Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Gordon Thompson: ”Nu river vi den gamla infrastrukturen”

GordonThompson_960x640.jpg

Mjukvarubaserad infrastruktur och riktig realtidsinformation ger helt nya möjligheter. Det var budskapet från Gordon Thompson, vd på Cisco Enterprise Networks, under Cisco Live i Berlin.

– I trettio års tid har vi byggt nätverk för att möjliggöra stabil konnektivitet. Det är fortfarande viktigt men nu måste vi veta vad appar används till, var vi använder dem och hur de beter sig. Vad vi gör nu är att riva de gamla ritningarna för hur infrastruktur byggs för det nya sättet förändrar allt, säger Gordon Thompson.

Allt fler kunder tittar på mjukvarubaserad infrastruktur för att få en snabbare, mer responsiv och enklare it-miljö. Det gör också allt fler leverantörer.

– Man vill inte ha box-lösningar som måste konfigureras en och en, utan har du tusen routrar och vill konfigurera dem vill du kunna rulla ut dem samtidigt. Idag har nätverken blivit mera agila och vad som tog dagar tar idag sekunder. Man börjar också inse vikten av analytics och realtidsdata för att förstå vad som händer i nätverken och jag menar inte data som är sextio sekunder gammal utan här och nu.

Beteendeanalys ger bättre säkerhet

Han menar att framtiden ligger i analyser av beteenden i nätverket, inte minst som ett skydd mot en alltmer komplex hotbild.

– Om du kan analysera beteenden kan du också jobba med prediktioner vilket ger oss ett helt nytt beslutsunderlag. Många förstår inte exakt hur värdefullt det är, men om du kan förstå vad som händer innan det sker kan du snabbt begränsa ett hot. Med tanke på att en miljon enheter kopplas upp mot nätet varje timme måste du kunna stoppa dem.

Cisco har med sina verktyg Tetration och AP Dynamics byggt in kraftfulla redskap för att både dra information ur nätverken och apparna som körs, och analysera den. Den datan är också nyckeln till en lyckad automation.

– När man automatiserar bygger man ett program som i sin tur bygger på policyer. Ju fler sådana man kan ha desto bättre blir programmen och automatiseringen. Där är många som slår i glastaket för att de inte kan få fram mer data eftersom de inte investerat i front-end-analys. Vi har hela tiden haft ett helhetstänk och jobbat efter att kunderna vill ha sin infrastruktur fyra till sju år, säger Gordon Thompson.

Ny hårdvara ger mer virtualisering

Bland nyheterna på Cisco Live fanns Enterprise network compute system, ENCS, som är en hårdvara vars stora förtjänst är att den tillåter virtualising av hårdvara i större utsträckning än tidigare.

– Tidigare har man haft en virtuell router som kanske också varit en virtuell brandvägg, nätverksutökare och accesspunktscontroller. ENCS kan vara tio, femton olika saker som dessutom kan rullas ut dynamiskt från varsomhelst till alla enheter samtidigt. Det innebär också att det blir viktigt att den där hårdvaran är pålitlig, stabil och säker. Cisco är ju i grunden ett hårdvaruföretag även om vi gått mot mjukvara så vi är fortfarande medvetna om betydelsen av att kunna garantera hårdvaran.

2 mars 2017 Uppdaterad 13 januari 2021 Reporter Miguel Guerrero cisco live Foto Cisco

Rekommenderad läsning

Hemarbete 960640
video
Ett samarbete med Cisco

Webex för hybridarbete

9 apr 2021 digit

Framtidens medarbetare är hybrida. Cisco Webex pandemisäkrar det fysiska kontoret, gör digitala möten mer interaktiva och tryggar med hjälp av end-to-end kryptering. 

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

kvinna står nere vid havet i röd jacka och mössa.jpg

Nyheter från Red Hat Summit

4 maj 2020 digit

Openshift virtualization innebär en ännu mer öppen och hybridvänlig it-hantering. Det framhöll Paul Cormier, CEO Red Hat, under Red Hat Summit, som i år lockade 80 000 deltagare.

glidflygare på väg att kasta sig ut från en klippa2.jpg
video

Så säkrar Cisco

7 apr 2020 digit

Utvecklare vill snabbt testa nya funktioner medan it fokuserar på säkerheten och mitt emellan står CIO:n som både vill ha snabbhet och säkerhet. Därför bygger nu Cisco framtidens säkerhetslösningar.

stor stor maskin som gräver i stenbrott.jpg
video

Ciscos nya ögon

17 mar 2020 digit

För att tekniker, oavsett om de jobbar med it eller OT, ska kunna samarbeta krävs en gemensam plattform som ger full synlighet. Cisco har utvecklat en lösning med hög säkerhet och kontroll. Prashanth Shenoy förklarar nyttan med Cyber Vision.

mamma och flicka plockar grönsaker i en affär.jpg
video

Icas nya nät

11 mar 2020 digit

Ica gör sig redo för nästa generations nätverk med ACI, Application Centric Infrastructure. Förhoppningen är att det ska leda till en enklare förvaltning och underhåll, samtidigt som bolagets tjänster kan levereras snabbare och säkrare. Det berättar Walter Stern under Cisco Live i januari. 

två resväskor på en flygplats med ett flygplaan i bakgrunden.jpg
video
ett samarbete mellan cisco och voister

Flyg med wifi 6

3 mar 2020 digit

Företag och organisationer har börjat anamma wifi 6-tekniken och samtidigt anpassas allt fler klienter för nästa generations nätverk. Med kortare svarstider och bättre applikationsupplevelse kommer flygplatser och shoppingcenter tjäna på att växla upp sina nät. 

en bit blåbärstårta och en bit hallontårta.jpg
video

Cisco taggar Halmstad

18 feb 2020 digit

Genom att använda taggar i nätverket får Halmstad kommun större kontroll på vem som har tillgång till vad. Just nu pågår ett test, och faller allt väl ut kommer det att ske i större omfattning framöver.

sjukvårdspersonal springer med patient i sjukhussäng.jpg
video

Kalmars säkra nät

29 jan 2020 digit

Säkerhet och stabilitet i nätet är prio ett för Region Kalmar län. Just nu testar regionen nätverkslösningarna SDA och SD-WAN, som på sikt kan göra stor nytta i verksamheten. Det berättar Magnus Fisch, som besöker Cisco Live för att få veta ännu mer om den senaste tekniken.