Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Digital hjälp till nykterhet

beer .jpg

Med digitala tester, möjlighet att förutsäga återfall och direktkontakt med både behandlare och AA-möten förändrar Uppsalaföretaget Kontigo Care beroendevården.


– Faktum är att 80 procent av personer som söker hjälp för sin alkoholism tar återfall - en siffra som ingen skulle godkänna hos tandläkaren och det vi vill ändra på. Ingen kan få hjälp 24 timmar om dygnet och eftersom alkoholism handlar om förnekelse kan det vara väldigt svårt för terapeuter att veta om patienten druckit eller inte sedan senaste mötet, säger Henrik Nordlindh, vd på Kontigo Care. 

Kontigo Care grundades 2013 av en grupp personer som ansåg att beroendevården inte riktigt fungerade. En av grundarna och dåvarande vd:n Daniel Benitez är själv nykter alkoholist. Han kände under sin behandling att det saknades lämpliga, digitala verktyg som kunde vara en hjälp på vägen. Daniel Benitez är fortfarande verksam i företaget men vd-posten lämnade han över till Henrik Nordlindh under 2016.

Använder man Kontigo Cares tjänst TripleA får man tillgång till den lilla alkoholmätaren TripleAir, som ryms i fickan. Man utför tre tester om dagen i mätaren, som är trådlöst ansluten till TripleTest - en app som informerar när det är dags att utföra nykterhetstestet och som tar bilder på patienten så att bara personen själv kan utföra det. Via appen kan man också checka in på till exempel AA-möten runtom i landet och besvara behandlarens frågor om hur man mår.

Det handlar egentligen inte så mycket om att kontrollera utan mer om att erbjuda ett stöd när någon är på väg att ta ett återfall.

Henrik Nordlindh , vd, Kontigo Care

– Data från TripleTest skickas sedan vidare till molnplattformen TripleAnalytics där den analyseras. Här ser behandlaren sina patienter och tar fram en vårdplan för att kunna följa personens nykterhet varje dag. Behandlaren kan i realtid se och följa patienterna och även få ett larm om någon inte följer planen. Det handlar egentligen inte så mycket om att kontrollera utan mer om att erbjuda ett stöd när någon är på väg att ta ett återfall, säger Henrik Nordlindh och Fredrik Remaeus, mjukvaruchef på Kontigo Care, fyller i:

– Ännu mer intressant blir det när man tänker på vad man kan göra med all data och att vi kan prediktera hur patienterna ska agera i framtiden. De flesta patienterna har två timmar på sig att utföra nykterhetstesten och vi har redan börjat se indikationer på att de som blåser sent på morgonen och tidigt på kvällen inte riktigt känner sig mogna för ett nyktert liv och blåser nära tidsgränsen för att på så sätt ha fler timmar på sig att hinna nyktra till.

Hur säkrar ni all denna information?

– Vi är väldigt noggranna med säkerheten i våra system. All data är krypterad från alkoholmätare till databas och vi på Kontigo Care behandlar inte personuppgifter för andra ändamål än för att tillhandahålla TripleA. Vi använder Microsoft Azure som molnleverantör men de har inte tillgång till informationen utan levererar bara tjänsten. Vi följer självklart också både PUL och patientdatalagen, säger Fredrik Remaeus.

Kontigo Care kom ut på marknaden under slutet av 2015, efter en lång certifieringsprocess. Tjänsten är inte avsedd för konsumentmarknaden utan man kan endast få tillgång till TripleA efter kontakt med en vårdgivare. Hittills har 22 kommuner och cirka 20 andra vårdgivare anslutit sig. Trots att Kontigo Care funnits ett tag så är det under det senaste kvartalet som folk i allmänhet fått upp ögonen för företaget, och utvecklingen har bara börjat, menar Henrik Nordlindh.

Genom vår analysmotor kan vi bredda vårt verktyg till andra beroenden som till exempel matmissbruk, nikotin, droger och spelberoende.

Henrik Nordlindh , vd, Kontigo care

– Det finns oerhört mycket man kan göra framöver. Med mer data kan man få till bättre prediktion, vilket i förlängningen kan bryta återfall innan de inträffar och ge snabbare rehabilitering. Genom vår analysmotor kan vi bredda vårt verktyg till andra beroenden som till exempel matmissbruk, nikotin, droger och spelberoende.

– Alla dessa beroenden har liknande grundproblematik och ser likadana ut över hela världen men det finns väldigt olika sätt och resurser att behandla sjukdomarna på. Därmed ser vi en skalbar bredd på produkten och vi ser inte att någon annan erbjuder det vi gör, säger Henrik Nordlindh.

Var är ni om fem år?

– Om fem år är vi på betydligt fler marknader. Vi har troligen redan expanderat i Norden samt påbörjat ett arbete i Europa för att sedan gå globalt. Alla vet någon som haft en svår beroendeproblematik, så vi behövs verkligen på marknaden, avslutar Henrik Nordlindh.

22 mars 2017 Uppdaterad 16 januari 2019 Reporter Fredrik Adolfsson it i vården

Rekommenderad läsning

Klimatdator 960640

MS klimatdator spår väder

23 apr 2021 digit

Storbritanniens meteorologiska institut ska tillsammans med Microsoft skapa världens mest avancerade väder- och klimatdator. Bland annat ska den förbättra noggrannheten i dagliga väderprognoser och ge tidiga varningar om extrema väderhändelser.

Sjukhuspersonal Springer I En Korridor Med Ryggen Mot Kameran

Microsoft AI-satsar

13 apr 2021 digit

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

En Gifraffs Huvud Sticker Upp Bland Molnen

Nyheter i Azure

4 nov 2020 digit

Microsoft Azure växer och nu är det möjligt att via en utvecklad version av Arc, få tillgång till molntjänstens alla smarta och säkra funktioner, oavsett var de finns. Samtidigt förenklar Microsoft för de som vill bygga tjänster i containrar med Github eller lösningar i Appservices.

Stormigt Hav

MS moln i havet

15 sep 2020 digit

Microsoft har plockat sin cylinder med servrar som legat i havet under ett två år långt pilotprojekt. Syftet har varit att utnyttja vattnet som nedkylningsresurs och resultaten är positiva.

Cisco Pod Some PUFF
podcast

Cisco med ögon på bollen

10 jun 2020 digit

När coronapandemin bröt ut gapade många kontor tomma. Då beslutade Cisco Sverige att flytta de oanvända videosystemen till äldreboende. Det berättar Per Samuelsson Sverigechef Cisco när han gästar Voisterpodden tillsammans med Voisters Lisa Nore och Ateas vd Kalle Hultenheimen. Och så blir det lite golfsnack också.

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

Kölapp 960640

Smarta coronaköer

27 maj 2020 digit

Appen Kölapp gör det möjligt för butiker och restauranger att utan risk för smittspridning hjälpa sina kunder i tur och ordning. En QR-kod är allt som behövs för att köa i molnet.

datahall-server.jpg

Molnets bästa år

11 feb 2020 digit

Den globala marknaden för molntjänster värderades 2019 till 107 miljarder dollar, vilket är en ökning med 37 procent från 77 miljarder 2018. AWS är fortsatt störst, följt av Azure och Google Cloud.