Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Plock och plattor lyfter Garo

Nya smarta lösningar för laddningsstolpar och en effektivare orderhantering med plattor. Så digitaliserar Gnosjöföretaget Garo.

Text Fredrik Adolfsson 27 mars 2017 digit

garo 960640.jpg

– Om en familj ska till deras campingplats den kommande helgen så kan de via en app mitt i veckan ställa in att på fredag eftermiddag vill de ha 18 grader i husvagnen. Då fixar våra uttag på campingplatsen det. Utvecklingen visar på att det efterfrågas fler sådana applikationer, säger Lars Kvarnsund, CFO på Garo.

Företaget Garo utvecklar och tillverkar produkter och lösningar för elinstallationsmarknaden. De finns i Sverige, Norge, Finland, Irland och Polen och har sitt huvudkontor i Gnosjö. De senaste åren har Garo arbetat hårt med att utveckla sig digitalt för att göra sig än mer konkurrenskraftiga på marknaden samt effektivisera verksamheten.

Ett exempel är laddstolpar för elbilar som är uppkopplade till molnet för övervakning och debiteringstjänst. Det innebär att kunden kan ta betalt av slutkunden och även se till att stolpen fungerar och levererar ström som den ska.

Plock med Ipads

Även inom bolaget arbetas det för att få till en ökad effektivisering. Det senaste projektet heter Warehousing AX och ska förenkla lagerhanteringen med hjälp av Ipads och ny funktionalitet i Microsoft Dynamics Ax. Förarbetet och planeringen har pågått i ett år och om några veckor sätts projektet i bruk.

 Tidigare har lagerarbetarna fått en utskriven plocklista som de har haft med sig på sina truckar. De plockar sina saker och går sedan till en terminal och rapporterar. Nu kommer alla att ha plockordrar på sina Ipads som sitter på truckarna. Man behöver inte gå tillbaka till någon terminal, allt sköts i trucken.  

Vad ska projektet leda till?

 Det ska förhoppningsvis leda till lite olika saker. Det första är bättre tillgänglighet och utnyttjande av lagersaldon. Det andra är effektivare utleveranser och plock samt en högre leveranssäkerhet. Och sist men inte minst så handlar det om att kunna ta bort onödiga moment i produktionen - vi vill undvika mycket spring och tappad produktionstid.

Vi vill undvika mycket spring och tappad produktionstid.

Lars Kvarnsund , CFO, Garo

Garo har sedan ett år tillbaka även satt igång med scanning av leverantörsfakturor. Borta är pappershanteringen och nu sköts både in- och utflödet av fakturor helt digitaliserat.

Hur kommer er verksamhet se annorlunda om om 3-5 år?

 Inom styrning, övervakning och produktion har vi ju redan digitaliserat en del vilket vi självklart kommer fortsätta med. Jag tror att vi framöver kommer bli ännu mer effektiva genom att digitalisera vissa delar av administrationen och på så vis ta ta bort onödigt arbete. Där kommer vi att hitta mer effektiva lösningar för att kunna vara konkurrenskraftiga, avslutar Lars Kvarnsund. 

Rekommenderad läsning

skog 960640.jpg

Norrskogs app gör Sveriges skog digital

10 feb 2017 digit

Nu kan Sveriges skogsägare ta med sig surfplattan ut i skogen och via geopositionering registrera varenda fallet träd, svampställe, vindfälle eller vad man nu vill. Och allt sker via Norrskogs nya app.

Kvinna med hörlurar, hälsoapp.jpg

Vårdapp minskar behovet av tolkar

31 mar 2017 it i vården

Med appen Daqatra träffar patienter en läkare via videolänk för rådgivning på arabiska, persiska, dari och kurdiska. Resultatet är tryggare patienter som klarar sig utan tolkar.

tablet unge.jpg

Airwatch har koll på skolplattorna

29 sep 2017 it i skolan

Jönköpings kommun använder MDM-lösningen Airwatch till skolornas Ipads. Resultatet är bland annat bättre struktur, högre effektivitet och mindre kostnader.

eyes_960x640.jpg

Shoppa med digital plånbok

20 apr 2017 Digit

Idag går det fint att betala med mobilen i kortmaskiner. Därifrån är steget inte långt till att handla med klockan, ett chip i kroppen eller biometriskt.

kraftledning.jpg

Ellevio satsar på robotar och drönare

12 dec 2017 digit

Drönare, robotar, egna appar - på Ellevio satsas det stenhårt på digitalisering. Så pass mycket att digital utveckling nu också är en organisatorisk enhet och inte ett tidsbegränsat projekt.

garo-plock-meraki-960640.jpg

Garo väljer molnbaserat

3 apr 2018 digit

Elinstallationsföretaget Garo växer konstant. För att kunna möta den ökade it-efterfrågan så har de outsourcat driften och börjat använda lösningen Molnbaserat nätverk.

hemfrid-foto.jpg
Nominerad årets digitaliseringsledare

Så digitaliserar Hemfrid säkert

11 jan 2018 digit

När David Leeb kom till Hemfrid startade ett omfattande arbete med digitalisering för både kunder och medarbetare. Resultatet är två appar som förenklar och skapar trygghet. Nästa steg är automatiserad försäljning genom maskininlärning. David Leeb är nominerad till Årets digitaliseringsledare.

lastbilschaufför som sitter i hytten och tittar i sin vänstra backspegel.jpg

Chaufförernas bästa vän

30 jan 2018 digit

Effektivare jobb och mindre pappersarbete blev resultatet när HeidelbergCement utvecklade en egen app. Efter introduktionen i Sverige väntar Norge och Danmark och därefter står fler länder på tur.

Skåne-unikom-citrix-960640.jpg
Ett samarbete mellan Citrix och Voister

Citrix säkrar Unikoms appar

29 aug 2018 digit

Unikom har investerat i Citrix Netscaler SDX, en plattform för applikationsleverans som ska öka deras mobilitet och säkra deras appar i en allt mer flexibel och hotfull omvärld.