Eskilstuna kommun. För drygt ett år sedan startade piloten och nu används tekniken fullt ut.

garo-plock-meraki-960640.jpg

Garo väljer molnbaserat

3 apr 2018 digit

Elinstallationsföretaget Garo växer konstant. För att kunna möta den ökade it-efterfrågan så har de outsourcat driften och börjat använda lösningen Molnbaserat nätverk.

AdobeStock_41902079.jpg

SDC tar skogen in i molnet

16 mar 2017 Digit

Tack vare SDC ligger skogsbranschen i digitaliseringens framkant. Nu leder alla skogsvägar mot molnet och ett mer mobilt arbetssätt.

larare-leder-grupparbete-2.jpg

"Håll ut och håll om"

19 feb 2018 it i skolan

Alla lärare var inte positiva till att införa plattor i undervisningen på Nya Munken i Linköping. Med rätt utbildning, en plan och uthållighet så är idag allt på plats.

två små barn sitter och tittar i en ipad.jpg
video

Flera språk på förskolan

23 feb 2018 it i skolan

Två av tre förskolebarn får inte tillräckliga möjligheter att utveckla sitt modersmål. Förskolläraren Mahroo Khousravi jobbar enligt en metod som ger barnen kunskap om både sitt och de andra barnens språk.