Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Betala med mobilen i alla butiker

Samsung lanserar en mobil betaltjänst för användning i alla svenska butiker. På sikt ska lösningen också ersätta träningskort, busskort och kvitton.

Text Daniel Retz 22 mars 2017 Digit

Samsung Pay_SEB, klar.jpg

– Med vår mobila betaltjänst kan du lämna plånboken hemma, det går att handla överallt där du brukar använda kort, säger Oscar Nöjd, produktchef för Samsung Pay.

Mobiltelefonen spelar en allt större roll för att våra vardagsliv ska flyta på. Via appar kan vi hålla koll på omvärlden, få hjälp med träningen och bli undersökta av läkare. Och enligt en färsk undersökning som genomförts av Sifo på uppdrag av Samsung kan nära 70 procent i åldern 16 till 29 år tänka sig att använda mobilen vid ett butiksköp.

Med vår mobila betaltjänst kan du lämna plånboken hemma, det går att handla överallt där du brukar använda kort.

Oscar Nöjd , Produktchef för Samsung Pay

Nu lanseras Samsung Pay – den första mobila betaltjänsten som inte kräver att handlarna gör någon anpassning av sina betalterminaler. Det innebär att lösningen fungerar i princip alla butiker.

Betaversionen av Samsung Pay släpptes 9 mars och har stöd för kort från Eurocard, Mastercard, Nordea, SEB och Visa. Och för att kunna ansluta ett kort krävs någon av Samsungs senaste mobilmodeller, såsom Galaxy A5 Galaxy S7 eller Galaxy S7 edge.

 – Som användare registrerar man sitt betalkort i telefonens Samsung Pay-app genom att scanna in kortuppgifterna via mobilkameran. Uppgifterna skickas sedan till banken för verifiering och efter det är du redo att köra, säger Oscar Nöjd.

 För att genomföra en betalning med Samsung Pay verifierar man sin identitet med fingeravtrycksavläsning på mobilen och placerar den intill butikens betalterminal.

 – Sedan genomförs köpet och det aktuella beloppet dras från ditt konto, precis som om du betalat med kort.

Oscar Nöjd.jpg

Oscar Nöjd, produktchef för Samsung Pay.

Enligt Oscar Nöjd är säkerheten minst lika hög som vid ett vanligt kortköp.

 – Tack vare att det krävs fingeravtrycksverifiering för att låsa upp appen och att alla transaktioner är tokeniserade, vilket är en branschstandard för mobila betalningar som innebär att en slumpmässig sifferkombination ersätter kortnumret, så blir transaktionen säker.

 Handlarna behöver i sin tur varken uppgradera eller förändra sina betalterminaler eftersom Samsung Pay är anpassad till befintliga system. Tjänsten bygger på teknik som använder både Near Field Communication (NFC) och Samsungs specialutvecklade lösning Magnetic Secure Transmission (MST).

– I dag är det cirka 10 procent av butikerna på den svenska marknaden som är utrustade med NFC medan närmare alla terminaler är kompatibla med vår MST-teknik, vilken innebär att mobilen sänder ut ett magnetfält som kommunicerar med magnetremsan på betalstationen. Många handlare vi möter när vi demonstrerar betaversionen säger ”vi har inte anslutit oss så på vår gamla terminal fungerar det inte”, men det gör det. För dem känns det som att kliva in i framtiden.

Finns konkurrenter som följer efter?

 – Det tror jag absolut, det finns redan ett antal olika betalningslösningar men de kväver att man betalar via NFC eller en QR-kod, till exempel. Det som gör vår lösning unik är att den fungerar i princip överallt.

Hur vill ni ta utvecklingen vidare?

– Vi vill ersätta alla plastkort med mobilen som medlemskort, busskort och träningskort. På sikt handlar det även om kvitton, allt som finns i plånboken. Det handlar om att underlätta betalningen för alla som har en Samsungmobil i alla typer av situationer.

 

Rekommenderad läsning

5G Folk Påstan

En miljard har 5G

10 dec 2020 digit

Vid årsskiftet kommer en miljard människor att ha tillgång till 5G-täckning, vilket är många fler än vad som tidigare har uppskattats. Det visar en ny rapport.

Pant Elektronik
video

Pant på elektronik

5 nov 2020 digit

Regeringen utreder ett pantsystem för småelektronik, som till exempel mobiler, och hoppas att det ska leda till att fler produkter återvinns. Men det finns fortfarande oklarheter, som att panten ska kunna bevisas, att den inte ska minska återanvändningen och inte heller försämra för svenska elektronikförsäljare. 

5G Telefon Analys

Nu exploderar 5G

12 okt 2020 digit

I år kommer det att säljas 250 miljoner 5G-telefoner, en ökning med 1 300 procent gentemot 2019. Apple, Huawei och Samsung står för två tredjedelar av försäljningen.

Ekg Med Fingret

Fingret på mobilpulsen

15 sep 2020 digit

Danderyds sjukhus testar diagnostik av hjärtrytm via hand och telefon. Genom att hålla ett finger mot mobilkameran registrerar en algoritm blodflödet och gör en automatisk tolkning av rytmen och resultaten är lika trovärdiga som traditionell EKG. 

Handla Mat Helsingborg

Tinder för hjälp

7 sep 2020 digit

Med en ny app kopplar Helsingborgs stad ihop volontärer med personer i behov av hjälp. Under coronapandemin får bland annat personer i riskgrupper hjälp med att låna böcker, hämta paket och handla mat. 

Coronavirus Apple Mobil

Apple smittspårar

3 sep 2020 digit

Apple låter sina Iphones utföra smittspårning för covid-19 utan en officiell extern app. Vid installation av programuppdateringen iOS 13.7 finns funktionen på plats.

Plattor Rekord Försäljning

Rekord för plattor

14 aug 2020 digit

Trots den ekonomiska krisen i världen slår plattor försäljningsrekord på både konsument- och företagsmarknaden. Under årets andra kvartal gick försäljningen upp med 17 procent, jämfört med samma period 2019. 

Gronsaker Coop

Coop kör obemannat

2 jul 2020 digit

Coop testar en egenutvecklad ny tjänst för självscanning och betalning med mobilen. I höst kommer matkedjan även öppna sina första obemannade butiker.

Gul Supermotorcykel I Farten

Sensor räddar liv

12 jun 2020 digit

Motorcykelolyckor tillhör den värsta sortens trafikolycka. Därför har SOS Alarm utvecklat en app som larmar om en motorcykelfärd hastigt avbryts.