Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Läkemedelsverket digitaliserar inom EU

Lakemedelsverket_960x640.jpg

Det är en guldålder för digitalisering på den statliga myndigheten Läkemedelsverket.

Det är en guldålder för digitalisering på den statliga myndigheten Läkemedelsverket. Högst upp på agendan finns ett antal tunga digitaliseringsprojekt som kommer att förenkla för både patienter och personal i Sverige och inom hela EU.

På Läkemedelsverkets it-avdelning arbetar 55 personer, allt från tekniker till systemutvecklare och arkitekter. Men nu rekryteras fler som förberedelse för att ro i land en rad digitaliseringsprojekt.

– Vi arbetar med en diger utvecklingsportfölj och det är fantastiskt spännande. Det handlar dels om digitaliseringsprojekt som drivs gemensamt på EU-nivå, dels om projekt som ska underlätta för vårdgivare och vårdtagare i Sverige, säger Per Persson som är it-chef på Läkemedelsverket i Uppsala.

Det är också en standardisering som på sikt kommer att förenkla för vården, helt enkelt en motorväg för framtidens e-hälsa i Sverige och EU.

Per Persson , it-chef, Läkemedelsverket

Läkemedelsverket är en statlig myndighet med en rad viktiga arbetsuppgifter. Den största verksamheten är att kvalitetssäkra och godkänna läkemedel för användning av människor och djur i Sverige men också i hela EU.

– Sverige är ett av de länder som får flest uppdrag inom EU när det gäller läkemedelsgodkännande och det säger en del om kompetensen hos myndigheten och om den kvalitet som levereras.

Viktig överblick av preparat

Det är inte bara viktigt att de preparat som når Europas sjukhus och apotek är säkra och ger önskad effekt. Det är också viktigt att få överblick över vilka produkter som säljs i olika länder. I Sverige finns i dag NPL, nationellt produktregister, som administreras av Läkemedelsverket och motsvarande sammanställningar finns i andra länder. Nu pågår ett stort arbete för att på EU-nivå systematisera informationen i respektive lands samt i EU:s gemensamma produktregister.

– I dag har produkter och substanser olika identiteter i olika länder. Målet med standarderna som går under samlingsnamnet IDMP, Identification of Medical Products, är bland annat en gemensam nomenklatur för klassificering som samlar all information om respektive produkt. Detta ger stora möjligheter till att koppla samman system mellan länderna och innebär bland annat att vi i framtiden kan ta med våra e-recept på resor i Europa. Det är också en standardisering som på sikt kommer att förenkla för vården, helt enkelt en motorväg för framtidens e-hälsa i Sverige och EU.

Enklare rapportering

Ett annat viktigt digitaliseringsprojekt driver Läkemedelsverket nu som en pilotstudie tillsammans med SKL, Sveriges kommuner och landsting, och Akademiska sjukhuset i Uppsala. Bakgrunden är att det i dag är relativt komplicerat och tidskrävande för vårdtagare och vårdgivare att via Läkemedelsverkets webbplats rapportera biverkningar, alltså oönskade effekter av läkemedel eller andra preparat.

Per Persson4.jpg

Per Persson, it-chef på Läkemedelsverket.

– Dagens biverkningsrapportering kräver mycket manuell hantering. Nu testar vi en modell på Akademiska sjukhuset där läkarna kan rapportera biverkningar direkt i journalsystemet. Rapporten kommer rakt in i vårt system där vi också kan göra signalspaning, alltså söka mönster, i biverkningsinformationen. Över tid kommer lösningen att höja kvaliteten på och mängden information om olika biverkningar i Sverige och EU.

Ett annat av Läkemedelsverkets digitaliseringsprojekt rör tillgång på läkemedel.

– Målet är att få ut information till apotek och andra när ett läkemedel eller preparat inte är tillgängligt hos apotek och i sjukvården. Genom att strukturera informationen från olika leverantörer och koppla den mot NPL hoppas vi att informationen ska nå ut snabbare.

