Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Betala med mobilen i alla butiker

Samsung lanserar en mobil betaltjänst för användning i alla svenska butiker. På sikt ska lösningen också ersätta träningskort, busskort och kvitton.

Text Daniel Retz 22 mars 2017 Digit

Samsung Pay_SEB, klar.jpg

– Med vår mobila betaltjänst kan du lämna plånboken hemma, det går att handla överallt där du brukar använda kort, säger Oscar Nöjd, produktchef för Samsung Pay.

Mobiltelefonen spelar en allt större roll för att våra vardagsliv ska flyta på. Via appar kan vi hålla koll på omvärlden, få hjälp med träningen och bli undersökta av läkare. Och enligt en färsk undersökning som genomförts av Sifo på uppdrag av Samsung kan nära 70 procent i åldern 16 till 29 år tänka sig att använda mobilen vid ett butiksköp.

Med vår mobila betaltjänst kan du lämna plånboken hemma, det går att handla överallt där du brukar använda kort.

Oscar Nöjd , Produktchef för Samsung Pay

Nu lanseras Samsung Pay – den första mobila betaltjänsten som inte kräver att handlarna gör någon anpassning av sina betalterminaler. Det innebär att lösningen fungerar i princip alla butiker.

Betaversionen av Samsung Pay släpptes 9 mars och har stöd för kort från Eurocard, Mastercard, Nordea, SEB och Visa. Och för att kunna ansluta ett kort krävs någon av Samsungs senaste mobilmodeller, såsom Galaxy A5 Galaxy S7 eller Galaxy S7 edge.

 – Som användare registrerar man sitt betalkort i telefonens Samsung Pay-app genom att scanna in kortuppgifterna via mobilkameran. Uppgifterna skickas sedan till banken för verifiering och efter det är du redo att köra, säger Oscar Nöjd.

 För att genomföra en betalning med Samsung Pay verifierar man sin identitet med fingeravtrycksavläsning på mobilen och placerar den intill butikens betalterminal.

 – Sedan genomförs köpet och det aktuella beloppet dras från ditt konto, precis som om du betalat med kort.

Oscar Nöjd.jpg

Oscar Nöjd, produktchef för Samsung Pay.

Enligt Oscar Nöjd är säkerheten minst lika hög som vid ett vanligt kortköp.

 – Tack vare att det krävs fingeravtrycksverifiering för att låsa upp appen och att alla transaktioner är tokeniserade, vilket är en branschstandard för mobila betalningar som innebär att en slumpmässig sifferkombination ersätter kortnumret, så blir transaktionen säker.

 Handlarna behöver i sin tur varken uppgradera eller förändra sina betalterminaler eftersom Samsung Pay är anpassad till befintliga system. Tjänsten bygger på teknik som använder både Near Field Communication (NFC) och Samsungs specialutvecklade lösning Magnetic Secure Transmission (MST).

– I dag är det cirka 10 procent av butikerna på den svenska marknaden som är utrustade med NFC medan närmare alla terminaler är kompatibla med vår MST-teknik, vilken innebär att mobilen sänder ut ett magnetfält som kommunicerar med magnetremsan på betalstationen. Många handlare vi möter när vi demonstrerar betaversionen säger ”vi har inte anslutit oss så på vår gamla terminal fungerar det inte”, men det gör det. För dem känns det som att kliva in i framtiden.

Finns konkurrenter som följer efter?

 – Det tror jag absolut, det finns redan ett antal olika betalningslösningar men de kväver att man betalar via NFC eller en QR-kod, till exempel. Det som gör vår lösning unik är att den fungerar i princip överallt.

Hur vill ni ta utvecklingen vidare?

– Vi vill ersätta alla plastkort med mobilen som medlemskort, busskort och träningskort. På sikt handlar det även om kvitton, allt som finns i plånboken. Det handlar om att underlätta betalningen för alla som har en Samsungmobil i alla typer av situationer.

 

Rekommenderad läsning

905455-poliskontroll_960x640.jpg

Appen som gör polisernas jobb säkrare

23 nov 2016 säkerhet

Bakom kulisserna hos polismyndigheten jobbar it-avdelningen febrilt med att ta fram lösningar som ska göra livet enklare – och säkrare- för poliserna i yttre tjänst. Det senaste verktyget, Polisens multifråga i mobilen, har rönt stor uppskattning internt.

eyes_960x640.jpg

Shoppa med digital plånbok

20 apr 2017 Digit

Idag går det fint att betala med mobilen i kortmaskiner. Därifrån är steget inte långt till att handla med klockan, ett chip i kroppen eller biometriskt.

Blockchain_960x640.jpg

Blockchain ökar förtroendet för offentlig sektor

4 maj 2017 digit

Tekniken bakom bland annat bitcoin, blockkedjor, kan användas för att säkra alla typer av transaktioner. Inom offentlig sektor finns det därför många användbara tillämpningar menar Christer Berg, verksamhetsledare på Dataföreningen. 

Cisco Per Samuelsson .jpg video

Cisco: Så skyddar du dig mot hot

7 jun 2017 säkerhet

Bygg in säkerheten i nätverket, minska mänskliga misstag genom automation och tänk innovativt. Det är några av Per Samuelssons råd för att möta ransomware och andra attacker. 

ElinWallberg_samsung_960x640.jpg video

Samsung skildrar livet med adhd

10 jul 2017 digit

Med hjälp av specialskriven mjukvara och ett antal surfplattor vill Samsung visa hur det är att leva med adhd.
– Ny teknik kan på ett enkelt och effektivt sätt låta andra uppleva vardagen för personer med adhd, säger Elin Wallberg, corporate citizen manager, Samsung.

burmanWEBB.jpg
Inför Digitala strategier

Boliden utvinner ny konkurrenskraft

25 sep 2017 ledarskap

För gruv- och smältbolaget Boliden innebär digitalisering att erbjuda medarbetarna säkrare arbetsplatser. Men också en möjlighet att jobba effektivare och konkurrera med världsmarknadens giganter.

 

gävle 1 puffbild 960640.jpg video

Robotar avlastar Lantmäteriet

20 sep 2017 digit

Lantmäteriet fortsätter att testa ny teknik och digitala lösningar. Efter Minecraft och blockkedjor introduceras nu mjukvarurobotar som ska göra det enklare jobbet och de anställda få tid till annat.

RikardKindlundVMWare_960x640.jpg video

Workspace One oberoende av plattform

17 nov 2016 säkerhet

Särskilj företagets data från din egen och få en plattformsoberoende upplevelse oavsett enhet. Rikard Kindlund på VMware visar upp fördelarna med Workspace One.