Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

”Använd nätverket som sensor för att stoppa hackarna”

Kaknäs_960x640.jpg

Loggar lägger grunden för en bra nätverkssäkerhet. Därför tycker Peter Ahremark, ansvarig IP-arkitekt på Teracom, att alla borde implementera statistikverktyg.

– Vi som jobbar med att försöka skydda nätverket kämpar i motvind. Det kommer hela tiden nya säkerhetshål, inte minst från applikationssidan. Ofta låter man sig invaggas i en falsk säkerhet genom att ha en brandvägg, och det är inte fel att ha en sådan som perimeterskydd, men det är skrämmande hur låg säkerhet det är bland operativsystemstillverkarna, säger Peter Ahremark, ansvarig för nätverkssäkerhet på Teracom.

Under Cisco Live i Berlin var det framför allt en hackingdemonstration som intresserade honom. Bland annat genom att påvisa möjligheterna med Netflow som ett säkerhetsverktyg.

– Jag har tidigare sett det som ett bra verktyg för att få statistik om nätet, hur det är belastat med mera, men nu ser jag möjligheterna att använda det som underlag för att spåra hackare i nätverket och se hur de beter sig. Från början var det ju ett sätt att snabba upp nätverket, sedan såg man det som ett verktyg för att logga och få statistik, och nu ser man nyttan av det ur en säkerhetssynpunkt. Det finns ju standardiserade freewarevarianter på Netflow också om man vill minska kostnaderna.

Taggad trafik som underlättar

Andra verktyg som Peter Ahremark vill integrera är security group tagging, att helt enkelt tagga upp trafiken i nätverket för att följa den och sätta upp förutbestämda regelverk för olika typer av trafik.

– Jag har känt till det ett tag, men nu börjar det bli mer moget. Jag gillar idén men vet inte riktigt hur jag ska använda mig av det.

PeterAhremark_960x640.jpg

Peter Ahremark, Teracom

Han efterfrågar ett större ansvar för säkerhet i utvecklingen av exempelvis operativsystem och applikationer, och där kan open source vara en del av lösningen.

– Ur ett säkerhetsperspektiv är open source trevligt eftersom det är svårt att hitta på någon skit med koden. Om vi tar internet of things till exempel så skulle man tjäna på att släppa fokus på häftiga funktioner och istället satsa på standardisering. Då skulle tredjepartsföretag till exempel kunna släppa appar som scannar koden i webbkameror och andra uppkopplade enheter för att säkerställa att ingenting läggs till så att enheterna kan användas för exempelvis DDoS-attacker.

Integration säkrar strukturen

En positiv trend i säkerhetstutvecklingen är att lösningarna blir allt mer integrerade menar Peter Ahremark. Tidigare har man haft en uppsjö olika verktyg vilket snabbt blivit rörigt, dyrt att utbilda på och managera, men nu börjar det åtminstone i teorin bli bättre säger han.

– Utbildning är viktigt och där tycker jag att många kommuner gör fel som outsourcar it-säkerhet. Då hamnar kunskapen i någon annans händer. Jag tycker att man istället borde satsa mer på att rekrytera och utbilda. Det är lätt att handla burk och tro att man är säker inom offentlig sektor, men man behöver en nätsäkerhetsmänniska. Jag tror till och med att man kan tjäna på att ha kompetensen själv för då kan den personen se både vad man behöver och vad man inte behöver. Kanske kan man lösa saker med freeware och nätet kanske inte är så hårt belastat som man trodde, säger Peter Ahremark.

6 mars 2017 Uppdaterad 13 januari 2021 Reporter Miguel Guerrero säkerhet

Rekommenderad läsning

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

Ett Leksaksplan I En Uppochnedvänd Glasskål Mot Turkos Bakgrund

Resfritt med Cisconät

24 sep 2020 digit

Resfria möten kräver säkra nätverk. Cisco satsar nu 10 miljarder dollar för att synliggöra hur nätverksdatan beter sig, vilket är ett viktigt steg för att öka antalet resfria möten. Det är några av punkterna från Cisco Connect Sverige.

glidflygare på väg att kasta sig ut från en klippa2.jpg
video

Så säkrar Cisco

7 apr 2020 digit

Utvecklare vill snabbt testa nya funktioner medan it fokuserar på säkerheten och mitt emellan står CIO:n som både vill ha snabbhet och säkerhet. Därför bygger nu Cisco framtidens säkerhetslösningar.

stor stor maskin som gräver i stenbrott.jpg
video

Ciscos nya ögon

17 mar 2020 digit

För att tekniker, oavsett om de jobbar med it eller OT, ska kunna samarbeta krävs en gemensam plattform som ger full synlighet. Cisco har utvecklat en lösning med hög säkerhet och kontroll. Prashanth Shenoy förklarar nyttan med Cyber Vision.

mamma och flicka plockar grönsaker i en affär.jpg
video

Icas nya nät

11 mar 2020 digit

Ica gör sig redo för nästa generations nätverk med ACI, Application Centric Infrastructure. Förhoppningen är att det ska leda till en enklare förvaltning och underhåll, samtidigt som bolagets tjänster kan levereras snabbare och säkrare. Det berättar Walter Stern under Cisco Live i januari. 

två resväskor på en flygplats med ett flygplaan i bakgrunden.jpg
video
ett samarbete mellan cisco och voister

Flyg med wifi 6

3 mar 2020 digit

Företag och organisationer har börjat anamma wifi 6-tekniken och samtidigt anpassas allt fler klienter för nästa generations nätverk. Med kortare svarstider och bättre applikationsupplevelse kommer flygplatser och shoppingcenter tjäna på att växla upp sina nät. 

en bit blåbärstårta och en bit hallontårta.jpg
video

Cisco taggar Halmstad

18 feb 2020 digit

Genom att använda taggar i nätverket får Halmstad kommun större kontroll på vem som har tillgång till vad. Just nu pågår ett test, och faller allt väl ut kommer det att ske i större omfattning framöver.

sjukvårdspersonal springer med patient i sjukhussäng.jpg
video

Kalmars säkra nät

29 jan 2020 digit

Säkerhet och stabilitet i nätet är prio ett för Region Kalmar län. Just nu testar regionen nätverkslösningarna SDA och SD-WAN, som på sikt kan göra stor nytta i verksamheten. Det berättar Magnus Fisch, som besöker Cisco Live för att få veta ännu mer om den senaste tekniken. 

minecraft-satya.jpg

Nyheter från Ignite

4 nov 2019 digit

Lagra data via glas, integrerad AI i ditt Microsoft 365 och möjligheten att använda Azures tjänster även i andra molnmiljöer, var några av nyheterna under Satya Nadellas keynote på Microsoft Ignite.