Digitalisering för bättre liv

Dessa projekt är bara några av punkterna på Läkemedelsverkets och Per Perssons att-göra-lista. Här finns också arbetet med att effektivisera processen för läkemedelsgodkännande. Det handlar både om att använda strukturerad information och automatisering för att ta emot den stora mängd underlag och dokument som krävs, samt att få till förbättrade stöd för den egna organisationen.

– Det är en guldålder för digitalisering på Läkemedelsverket. Det är otroligt roligt att vara med på den här resan och bidra till bättre liv och hälsa för både människor och djur, säger Per Persson.

31 mars 2017 Reporter Anne Hammarskjöld it i vården Foto Läkemedelsverket

Rekommenderad läsning

felicia-doktor-hg_2.jpg

Almi investerar i hälsa

9 nov 2018 it i vården

Det enorma intresset för hälsa och kost återspeglas i mängder av tips på nätet. Med HealthGoing.com vill Felicia Provender samla kvalitetsmärkt vägledning grundad på forskning. Med stöd från Almi Invest är målet att bli den ledande sökmotorn för en sundare livsstil.

orolig-mamma-tar-tempen-pa-sitt-barn.jpg
video

2025 är vården i mobilen

25 apr 2018 it i vården

Möjligheterna med digitala vårdlösningar sätter ljuset på problemen i den befintliga vården. Nu är utmaningen att utveckla vården på patienternas villkor till lägre kostnad för landstingen och undvika för snabba beslut om vård som inte har utvärderats. Det menar Emma Spak, SKL och Daniel Forslund, SLL i ett samtal på Vitalis.

två glas öl.jpg

Nyktrare med virtuell vård

16 apr 2018 it i vården

Akademiska sjukhuset öppnar en e-mottagning ska underlätta för personer med alkoholberoende att söka vård för sina problem.

två kvinnor sitter och tittar i en mobil.jpg

Unikt steg för sjukvården

23 mar 2018 it i vården

Sverige blev i veckan ett av få länder i världen där vårdtagare själva kan få koll på sina journaler och provsvar oavsett vårdgivare tack vare e-tjänsten Journalen.

flicka-med-fokus-pa-mobilen-och-sitt-kaffe.jpg

Avgift för läkarbesök i mobilen

21 mar 2018 it i vården

Nu rekommenderar SKL en minimiavgift för digitala vårdkontakter på 100 kronor per besök men det är upp till varje landsting om avgiften blir högre. Ett mål med den nya patientavgiften är att undvika onödig konsumtion av vårdkontakter. 

socialminister-annika-strandhall-i-rod-jacka.jpg

Regeringen styr upp e-hälsa

8 mar 2018 it i vården

Regeringen ska utreda regelverket för digitala vårdmöten och hur tjänsterna bidrar till principen om vård efter behov. Samtidigt utvärderar Socialstyrelsen vilka vårdinsatser som lämpar sig för e-hälsolösningar.

översiktsbild över vitalis 2017.jpg
Ett samarbete mellan Vitalis och Voister

AI stort på Vitalis

27 feb 2018 it i vården

AI-sjuksköterskor, det senaste inom smarta hem och boenden och uppkopplade vårdmiljöer. Det är ett axplock av allt som kommer att finnas på e-hälsokonferensen Vitalis i Göteborg.

ambulans-under-utryckning.jpg

Effektivare larm med AI

12 feb 2018 it i vården

Ett AI-baserat beslutsstöd ska hjälpa larmcentralen som tar emot 100 000 112-samtal att bedöma varje patients vårdbehov och hur det tas om hand på bästa sätt.

AdobeStock_66689823_2.jpg

Akademiska satsar på digitalt ledarskap

7 aug 2017 it i vården

En lång rad digitala tjänster ska förenkla för alla som söker vård i Uppsala. Men för att satsningen ska bli en framgång behöver hela verksamheten arbeta i samma riktning. Under hösten bildas en ny it- och digitaliseringsorganisation i Region Uppsala.