Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Swedavia skapar framtidens flygplatser

Framöver kommer vi att mötas av en helt ny upplevelse på Swedavias flygplatser. Jonas Ytterström, COO Swedavia, och hans team arbetar fram hur IoT kan underlätta vid bland annat säkerhetskontroller och bagagehantering.

Text elisabeth nore Foto Fredrik kron 23 februari 2017 cisco live

– Vi jobbar med digitaliseringen av flygplatserna. Det handlar om att ta all den disruption som sker i samhället in i våra processer och rutiner. Hur påverkar det våra flygplatser? Och vad kan vi göra annorlunda för att ge en bättre kundupplevelse, öka intjäningen och få snabbare operativa flöden? 

– Vi har en väldigt regulatorisk styrd miljö men vi är ju också en handelsplats som vilket shoppingcenter som helst och vi ska försöka få ihop den här mixen.

Hur skulle det kunna se ut framöver?

 Vi har faktiskt gjort en film där vi försöker beskriva hur teknik kan komma att förändra flygplatserna. Bland annat när det gäller säkerhetskontroller där man med venavkänning identifierar dig. Även sjukdomar kan identifieras och då får du inte åka med. 

Swedavia_960x640.jpg

Jonas Ytterström, COO Swedavia, berättar om hur IoT förbättrar flygplatserna.

Swedavia jobbar även med att öka upplevelsen av resan, som i deras ögon startar redan när resenären köper sin biljett. 

 Vi vill skapa en avslappnad miljö som personer vill vara i och handla i våra butiker. Nu är det många steg i den processen och det vill hitta nya vägar för att lösa. 

 Vi på it vill bland annat bidra med infrastrukturen - det ska vara möjligt att tillämpa de här nya teknikerna hos oss. Vi behöver ha nätverk, governance och analysmöjligheter för att kunna säkra upp det här. 

Rekommenderad läsning

Cisco-IoT-videobild_960x640.jpg video

Ny IoT-teknik från Cisco övervakar pipelines

28 feb 2017 cisco live

Stabila deterministiska nätverk och IoT-baserad lågenergisensorer för bland pipelines och andra vidsträckta industrier var några av de nya tekniska innovationerna Albert Mitchell, marknadsingenjör på Cisco, demonstrerade under Cisco Live.

RubaBorno_960x640.jpg

Automation ett krav för IoT-säkerhet

21 feb 2017 säkerhet

Den stora explosionen av uppkopplade enheter gör att automation är nödvändig för att övervaka alla attackytor. Det sade Ruba Borno, vp Growth innovation på Cisco, under Cisco Live i Berlin.

AdobeStock_77835007_960x640.jpg

IoT och mobilitet öppnar för nya attacker

1 jun 2016 säkerhet

– Det går inte att skydda sig helt, men det betyder inte att man ska gå omkring och vara rädd. Båda sidorna vinner små segrar hela tiden.
Det säger doktor Dorit Dor, chef för produkter på Check Point med över tjugo års erfarenhet av digitalt säkerhetsarbete, under ett Sverigebesök.

AdobeStock_77835007_960x640.jpg

Autonoma bilar skapar möjligheter och hot

12 aug 2016 säkerhet

I och med att bilar blir allt mer robotiserade så ökar också hotmöjligheterna. Hackar man en centraluppdatering hos exempelvis Tesla kan man nå höga antal bilar - men de positiva aspekterna är också många. 
– Automation kan innebära klimatbesparingar på 50 procent, säger Peter Georén från KTH.