Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Betala med mobilen i alla butiker

Samsung Pay_SEB, klar.jpg

Samsung lanserar en mobil betaltjänst för användning i alla svenska butiker. På sikt ska lösningen också ersätta träningskort, busskort och kvitton.

– Med vår mobila betaltjänst kan du lämna plånboken hemma, det går att handla överallt där du brukar använda kort, säger Oscar Nöjd, produktchef för Samsung Pay.

Mobiltelefonen spelar en allt större roll för att våra vardagsliv ska flyta på. Via appar kan vi hålla koll på omvärlden, få hjälp med träningen och bli undersökta av läkare. Och enligt en färsk undersökning som genomförts av Sifo på uppdrag av Samsung kan nära 70 procent i åldern 16 till 29 år tänka sig att använda mobilen vid ett butiksköp.

Med vår mobila betaltjänst kan du lämna plånboken hemma, det går att handla överallt där du brukar använda kort.

Oscar Nöjd , Produktchef för Samsung Pay

Nu lanseras Samsung Pay – den första mobila betaltjänsten som inte kräver att handlarna gör någon anpassning av sina betalterminaler. Det innebär att lösningen fungerar i princip alla butiker.

Betaversionen av Samsung Pay släpptes 9 mars och har stöd för kort från Eurocard, Mastercard, Nordea, SEB och Visa. Och för att kunna ansluta ett kort krävs någon av Samsungs senaste mobilmodeller, såsom Galaxy A5 Galaxy S7 eller Galaxy S7 edge.

 – Som användare registrerar man sitt betalkort i telefonens Samsung Pay-app genom att scanna in kortuppgifterna via mobilkameran. Uppgifterna skickas sedan till banken för verifiering och efter det är du redo att köra, säger Oscar Nöjd.

 För att genomföra en betalning med Samsung Pay verifierar man sin identitet med fingeravtrycksavläsning på mobilen och placerar den intill butikens betalterminal.

 – Sedan genomförs köpet och det aktuella beloppet dras från ditt konto, precis som om du betalat med kort.

Oscar Nöjd.jpg

Oscar Nöjd, produktchef för Samsung Pay.

Enligt Oscar Nöjd är säkerheten minst lika hög som vid ett vanligt kortköp.

 – Tack vare att det krävs fingeravtrycksverifiering för att låsa upp appen och att alla transaktioner är tokeniserade, vilket är en branschstandard för mobila betalningar som innebär att en slumpmässig sifferkombination ersätter kortnumret, så blir transaktionen säker.

 Handlarna behöver i sin tur varken uppgradera eller förändra sina betalterminaler eftersom Samsung Pay är anpassad till befintliga system. Tjänsten bygger på teknik som använder både Near Field Communication (NFC) och Samsungs specialutvecklade lösning Magnetic Secure Transmission (MST).

– I dag är det cirka 10 procent av butikerna på den svenska marknaden som är utrustade med NFC medan närmare alla terminaler är kompatibla med vår MST-teknik, vilken innebär att mobilen sänder ut ett magnetfält som kommunicerar med magnetremsan på betalstationen. Många handlare vi möter när vi demonstrerar betaversionen säger ”vi har inte anslutit oss så på vår gamla terminal fungerar det inte”, men det gör det. För dem känns det som att kliva in i framtiden.

Finns konkurrenter som följer efter?

 – Det tror jag absolut, det finns redan ett antal olika betalningslösningar men de kväver att man betalar via NFC eller en QR-kod, till exempel. Det som gör vår lösning unik är att den fungerar i princip överallt.

Hur vill ni ta utvecklingen vidare?

– Vi vill ersätta alla plastkort med mobilen som medlemskort, busskort och träningskort. På sikt handlar det även om kvitton, allt som finns i plånboken. Det handlar om att underlätta betalningen för alla som har en Samsungmobil i alla typer av situationer.

 

22 mars 2017 Reporter Daniel Retz Digit

Rekommenderad läsning

Dator På Skrivbord Med Massa Postitlappar

Ny look i Outlook

4 mar 2021 digit

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Plattor 960640

Covid hjälper plattor

11 feb 2021 digit

Marknaden för plattor gick upp med 18 procent under 2020. Ökningen är en följd av coronapandemin då många letade efter billigare alternativ till bärbara datorer.

Flera Micar Uppställda Mot Grön Bakgrund

Så funkar Clubhouse

4 feb 2021 digit

I sociala medieplattformen Clubhouse sker samtal i virtuella rum och två miljoner användare är redan anslutna. Appen spås bli det nya, heta forumet, men det har redan rests krav på bättre moderering av samtalen.

Mobil Telefon Kina

Nya mobilsuccén

1 feb 2021 digit

Världens smartphonemarknad gick upp med 4,3 procent under 2020:s sista kvartal, jämfört med samma period 2019. En stor del av ökningen står Apple för, men även nykomlingen Xiaomi slår kvartalsrekord.

Grönsaker På Grillspett På Grill

Få koll på grillen

1 feb 2021 digit

Att grilla har blivit så populärt under pandemin att gemensamma grillplatser ofta är upptagna. Nu har några studenter vid Linnéuniversitetet skapat en app så att du på förhand kan se var det finns en ledig grill.

5G Folk Påstan

En miljard har 5G

10 dec 2020 digit

Vid årsskiftet kommer en miljard människor att ha tillgång till 5G-täckning, vilket är många fler än vad som tidigare har uppskattats. Det visar en ny rapport.

Pant Elektronik
video

Pant på elektronik

5 nov 2020 digit

Regeringen utreder ett pantsystem för småelektronik, som till exempel mobiler, och hoppas att det ska leda till att fler produkter återvinns. Men det finns fortfarande oklarheter, som att panten ska kunna bevisas, att den inte ska minska återanvändningen och inte heller försämra för svenska elektronikförsäljare. 

5G Telefon Analys

Nu exploderar 5G

12 okt 2020 digit

I år kommer det att säljas 250 miljoner 5G-telefoner, en ökning med 1 300 procent gentemot 2019. Apple, Huawei och Samsung står för två tredjedelar av försäljningen.

Ekg Med Fingret

Fingret på mobilpulsen

15 sep 2020 digit

Danderyds sjukhus testar diagnostik av hjärtrytm via hand och telefon. Genom att hålla ett finger mot mobilkameran registrerar en algoritm blodflödet och gör en automatisk tolkning av rytmen och resultaten är lika trovärdiga som traditionell EKG.