Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Swedavia skapar framtidens flygplatser

Framöver kommer vi att mötas av en helt ny upplevelse på Swedavias flygplatser. Jonas Ytterström, COO Swedavia, och hans team arbetar fram hur IoT kan underlätta vid bland annat säkerhetskontroller och bagagehantering.

– Vi jobbar med digitaliseringen av flygplatserna. Det handlar om att ta all den disruption som sker i samhället in i våra processer och rutiner. Hur påverkar det våra flygplatser? Och vad kan vi göra annorlunda för att ge en bättre kundupplevelse, öka intjäningen och få snabbare operativa flöden? 

– Vi har en väldigt regulatorisk styrd miljö men vi är ju också en handelsplats som vilket shoppingcenter som helst och vi ska försöka få ihop den här mixen.

Hur skulle det kunna se ut framöver?

 Vi har faktiskt gjort en film där vi försöker beskriva hur teknik kan komma att förändra flygplatserna. Bland annat när det gäller säkerhetskontroller där man med venavkänning identifierar dig. Även sjukdomar kan identifieras och då får du inte åka med. 

Swedavia_960x640.jpg

Jonas Ytterström, COO Swedavia, berättar om hur IoT förbättrar flygplatserna.

Swedavia jobbar även med att öka upplevelsen av resan, som i deras ögon startar redan när resenären köper sin biljett. 

 Vi vill skapa en avslappnad miljö som personer vill vara i och handla i våra butiker. Nu är det många steg i den processen och det vill hitta nya vägar för att lösa. 

 Vi på it vill bland annat bidra med infrastrukturen - det ska vara möjligt att tillämpa de här nya teknikerna hos oss. Vi behöver ha nätverk, governance och analysmöjligheter för att kunna säkra upp det här. 

23 februari 2017 Uppdaterad 13 januari 2021 Reporter elisabeth nore cisco live Foto Fredrik kron

Rekommenderad läsning

En Gifraffs Huvud Sticker Upp Bland Molnen

Nyheter i Azure

4 nov 2020 digit

Microsoft Azure växer och nu är det möjligt att via en utvecklad version av Arc, få tillgång till molntjänstens alla smarta och säkra funktioner, oavsett var de finns. Samtidigt förenklar Microsoft för de som vill bygga tjänster i containrar med Github eller lösningar i Appservices.

En Stor Snäcka På En Strand

AI-kapten korsar Atlanten

29 okt 2020 digit

År 1620 seglade fartyget Mayflower från Plymoth i England till Cape Cod i nuvarande Massachusetts. Nu är det dags igen, men den här gången finns varken en mänkslig kapten eller besättning ombord. Allt sköts av en AI.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

glidflygare på väg att kasta sig ut från en klippa2.jpg
video

Så säkrar Cisco

7 apr 2020 digit

Utvecklare vill snabbt testa nya funktioner medan it fokuserar på säkerheten och mitt emellan står CIO:n som både vill ha snabbhet och säkerhet. Därför bygger nu Cisco framtidens säkerhetslösningar.

stor stor maskin som gräver i stenbrott.jpg
video

Ciscos nya ögon

17 mar 2020 digit

För att tekniker, oavsett om de jobbar med it eller OT, ska kunna samarbeta krävs en gemensam plattform som ger full synlighet. Cisco har utvecklat en lösning med hög säkerhet och kontroll. Prashanth Shenoy förklarar nyttan med Cyber Vision.

mamma och flicka plockar grönsaker i en affär.jpg
video

Icas nya nät

11 mar 2020 digit

Ica gör sig redo för nästa generations nätverk med ACI, Application Centric Infrastructure. Förhoppningen är att det ska leda till en enklare förvaltning och underhåll, samtidigt som bolagets tjänster kan levereras snabbare och säkrare. Det berättar Walter Stern under Cisco Live i januari. 

två resväskor på en flygplats med ett flygplaan i bakgrunden.jpg
video
ett samarbete mellan cisco och voister

Flyg med wifi 6

3 mar 2020 digit

Företag och organisationer har börjat anamma wifi 6-tekniken och samtidigt anpassas allt fler klienter för nästa generations nätverk. Med kortare svarstider och bättre applikationsupplevelse kommer flygplatser och shoppingcenter tjäna på att växla upp sina nät. 

en bit blåbärstårta och en bit hallontårta.jpg
video

Cisco taggar Halmstad

18 feb 2020 digit

Genom att använda taggar i nätverket får Halmstad kommun större kontroll på vem som har tillgång till vad. Just nu pågår ett test, och faller allt väl ut kommer det att ske i större omfattning framöver.