Swedavia skapar framtidens flygplatser

Framöver kommer vi att mötas av en helt ny upplevelse på Swedavias flygplatser. Jonas Ytterström, COO Swedavia, och hans team arbetar fram hur IoT kan underlätta vid bland annat säkerhetskontroller och bagagehantering.

– Vi jobbar med digitaliseringen av flygplatserna. Det handlar om att ta all den disruption som sker i samhället in i våra processer och rutiner. Hur påverkar det våra flygplatser? Och vad kan vi göra annorlunda för att ge en bättre kundupplevelse, öka intjäningen och få snabbare operativa flöden? 

– Vi har en väldigt regulatorisk styrd miljö men vi är ju också en handelsplats som vilket shoppingcenter som helst och vi ska försöka få ihop den här mixen.

Hur skulle det kunna se ut framöver?

 Vi har faktiskt gjort en film där vi försöker beskriva hur teknik kan komma att förändra flygplatserna. Bland annat när det gäller säkerhetskontroller där man med venavkänning identifierar dig. Även sjukdomar kan identifieras och då får du inte åka med. 

Swedavia_960x640.jpg

Jonas Ytterström, COO Swedavia, berättar om hur IoT förbättrar flygplatserna.

Swedavia jobbar även med att öka upplevelsen av resan, som i deras ögon startar redan när resenären köper sin biljett. 

 Vi vill skapa en avslappnad miljö som personer vill vara i och handla i våra butiker. Nu är det många steg i den processen och det vill hitta nya vägar för att lösa. 

 Vi på it vill bland annat bidra med infrastrukturen - det ska vara möjligt att tillämpa de här nya teknikerna hos oss. Vi behöver ha nätverk, governance och analysmöjligheter för att kunna säkra upp det här. 

23 februari 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter elisabeth norecisco liveFoto Fredrik kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng