Norrskogs app gör Sveriges skog digital

skog 960640.jpg

Nu kan Sveriges skogsägare ta med sig surfplattan ut i skogen och via geopositionering registrera varenda fallet träd, svampställe, vindfälle eller vad man nu vill. Och allt sker via Norrskogs nya app.

Norrskog har utvecklat en app för skogsägare där de kan se hela sin skogsbruksplan anpassad för både mobiltelefon och surfplatta. Efter nedladdning sparas skogsbruksplanen i appen och skogsägarna kan ge sig ut i skogen och anteckna detaljer om deras ägor - varav allt registreras via GPS-koordinater och skogsägarna kan se exakt vad som finns var.

 Man kan notera var det finns vindfällen, insektsskador, kultur- eller fornlämningar. Det ska underlätta att se vad det är för skog man äger, helt enkelt, och man kan lätt koppla kommentarer och bilder till samma yta, säger Maria Edman, verksamhetscontroller på Norrskog.

 Det går också att märka ut lite mer kuriosaliknande saker såsom svampställen, stugor eller vad man nu kan tänkas vara intresserad av.

När man sedan tagit sin vända ute i det gröna kan man antingen dela uppgifterna på sociala medier eller maila in dem till skogsrådgivaren, och efter det så gör skogsrådgivaren och skogsägaren upp en plan kring vad som behövs göras framöver.

Kan locka yngre till skogen

Maria Edman tror också att det kan bli så att den nya applikationen lockar yngre människor. Om man är son eller dotter till en skogsägare kan man enkelt ladda ner appen och orientera sig i föräldrarnas skog.

 Det blir roligare med mer interaktion i skogen, och jag tror att både den nya och den äldre generationen uppskattar att visuellt kunna se vad det är för något man äger. Det här kan bli ett sätt att mötas lite över generationsgränserna och än så länge har omdömena på appen endast varit positiva.

I en värld som allt mer går mot digitalisering och interaktion såg Norrskog appen som en möjlighet att kunna möta framtiden på ett modernare sätt. Maria Edman menar att just skogsbranschen bygger väldigt mycket på personliga kontakter och där möjliggör de digitala redskapen andra sätt att kunna kommunicera på.

 Kommunikationen mellan skogsägare och skogsrådgivare kan nu ske hela tiden - den här appen möjliggör en helt annan dialog. Man kan ha en personlig kontakt utan att varje gång behöva träffas fysiskt, vilket självklart kan förenkla för många när vi bor i ett så skogstätt och avlångt land.

Kommer appen alltid bara vara ämnad åt skogsägare eller kan den finnas tillgänglig för alla någon gång?

– Det är inte säkert hur det blir, i dagsläget så handlar det om rättigheter till kartmaterial och så vidare. Frågan har varit uppe men vi har ingen lösning på det just nu. 

10 februari 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng