Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Bolagsverkets API:er stöttar näringslivet

KristinAastrup2_960x640.jpg

Färre kontakter med myndigheter och enklare att lämna uppgifter. Det kan bli resultatet när Bolagsverket digitaliserar flera områden för att underlätta för företagare.


För Bolagsverket har digitaliseringen länge varit på tapeten och när man omorganiserade verksamheten förra våren skapade man en dedicerad enhet för att utveckla digitala tjänster med stöd av tjänstedesign och innovation.

– Vi vill utveckla kundmötet med modern digital innovation och då behöver vi se på företagarens hela resa. Vi vill förbättra helheten med webb, telefon och andra kontakter. Vi försöker också skapa ett ökat innovativt klimat internt och externt genom att samskapa med företagen, säger Kristin Aastrup, chef för enheten för digital tjänstedesign på Bolagsverket.

Innovativ organisation

Hon beskriver myndigheten som en organisation med mycket kraft och lust att digitalisera och som är redo att ta ett kliv framåt.

– Bolagsverket ligger långt framme till exempel med vårt arbete i E-delegationen, och det är en utmaning att fortsätta utvecklas. Vår verksamhet finns i två världar, där den ena är lagstyrd utifrån vårt uppdrag och den andra handlar om att skapa värde för företagen. En del av utmaningen för oss är att kunna hantera snabba förändringar.

Inom Bolagsverket har man en enad syn på möjligheter och en gemensam bild av utmaningarna, menar Kristin Aastrup.

– Vi är hungriga på att få ut tjänster snabbare och följer därför upp behovet hos våra kunder genom bland annat strukturerade intervjuer och observationer hos företag och föreningar, men även redovisningskonsulter eftersom många lämnar in ärenden åt företag.

Samarbeten över myndighetsgränserna

I Sverige är det upp till varje myndighet hur man vill samarbeta, men för Bolagsverkets del har man upparbetade arbetssätt med till exempel Skatteverket, Tillväxtverket och Arbetsförmedlingen genom sajten verksamt.se där man bland annat har en gemensam kundtjänst. Nu har man också ett uppdrag från regeringen att skapa en tjänst för att kunna lämna in digitala årsredovisningar, något som kommer att spara mycket tid och pengar åt företagen.

– Vi vill bygga tjänster som verkligen stöttar företagen och i det ingår att minska uppgiftslämnandet så mycket som möjligt. Att kunna lämna in årsredovisningar digitalt tror vi är framtiden. I ett första skede handlar det om att utveckla en tjänst (ett API) som leverantörer av bokföringsprogram kan bygga in i sina program. I förlängningen handlar det om att samarbeta med Skatteverket så att företagen inte behöver lämna uppgifterna flera gånger.

Nuförtiden är det inte hållbart att hantera ärenden i pappersform.

Kristin Aastrup , chef för avdelningen för tjänstedesign, Bolagsverket

Att bara skapa fler e-tjänster är ingen lösning på sikt menar Kristin Aastrup. Istället tror hon att API:er kommer att vara framtiden. Genom att använda dem vill Bolagsverket göra det möjligt för tredjepartsleverantörer att bygga innovativa lösningar åt företagen.

– Vi har sett en stor mognad de senaste åren och ett större sug att ha digitala lösningar hos företagen. Nuförtiden är det inte hållbart att hålla på med ärenden i pappersform utan vi vill använda innovationerna för att få till ett bra flöde som stämmer överens med företagens egna processer, säger Kristin Aastrup

 

15 mars 2017 Uppdaterad 17 mars 2017 Reporter Miguel Guerrero digit Foto Anders Thorsell

Rekommenderad läsning

Flygplan Flyger Mot Kameran

Smart teknik på Swedavia

15 feb 2021 digit

Trots pandemi fortsätter Swedavia att utveckla smart teknik på flygplatserna. Bland annat har det statliga bolaget tagit hjälp av digitala mätpunkter och öppna API:er för att underlätta säkerhetskontroller och göra det enklare för nya flygbolag att ansluta sig.

kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg
video

På e-handelns läppar

19 nov 2018 digit

Idag räcker det inte med ett snyggt gränssnitt på sajten. Inom kort är klockan, bilen och kylen enheter där alltmer handel kommer att äga rum. Därför måste vi vänja oss vid att erbjuda unified commerce.

oresundsbron.jpg
video

3D och sensorer på väg till Danmark

4 jun 2018 digit

3D-teknik, sensorer och liknande upplägg som Stockholms vägtullar skapar nya intjäningsmodeller för Öresundsbron. Och parallellt sker arbetet med att öka integriteten, inte minst med tanke på GDPR, när allt fler bilar blir uppkopplade.

lofven-morgan-johansson-960640.jpg

Juridiken måste stödja digitaliseringen

24 maj 2018 ledarskap

I Digitaliseringsrättsutredningen finns förslag om tystnadsplikt och digitala myndighetshandlingar. Nu är det upp till regeringen att börja leverera, menar utredningsledaren och professorn Cecilia Magnusson Sjöberg. 

en midsommar stång och en flaggstång med en svensk flagga med bilden tagen från marken.jpg

Sverige i topp

22 maj 2018 digit

En ny rapport visar att Sverige tar fler poäng inom digitalisering och avancerar från tredje till andra plats när EU-kommissionen rankar de främsta länderna.

healthcare-ai-gdpr-960640.jpg

Två av tio förstår GDPR

8 maj 2018 digit

Majoriteten av Sveriges befolkning är positiv till att myndigheter digitaliseras men tveksamma till att AI ska utföra arbetsuppgifter. Det visar en undersökning från Tieto, som även uppger att bara 20 procent av de tillfrågade förstår vad GDPR innebär. 

 

garo-plock-meraki-960640.jpg

Garo väljer molnbaserat

3 apr 2018 digit

Elinstallationsföretaget Garo växer konstant. För att kunna möta den ökade it-efterfrågan så har de outsourcat driften och börjat använda lösningen Molnbaserat nätverk.

riverflow-foto-adobe.jpg
video
Ett samarbete mellan Adobe och Voister

Dimension gör alla till 3D-experter

28 feb 2018 digit

VR och AR blir allt viktigare inom bland annat mode- och verkstadsindustrin, vilket ställer krav på 3D-redigering. I Adobes senaste tillskott, Dimension, finns alla verktyg för att jobba tredimensionellt. 

människa och robot öga står öga mot öga.jpg

När AI är smartare än människan

2 jan 2018 digit

2045 kan vara året då vi har supermänsklig artificiell intelligens på jorden. Hur förbereder vi oss för den sista uppfinningen och vilken moral ska gälla?