Frihet för studenter med nytt wifi i Linköping

AdobeStock_117847444.jpg

Med wifi på studentboendet Campi i Linköping skapade ByggVesta ett område som sjuder av liv.

Fastighetsbolaget ByggVesta har länge gått sin egen väg. De bygger attraktiva lägenheter och erbjuder boendeservice i utsatta områden, de tänkte hållbart innan det blev ett buzzword, och de byggde studentbostäder i en tid när marknaden var stendöd.

ByggVesta vill också erbjuda studenterna mer än tak, väggar och golv och som ett resultat har studentboendet Colonia 1 i Linköping sedan förra sommaren wifi i alla publika utrymmen. Drifttagningen är ett mervärde för hyresgästerna som har fått önskad effekt. För studenterna har varit snabba med att ta vara på den nya friheten när de inte längre är hänvisade till sina lägenheter för att plugga.

– Vi har ett campustänk kring våra studentbostäder, och med tillgång till wifi används de publika ytorna, till exempel studierummen, på ett helt annat sätt än tidigare. Det är jätteroligt. Sedan blev jag själv lite överraskad av att studenter idag använder internet i mycket högre utsträckning än de använder böcker, säger Rickard Lindström, förvaltare på ByggVesta, och skrattar.

Känd miljö i 86 länder

I genomsnitt hämtas 40 GB data per dag, och drygt 300 unika användare loggar in. Det är cirka 75 procent av de 400 boende i Colonia 1. Miljön de loggar in i är välbekant för studenter i 86 länder.

– De loggar in på sitt EduRoam-konto. EduRoam är ett internationellt universitetsnätverk och det innebär bland annat att alla våra gäststudenter kan bli hooked up och vara igång direkt med tillgång till all kursdokumentation och underlag från tidigare och nuvarande kurser och forskning.

byggvesta.jpg

Rickard Lindström är förvaltare på ByggVesta.

Dessutom har Linköpings kommun valt att erbjuda studenterna tillgång till sitt öppna stadsnätverk Linkoping WiFi. På så sätt får ungdomarna tillgång till aktuell information och erbjudanden från kommunen.

Guld med leasad support

ByggVesta har valt en molnbaserad lösning och leasar hårdvara i form av routrar och accesspunkter. Målet har varit en lösning som är tekniskt och ekonomiskt skalbar i takt med att företaget bygger fler studentbostäder. Man har också valt att leasa supporten.

– Vi ville ha en lösning som funkar och det har vi fått. Det har inte varit ett enda driftproblem sedan i augusti och har det varit något så har inte vi märket det. För oss är det värt guld och gröna skogar, säger Rickard Lindström.

Om lite drygt 1,5 år kommer ytterligare cirka 700 elever flytta in i Colonia 2, med wifi överallt. Enligt ett beslut kommer ByggVestas alla nya studentbostäder i Stockholm erbjuda samma frihet. Men just nu ser Rickard Lindström mest fram emot att se hur studenterna kommer att använda sitt wifi när sommar-, sol- och grillsäsongen drar igång.

19 mars 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Anne HammarskjöldDigitFoto Ellinor Collin, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng