Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Analogt yttre med digitalt inre

Kronaby klocka 960640.jpg

Sedan klockföretaget Anima lanserade hybridklockorna Kronaby i januari har de diskuterats flitigt. Nu börjar leveranserna. 


– 
Vad du gör med klockan är upp till dig men möjligheterna är enorma. Du kan ställa in viktiga personer så om din dotter ringer vibrerar klockan men om du får ett samtal eller mail från någon mindre viktig så vibrerar den inte, exempelvis. Man kan filtrera sina notifieringar som sker i mobilen så man slipper kolla på den lika ofta, helt enkelt. 

Det Malmöbaserade startupföretaget Anima lanserade i januari sina sprillans nya Kronaby-klockor och om några veckor börjar de leverera. Klockorna är en sorts hybrid mellan de vanliga, traditionella klockorna och smarta klockor, de ser nämligen traditionella ut men är smarta också.

– Vi ser ingen större nackdel i att vara färska då vi säljer en helt ny typ av produkt som vi tror väldigt mycket på - hybridklockorna håller på att hända ute på marknaden. Kompetenser vi saknade initialt har vi gradvis byggt upp med rekryteringar från bland annat klockindustrin, säger Thomas Sandelius, en av grundarna av Anima. 

Och helt nya i branschen är de ändå inte. En stor del av gänget bakom Anima har tidigare arbetat på Sony Mobile och har erfarenhet både från smarta klockor och mobiler och det är just den mixen som ska göra Animas klockor unika. Samtidigt som de arbetat hårt för att nå upp till värdena av en vanlig klocka och försöker konkurrera på den marknaden - vacker i första hand och smart i andra hand ska vara ett kännetecken - så är klockorna även kopplade till en smartphone-app som hela tiden konverserar med telefonen.

Man kan filtrera sina notifieringar som sker i mobilen så man slipper kolla på den lika ofta.

Thomas Sandelius , medgrundare och vp products & portfolio, Anima

 Tappar du din telefon någonstans i hemmet så kan du trycka på klockan så piper telefonen. Eller om du går hem på natten så kan du genom ett tryck visa för dina nära och kära var du är och trycka en gång till för att signalera obehag. Då behöver man kanske inte ta upp mobilen i ett pressat läge. Men det här är som sagt bara några exempel.

Tanken med klockorna är egentligen inte att göra oss ännu mer uppkopplade utan snarare tvärtom. Thomas Sandelius kallar det för human technology och det ska förhoppningsvis minska stressen som allt oftare blir ett problem i vårt samhälle.

– Vår vision är att människor ska leva mer i nuet och det här kan leda till att du använder färre prylar om du inte hela tiden lockas in i mobilen. Jag tror och hoppas att vi kan bidra till att du kan leva ett rikare liv - när klockan vibrerar kan du titta i telefonen, annars kan du känna dig lugn.

Lång batteritid

Batteritiden på en Kronaby är upp till två år men då ingår inte GPS och pulsmätare som på många andra smartwatches då dessa verktyg inte är kompatibelt med en sådan lång batteritid. Batterierna byts ut som på ett vanligt armbandsur och appen säger till när det börjar bli dags. Målgruppen för klockorna var från början 35-40-åriga urbana män och kvinnor men det har man redan innan försäljning börjat utvidga.

– Vi har märkt att klockorna passar en väldigt bred målgrupp. Mina tonåringar har visat ett intresse för dem och likaså även vissa pensionärer har vi märkt.

 På den traditionella klockmarknaden kan vi sälja dem som vanliga klockor på designen och den industrin är ju betydligt större än den smarta marknaden, och så kommer teknologin bara som grädde på moset.

I början av april startar försäljningen i Europa och redan under innevarande år har de planer på att äntra både den asiatiska och amerikanska marknaden.

Anima grundades i september 2015 och idag jobbar 70 personer på kontoret i Malmö.

