Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Plock och plattor lyfter Garo

garo 960640.jpg

Nya smarta lösningar för laddningsstolpar och en effektivare orderhantering med plattor. Så digitaliserar Gnosjöföretaget Garo.

– Om en familj ska till deras campingplats den kommande helgen så kan de via en app mitt i veckan ställa in att på fredag eftermiddag vill de ha 18 grader i husvagnen. Då fixar våra uttag på campingplatsen det. Utvecklingen visar på att det efterfrågas fler sådana applikationer, säger Lars Kvarnsund, CFO på Garo.

Företaget Garo utvecklar och tillverkar produkter och lösningar för elinstallationsmarknaden. De finns i Sverige, Norge, Finland, Irland och Polen och har sitt huvudkontor i Gnosjö. De senaste åren har Garo arbetat hårt med att utveckla sig digitalt för att göra sig än mer konkurrenskraftiga på marknaden samt effektivisera verksamheten.

Ett exempel är laddstolpar för elbilar som är uppkopplade till molnet för övervakning och debiteringstjänst. Det innebär att kunden kan ta betalt av slutkunden och även se till att stolpen fungerar och levererar ström som den ska.

Plock med Ipads

Även inom bolaget arbetas det för att få till en ökad effektivisering. Det senaste projektet heter Warehousing AX och ska förenkla lagerhanteringen med hjälp av Ipads och ny funktionalitet i Microsoft Dynamics Ax. Förarbetet och planeringen har pågått i ett år och om några veckor sätts projektet i bruk.

 Tidigare har lagerarbetarna fått en utskriven plocklista som de har haft med sig på sina truckar. De plockar sina saker och går sedan till en terminal och rapporterar. Nu kommer alla att ha plockordrar på sina Ipads som sitter på truckarna. Man behöver inte gå tillbaka till någon terminal, allt sköts i trucken.  

Vad ska projektet leda till?

 Det ska förhoppningsvis leda till lite olika saker. Det första är bättre tillgänglighet och utnyttjande av lagersaldon. Det andra är effektivare utleveranser och plock samt en högre leveranssäkerhet. Och sist men inte minst så handlar det om att kunna ta bort onödiga moment i produktionen - vi vill undvika mycket spring och tappad produktionstid.

Vi vill undvika mycket spring och tappad produktionstid.

Lars Kvarnsund , CFO, Garo

Garo har sedan ett år tillbaka även satt igång med scanning av leverantörsfakturor. Borta är pappershanteringen och nu sköts både in- och utflödet av fakturor helt digitaliserat.

Hur kommer er verksamhet se annorlunda om om 3-5 år?

 Inom styrning, övervakning och produktion har vi ju redan digitaliserat en del vilket vi självklart kommer fortsätta med. Jag tror att vi framöver kommer bli ännu mer effektiva genom att digitalisera vissa delar av administrationen och på så vis ta ta bort onödigt arbete. Där kommer vi att hitta mer effektiva lösningar för att kunna vara konkurrenskraftiga, avslutar Lars Kvarnsund. 

27 mars 2017 Uppdaterad 17 december 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Garo

Rekommenderad läsning

Mobiler 960640

Trendbrott för mobiler

26 nov 2020 digit

Försäljningen av mobiler i Europa, Mellanöstern och Afrika landade på drygt 93 miljoner enheter under årets tredje kvartal. Det är en ökning med 2,1 procent jämfört med samma kvartal förra året, och ett trendbrott under 2020.

Tre Mute Ikoner

Hindra mute i Teams

12 nov 2020 digit

Motverka mute, ny offline-funktion och nya Teams-mallar. Microsoft Teams får ständigt nya uppdateringar i takt med att fler och fler användare ansluter sig till tjänsten.

En Gifraffs Huvud Sticker Upp Bland Molnen

Nyheter i Azure

4 nov 2020 digit

Microsoft Azure växer och nu är det möjligt att via en utvecklad version av Arc, få tillgång till molntjänstens alla smarta och säkra funktioner, oavsett var de finns. Samtidigt förenklar Microsoft för de som vill bygga tjänster i containrar med Github eller lösningar i Appservices.

Massa Mogen Frukt

MS AI-tips

18 sep 2020 digit

Att utbilda medarbetarna inom AI är minst lika viktigt som att ha rätt teknik på plats. Det visar en ny undersökning från Microsoft.

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Stormigt Hav

MS moln i havet

15 sep 2020 digit

Microsoft har plockat sin cylinder med servrar som legat i havet under ett två år långt pilotprojekt. Syftet har varit att utnyttja vattnet som nedkylningsresurs och resultaten är positiva.

Dator Kaffe Och Telefon Mot Orange Bakgrund

Samsung i Windows 10

26 aug 2020 digit

I nya Windows 10 kommer de som har en Samsungtelefon att kunna öppna sina appar på datorn. Det är ett steg mot att kunna spegla appar på datorn, något som Microsoft vill arbeta för.

Kölapp 960640

Smarta coronaköer

27 maj 2020 digit

Appen Kölapp gör det möjligt för butiker och restauranger att utan risk för smittspridning hjälpa sina kunder i tur och ordning. En QR-kod är allt som behövs för att köa i molnet.

Uppsalahem Katt

MS hos Uppsalahem

11 maj 2020 digit

När Uppsalahem går in i Office 365-plattformen är prio att fokusera på behov och att involvera ledningen. Allt för att öka tryggheten och säkra att Microsoft-produkterna verkligen används.