Plock och plattor lyfter Garo

garo 960640.jpg

Nya smarta lösningar för laddningsstolpar och en effektivare orderhantering med plattor. Så digitaliserar Gnosjöföretaget Garo.

– Om en familj ska till deras campingplats den kommande helgen så kan de via en app mitt i veckan ställa in att på fredag eftermiddag vill de ha 18 grader i husvagnen. Då fixar våra uttag på campingplatsen det. Utvecklingen visar på att det efterfrågas fler sådana applikationer, säger Lars Kvarnsund, CFO på Garo.

Företaget Garo utvecklar och tillverkar produkter och lösningar för elinstallationsmarknaden. De finns i Sverige, Norge, Finland, Irland och Polen och har sitt huvudkontor i Gnosjö. De senaste åren har Garo arbetat hårt med att utveckla sig digitalt för att göra sig än mer konkurrenskraftiga på marknaden samt effektivisera verksamheten.

Ett exempel är laddstolpar för elbilar som är uppkopplade till molnet för övervakning och debiteringstjänst. Det innebär att kunden kan ta betalt av slutkunden och även se till att stolpen fungerar och levererar ström som den ska.

Plock med Ipads

Även inom bolaget arbetas det för att få till en ökad effektivisering. Det senaste projektet heter Warehousing AX och ska förenkla lagerhanteringen med hjälp av Ipads och ny funktionalitet i Microsoft Dynamics Ax. Förarbetet och planeringen har pågått i ett år och om några veckor sätts projektet i bruk.

 Tidigare har lagerarbetarna fått en utskriven plocklista som de har haft med sig på sina truckar. De plockar sina saker och går sedan till en terminal och rapporterar. Nu kommer alla att ha plockordrar på sina Ipads som sitter på truckarna. Man behöver inte gå tillbaka till någon terminal, allt sköts i trucken.  

Vad ska projektet leda till?

 Det ska förhoppningsvis leda till lite olika saker. Det första är bättre tillgänglighet och utnyttjande av lagersaldon. Det andra är effektivare utleveranser och plock samt en högre leveranssäkerhet. Och sist men inte minst så handlar det om att kunna ta bort onödiga moment i produktionen - vi vill undvika mycket spring och tappad produktionstid.

Vi vill undvika mycket spring och tappad produktionstid.

Lars Kvarnsund, CFO, Garo

Garo har sedan ett år tillbaka även satt igång med scanning av leverantörsfakturor. Borta är pappershanteringen och nu sköts både in- och utflödet av fakturor helt digitaliserat.

Hur kommer er verksamhet se annorlunda om om 3-5 år?

 Inom styrning, övervakning och produktion har vi ju redan digitaliserat en del vilket vi självklart kommer fortsätta med. Jag tror att vi framöver kommer bli ännu mer effektiva genom att digitalisera vissa delar av administrationen och på så vis ta ta bort onödigt arbete. Där kommer vi att hitta mer effektiva lösningar för att kunna vara konkurrenskraftiga, avslutar Lars Kvarnsund. 

27 mars 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit Foto Garo

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng