Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

Analogt yttre med digitalt inre

Sedan klockföretaget Anima lanserade hybridklockorna Kronaby i januari har de diskuterats flitigt. Nu börjar leveranserna. 

Text Fredrik Adolfsson 20 mars 2017 digit

Kronaby klocka 960640.jpg


– 
Vad du gör med klockan är upp till dig men möjligheterna är enorma. Du kan ställa in viktiga personer så om din dotter ringer vibrerar klockan men om du får ett samtal eller mail från någon mindre viktig så vibrerar den inte, exempelvis. Man kan filtrera sina notifieringar som sker i mobilen så man slipper kolla på den lika ofta, helt enkelt. 

Det Malmöbaserade startupföretaget Anima lanserade i januari sina sprillans nya Kronaby-klockor och om några veckor börjar de leverera. Klockorna är en sorts hybrid mellan de vanliga, traditionella klockorna och smarta klockor, de ser nämligen traditionella ut men är smarta också.

– Vi ser ingen större nackdel i att vara färska då vi säljer en helt ny typ av produkt som vi tror väldigt mycket på - hybridklockorna håller på att hända ute på marknaden. Kompetenser vi saknade initialt har vi gradvis byggt upp med rekryteringar från bland annat klockindustrin, säger Thomas Sandelius, en av grundarna av Anima. 

Och helt nya i branschen är de ändå inte. En stor del av gänget bakom Anima har tidigare arbetat på Sony Mobile och har erfarenhet både från smarta klockor och mobiler och det är just den mixen som ska göra Animas klockor unika. Samtidigt som de arbetat hårt för att nå upp till värdena av en vanlig klocka och försöker konkurrera på den marknaden - vacker i första hand och smart i andra hand ska vara ett kännetecken - så är klockorna även kopplade till en smartphone-app som hela tiden konverserar med telefonen.

Man kan filtrera sina notifieringar som sker i mobilen så man slipper kolla på den lika ofta.

Thomas Sandelius , medgrundare och vp products & portfolio, Anima

 Tappar du din telefon någonstans i hemmet så kan du trycka på klockan så piper telefonen. Eller om du går hem på natten så kan du genom ett tryck visa för dina nära och kära var du är och trycka en gång till för att signalera obehag. Då behöver man kanske inte ta upp mobilen i ett pressat läge. Men det här är som sagt bara några exempel.

Tanken med klockorna är egentligen inte att göra oss ännu mer uppkopplade utan snarare tvärtom. Thomas Sandelius kallar det för human technology och det ska förhoppningsvis minska stressen som allt oftare blir ett problem i vårt samhälle.

– Vår vision är att människor ska leva mer i nuet och det här kan leda till att du använder färre prylar om du inte hela tiden lockas in i mobilen. Jag tror och hoppas att vi kan bidra till att du kan leva ett rikare liv - när klockan vibrerar kan du titta i telefonen, annars kan du känna dig lugn.

Lång batteritid

Batteritiden på en Kronaby är upp till två år men då ingår inte GPS och pulsmätare som på många andra smartwatches då dessa verktyg inte är kompatibelt med en sådan lång batteritid. Batterierna byts ut som på ett vanligt armbandsur och appen säger till när det börjar bli dags. Målgruppen för klockorna var från början 35-40-åriga urbana män och kvinnor men det har man redan innan försäljning börjat utvidga.

– Vi har märkt att klockorna passar en väldigt bred målgrupp. Mina tonåringar har visat ett intresse för dem och likaså även vissa pensionärer har vi märkt.

 På den traditionella klockmarknaden kan vi sälja dem som vanliga klockor på designen och den industrin är ju betydligt större än den smarta marknaden, och så kommer teknologin bara som grädde på moset.

I början av april startar försäljningen i Europa och redan under innevarande år har de planer på att äntra både den asiatiska och amerikanska marknaden.

Anima grundades i september 2015 och idag jobbar 70 personer på kontoret i Malmö.

Andra funktioner med Kronaby-klockorna

Genom att trycka på klockan kan du ta foton från mobilen, på så sätt kanske du inte alltid behöver vara den som står bakom kameran, ifall nu det skulle vara ett problem.

Väljer du funktionen tyst alarm så kommer klockans vibrationer att väcka dig på morgnarna istället för mobilalarmet, på så sätt kanske ditt sovsällskap kan fortsätta sova.

Det går att ställa in så att Kronaby skickar en påminnelse om att du suttit stilla för länge och det är dags att röra på sig.

Oavsett hur många tidszoner du passerar när du flyger så ställer Kronaby in rätt lokal tid automatiskt.

Ifall du trycker in GeoTag-knappen på appen så kan du närsomhelst trycka på klockan och hitta tillbaka till just den platsen senare. Kan vara lämpligt vid till exempel resor, anser Anima.

 

Rekommenderad läsning

Klockan som hittar din telefon

4 okt 2017 digit

klockorrrWEBB.jpg klockorrrWEBB.jpg klockorrrWEBB.jpg video

Hybridklockan Kronaby utmanar branschen genom att vara både smart och traditionell. Sedan lanseringen i våras har det Malmöbaserade bolaget Anima fokuserat på sälj men nu kommer nästa steg i utvecklingen.

IoT är lösningen för trångbodda

2 jun 2016 digit

bergdahl bolwell.JPG bergdahl bolwell.JPG bergdahl bolwell.JPG

I nästa våg av Internet of things kommer vardagen för många av oss att underlättas. Andrew Bolwell från HP Labs och Stefan Bergdahl från HP Sverige ger konkreta exempel.

"Snart hyr man ut kontor à la Uber"

3 jun 2016 digit

AdobeStock_91512184.jpeg AdobeStock_91512184.jpeg AdobeStock_91512184.jpeg

Johan Falk är ansvarig för Intels IoT Ignition Lab i Sverige. Han ser sakernas internet som en självklar del i alla framtidens branscher. Där finns möjligheter att kombinera affärsnytta, hållbarhetsnytta och sänkta kostnader, och gör det även möjligt att driva transformationen mot fossilfritt, menar han.  

Så gör du din IoT-satsning säker

2 aug 2016 säkerhet

IoT_960x640.jpg IoT_960x640.jpg IoT_960x640.jpg

IoT-trenderna innebär att allt mer av vår verklighet kopplas upp mot nätet, men säkerheten hänger inte alltid med, till exempel inom medicinsk utrustning. Så här undviker du fallgroparna i din IoT-satsning.

Autonoma bilar skapar möjligheter och hot

12 aug 2016 säkerhet

AdobeStock_77835007_960x640.jpg AdobeStock_77835007_960x640.jpg AdobeStock_77835007_960x640.jpg

I och med att bilar blir allt mer robotiserade så ökar också hotmöjligheterna. Hackar man en centraluppdatering hos exempelvis Tesla kan man nå höga antal bilar - men de positiva aspekterna är också många. 
– Automation kan innebära klimatbesparingar på 50 procent, säger Peter Georén från KTH. 

IoT styr utvecklingen av framtidens kontor

15 aug 2016 digit

AMF-fastigheter-Kontor_960x640.jpg AMF-fastigheter-Kontor_960x640.jpg AMF-fastigheter-Kontor_960x640.jpg

Inopererade chip som ger dig tillgång till kontoret, sensorer som reglerar syrehalten i konferensrummen och dataanalys – digitaliseringen ger fastighetsbranschen nya möjligheter och utmaningar.

Uppkopplade sopbilar avslöjar vattenläckor

16 aug 2016 digit

sopbil_960x640.jpg sopbil_960x640.jpg sopbil_960x640.jpg

Dyr fast infrastruktur för att läsa av vattenmätarna? Nej, tyckte Eskilstuna och Strängnäs kommuner och utrustade istället sopbilarna med särskild avläsningsutrustning. Resultatet: En mycket bättre lägesbild till en låg kostnad.

Så tog Husqvarna fram sin IoT-strategi

29 sep 2016 digit

bevattningjpg.jpg (1) bevattningjpg.jpg (1) bevattningjpg.jpg (1)

Husqvarnas Connectivity Hub blev avstampet för utvecklingsfrågor relaterade till IoT. I dag är strategin klar.

 Just nu är framgångsfaktorn att vi har begränsat oss kraftigt och valt vilka vägar vi ska följa, säger Petra Sundström som är chef för hubben.

Delad data påskyndar digitalisering

9 dec 2016 it i vården

SvantesonNiclas_960x640.JPG SvantesonNiclas_960x640.JPG SvantesonNiclas_960x640.JPG video

Behoven av digitalisering inom vård och omsorg är oändliga. Samtidigt går utvecklingen långsamt. Sofia Svanteson, strateg Ocean Observations, och Niklas Pettersson, ansvarig IoT Atea, vill se testbäddar av delad data.