Andra funktioner med Kronaby-klockorna

Genom att trycka på klockan kan du ta foton från mobilen, på så sätt kanske du inte alltid behöver vara den som står bakom kameran, ifall nu det skulle vara ett problem.

Väljer du funktionen tyst alarm så kommer klockans vibrationer att väcka dig på morgnarna istället för mobilalarmet, på så sätt kanske ditt sovsällskap kan fortsätta sova.

Det går att ställa in så att Kronaby skickar en påminnelse om att du suttit stilla för länge och det är dags att röra på sig.

Oavsett hur många tidszoner du passerar när du flyger så ställer Kronaby in rätt lokal tid automatiskt.

Ifall du trycker in GeoTag-knappen på appen så kan du närsomhelst trycka på klockan och hitta tillbaka till just den platsen senare. Kan vara lämpligt vid till exempel resor, anser Anima.

 

20 mars 2017 Uppdaterad 6 maj 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit

Rekommenderad läsning

havre-i-vackert-ljus.jpg
video

Oatly växer med Cloud First

18 okt 2018 digit

25 år efter starten har Oatlys havrebaserade drycker och glass blivit en världssuccé. Nu är it-avdelningens stora utmaning att utveckla plattformar som stödjer en internationell organisation och samtidigt planera för IoT och big data.

oresundsbron.jpg
video

3D och sensorer på väg till Danmark

4 jun 2018 digit

3D-teknik, sensorer och liknande upplägg som Stockholms vägtullar skapar nya intjäningsmodeller för Öresundsbron. Och parallellt sker arbetet med att öka integriteten, inte minst med tanke på GDPR, när allt fler bilar blir uppkopplade.

nya svenska sedlar på hög.jpg

IIS nya satsningar

23 maj 2018 digit

Fritt internet, anonym internetanvändning och alla dina personuppgifter på ett och samma ställe är några av IIS satsningsområden då 1,4 miljoner kronor delas ut från Internetstiftelsens internetfond.

dafgards 960640.jpg

Familjen först för Dafgårds

9 okt 2017 digit

Familjeföretaget Dafgårds är ett av Sveriges största livsmedelsföretag med Gorbys piroger som en av storsäljarna. Också när det gäller företagets digitalisering är receptet att hålla det i familjen och ta vara på medarbetarnas kompetens och engagemang.

ikeaWEBB3.jpg
video

Ikea kapar köer med mobila enheter

4 okt 2017 digit

Mobila enheter till alla säljare och en stor satsning på att förfina accesspunkterna i varuhusen. Det är några av de digitaliseringsprocesser Ikea är uppe i för att förbättra kundupplevelsen i sina varuhus.

klockorrrWEBB.jpg
video

Klockan som hittar din telefon

4 okt 2017 digit

Hybridklockan Kronaby utmanar branschen genom att vara både smart och traditionell. Sedan lanseringen i våras har det Malmöbaserade bolaget Anima fokuserat på sälj men nu kommer nästa steg i utvecklingen.

illustration jpg 960 640.jpg

IoT är Coors nya vapen

23 aug 2017 digit

Internet of things, prediktivt underhåll och drönarinspektioner. För Coor Service Management är digitaliseringen en naturlig del av utvecklingen.

TelenorConexion_960x640.jpg
video

Telenor skapar smarta städer

11 jul 2017 digit

Uppkopplade glasbehållare och parkeringsplatser är bara några av fördelarna i de nya smarta städerna. För att nå fram krävs dock standardisering och öppenhet i plattformarna menar Martin Whitlock, CTO för Telenors IoT-bolag Conexion. 

Intel_IoT_skola_960x640.jpg

Intel inför IoT i skolorna

3 jul 2017 digit

IoT i horisontaler ger innovation. Ett exempel är att använda teknik för aktivitetsbaserade kontor i skolorna. Anders Huge, chef för publik sektor på Intel i Norden, förklarar hur det fungerar.