Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Finn upp ökar elevernas digitala kunnande

Finn upp är Sveriges största uppfinnartävling för grundskolan. Syftet är att utveckla elevernas kreativitet, entreprenöranda och digitala kunnande inför kommande arbetsliv.

Text Fredrik Adolfsson 5 mars 2017 it i skolan

finn upp bild tjej.jpg

 Idag sker Finn upps arbete genom en beprövad och inarbetad pedagogisk metod där ungdomarna i tre steg själva får chans att att få utlopp för sin kreativitet. Lärare kommer ofta fram och säger att elever som tidigare hängt på bänkarna blommar upp när de får driva sina egna idéer från start till mål och utveckla dem till uppfinningar.

Helena Thorén började nyligen som verksamhetsledare på Finn upp, Sveriges största uppfinnartävling som drivs av den ideella organisationen Ingenjörsamfundet (ISF).

Den pedagogiska metoden går vid namn Uppfinnarresan och de tre stegen kallas idéa, designa och förverkliga. Den första syftar till att sätta igång den kreativa tankeprocessen där eleverna får brainstorma i ett öppet klimat fritt från kritik, ju fler idéer desto bättre.

finn upp .jpg

En elev deltagande i Finn upp.

Efter det kommer designa-stationen som handlar om att utveckla och testa idéerna, kanske har något blivit fel på vägen? Och sist men inte minst så kommer också förverkliga-steget där man ska få andra att vilja köpa, tillverka och använda produkten - denna station handlar om att sälja in helt enkelt.

Sedan skickas elevernas bidrag in till Finn upp där de bearbetas och granskas av experter och uppfinnare som bedömer potentialen i idéerna. Några projekt går vidare till nästa steg där en jury utser brons-, silver- och guldmedaljer. De tre kategorierna som finns är teknisk lösning, samhällsnytta och digital lösning.

 Finn upp har varit något som endast teknikläraren engagerade sig i till att bli ett ämnesövergripande stöd i skolorna, nu använder man Finn upp i många ämnen parallellt för att stötta kreativitet och problemlösning. Vi jobbar på att sprida den till alla skolor eftersom jag tycker alla någon gång under sin högstadietid borde ha rätt att få pröva sina vingar.

Tidigare var tävlingen var tredje år men sedan 2014 har den ägt rum varje vårtermin. En annan skillnad gentemot tidigare är att allt fler av uppfinningarna senaste åren varit digitala lösningar, vilket är ett tecken i tiden då ungdomarna har vuxit upp i den digitala världen, tror Helena Thorén.

 Förra årets vinnare i kategorin digital lösning blev, i väldigt hård konkurrens, Flygplansro. Det är en idé som går ut på att man när man reser ensam och bokar flygbiljett kan man ange om man önskar sova, jobba eller prata med stolsgrannen och matchas därmed med likasinnad.

helena thorén 960640.jpg

Helena Thorén, verksamhetsledare på Finn upp.

 Vi har märkt ett ökat engagemang kring miljön hos ungdomarna också. En annan pristagare förra året satte upp en bildskärm i duschen som uppmärksammar hur mycket vatten och energi som förbrukas och där syftet var att höja medvetenheten och bidra till en bättre miljö.

Finn upp har också en ny övning där eleverna får utveckla en egen app där de bestämmer vad appen ska lösa för problem samt algoritmerna i den. De får också lära sig att göra ett flödesschema inför programmeringen. Den som vill kan också få stöd genom att skriva Java Script men även realisera appen och göra den möjlig att använda i praktiken.

 I och med att samhället blir mer digitalt känns det rimligt att även lära ut detta eftersom att Finn upp i grunden handlar om att förbereda sig inför det som arbetslivet kräver. Sverige ligger i topp internationellt när det gäller innovationsförmåga och vi vill redan från högstadiet ta vara på kreativiteten som finns. Jag hoppas att vi sår ett frö som gör att vi kan behålla konkurrenskraften som Sverige har idag. 

Finn upp grundades 1979 då det hade uppstått brist på innovatörer och tekniker i Sverige, en utveckling som ISF ville råda bot på genom att öka intresset för teknik och innovation bland ungdomar.

Rekommenderad läsning

programmering snip.JPG

Skolprogrammering - ett mål som infriades

11 jul 2016 it i skolan

Dåligt intresse för it-utbildningar fick Christine Kastner Johnson att vilja få in programmering i skolan. Tre år senare har planerna uppfyllts. I Almedalen fick bland annat politiker och lärare testa programmering för första gången, en av dem var Inger Källgren Sawela, kommunstyrelsens ordförande i Gävle.

Skapa-Apple-ID.jpg

Skapa Apple-ID men utan kontokort

20 maj 2016 it i skolan

Har du problem med att skaffa ett Apple-ID utan att behöva använda ett kontokort? Eller du kanske känner någon som nämnt problematiken? Lugn, det finns tips och trix hur du kan gå tillväga.  

programmering .jpg

"All grund till digitalisering ligger i programmering"

4 nov 2016 digit

Organisationen Swedsoft vill öka antalet programmerare, bland annat arbetar de med att få in nyanlända på marknaden.
– Vi behöver de nyanländas kunnande om vi vill fortsätta vara världsledande, säger Gabriel Modéus, generalsekreterare på Swedsoft.

LindaLiukas_960x640.jpg

"Lär barnen att programmera i skolan"

17 jan 2017 it i skolan

När Linda Liukas var 23 bestämde hon sig för att återuppväcka glädjen i att programmera. Resultatet blev ett nätverk, Rails Girls, som haft programmeringsträffar för kvinnor i över 270 städer, och en barnboksserie om programmering.

robot .jpg

Tekniken som förändrar världsekonomin

7 mar 2017 digit

Världen blir allt mer robotiserad, digitaliserad och uppkopplad och 2020 spås det finnas hela 20,4 miljarder uppkopplade enheter runtom i världen. Alla frid och fröjd med det? Nej, inte enligt Jan Nolin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap.

programmering barn .jpg

Skolans reaktion på regeringsbeslut

14 mar 2017 it i skolan

– Lite fegt men ett steg i rätt riktning, säger Mikael Odin, rektor på grundskolan Nya Elementar, om regeringens nya satsning på it och programmering i grund- och gymnasieskolan. 

Kvinna med hörlurar, hälsoapp.jpg

Vårdapp minskar behovet av tolkar

31 mar 2017 it i vården

Med appen Daqatra träffar patienter en läkare via videolänk för rådgivning på arabiska, persiska, dari och kurdiska. Resultatet är tryggare patienter som klarar sig utan tolkar.

AdobeStock_132842141_2.jpg

Visiba Care välkomnar Wikströms förslag

24 apr 2017 it i vården

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har nyligen utlovat en översyn av ersättningssystemet för digitala besök på vårdcentraler som i dag beräknas enligt samma principer som besök IRL. Johan Gustafsson, vd på Visiba Care, tar beskedet med ro.