Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Myanalytics optimerar dina timmar

lat möte 960640.jpg

Slösar du för mycket tid på möten? Microsofts program Myanalytics ska effektivisera dina och dina kollegors arbetsdagar genom att granska redan tillgängligt användardata såsom mailkonversationer, mötestimmar och övertidsarbete.

Sofia Edholm, Technical Solution Professional på Microsoft, höll under Microsoft TechX en föreläsning om arbetsanalysprogrammet MyAnalytics och vad det kan vara bra för. En stor anledning till att använda det är, enligt Sofia Edholm, att den organisatoriska produktiviteten har ökat med en till två procent om året de senaste 20 åren medan den personliga produktiviteten mångdubblats, och det kan man ju fråga sig varför?

 Det är klart att konkurrensen blivit hårdare mellan företagen de senaste 20 åren, men det är självklart inte den enda anledningen. Vet du hur dina kollegor och team faktiskt jobbar? Det tror jag inte de flesta gör.

sofia edholm .jpg

Sofia Edholm, Technical Solution Professional, Microsoft.

Och där kommer Myanalytics in i bilden som handlar om att ta tillbaka arbetstid via data. Målet är att den organisatoriska produktiviteten och den personliga produktiviteten ska bindas samman och nå samma resultat. Det finns tre sätt att ta insikt av datan som MyAnalytics tar fram varav en är en personlig dashboard där kan man se hur man beter sig och om man når sina mål, en heter outlook-addin som är ens mailbeteende gentemot kollegor och externa, och den senaste adderingen kallas weekly digest som visar upp en snapshot om hur ens mailvecka har varit.

Myanalytics granskar i dagsläget bara mail och kalender men kan även utökas med fler delar framöver, och programmet vilar på samma grund som Office 365 gör – vilket ska säkerställa en hög säkerhet.

 Man får en sammansättning av sina mötestimmar och sedan sätta sina egna mål, hur många timmar är rimligt för mig? Efter det kan man jämföra med företagssnittet och förändra mitt eller vårt beteende.

 Jag kan se om jag multitaskat i mina möten vilket innebär att jag skrivit två mail eller svarat på fyra. Ifall jag gjort det är det en indikation på att de mötena inte är speciellt viktiga för mig och då kan jag kanske sluta ha dem.

Ifall jag multitaskat under ett möte kan det vara ett tecken på att jag inte borde ha haft mötet överhuvudtaget.

Sofia Edholm , Technical Solution Professional, Microsoft

Det går också att se hur snabbt man i genomsnitt svarar på mail och ifall det finns en potentiell förbättring där - och man kan även se ifall man ens läser alla mail som kommer in. Hur mycket övertid man jobbar är också något som registreras. 

 Ifall jag inte hinner med det jag tänkt göra under en dag kan det vara ett tecken på att jag blivit störd för ofta, och då kanske jag borde sätta mig på ett annat ställe på kontoret, stänga av min telefon eller något annat.

Myanalytics är just nu i en expanderingsfas där det pratas om att inkludera bland annat Skype i programmet, och sedan är det tänkt att även dokument ska kunna granskas. Det är viktigt därför att det ofta är just dokument som anställda sitter med efter ordinarie arbetstid, menar Sofia Edholm, som även nämner att Myanalytics kan bli mer interaktivt framöver.

 Myanalytics kommer förmodligen bli mer vägledande och ge tips på agerande åtaganden. Exempel på detta kan vara att dela upp vissa möten med dina kollegor, maila under arbetstid och inte på kvällstid och så vidare. Fast detta är bara en vision och visioner kan ju förändras.

24 februari 2017 Reporter Fredrik Adolfsson digit

Rekommenderad läsning

liten pojke målar en dinousarie gjord i trä i grön färg.jpg

IoT utvecklar skolan

24 maj 2018 it i skolan

Det Vinnova-finansierade projektet IoT Hub Skola ska via sensorer och data samla in imformation och på sikt kunna förändra skolans miljö både för elever och lärare.

nya arbetslivet.jpg
video

Daniel Siberg: Så ökar du din produktivitet

20 jun 2017 ledarskap

Trots mobila arbetssätt och aktivitetsbaserade kontor så jobbar de flesta på precis samma sätt som tidigare. Daniel Siberg på Microsoft ger tips hur både produktiviteten och engagemanget kan öka.

damgard bootcamp 960640.jpg
video

Joacim Damgard: Disruptionen är exponentiell

13 jun 2017 ledarskap

Av världens 500 största bolag härstammar bara 12 procent från deras ursprungliga verksamhet. Microsofts Sverige-vd Joacim Damgard tipsar om hur du förhåller dig till disruption och samtidigt utvecklar affären.

OurPeople_AZ_Andreas_Holmgren-025_v2_960x640.jpg

AstraZeneca satsar på en enhet

7 nov 2016 digit

De senaste året har AstraZeneca jobbat med implementeringen av en "one device"-strategi. Nu står man redo att rulla ut den senaste iterationen i början av nästa år, och då är det Windows 10 som tar över efter iOS och W7.

optolexiajpg.jpg

Open source allt viktigare för Microsoft

27 okt 2016 digit

Maktkampen mellan Red Hat och Microsoft är över. Den globala överenskommelsen från i somras har nu för första gången resulterat i ett svenskt samarbetsavtal. I praktiken öppnar det för fler rena open source-lösningar, som till exempel Optolexias screeningmetd för att tidigt upptäcka barn med dyslexi.

AdobeStock_9198755_Oatly_960x640.jpg

Oatly skördar framgångar med Office 365

15 okt 2016 digit

Med sina havrebaserade produkter har Oatly på relativt kort tid vuxit sig stora både nationellt och internationellt. För it-avdelningen har det inneburit att man skrotat en åldrig infrastruktur och infört Office 365 för samarbete.

Green Bottles_960x640.jpg

Så migrerade Carlsberg till O365

7 okt 2016 digit

17 olika interna organisationer med 17 olika it-avdelningar. Carlsberg hade en svår utmaning i att skapa en gemensam plattform för alla i företaget. Lösningen blev en tyst utrullning av Office 365.

nadella-sanders_web_960x640.jpg

”Vi har skapat världens första AI-superdator”

27 sep 2016 digit

Neurala nätverk och kognitiva tjänster ihop med flexibiliteten i molnet skapar helt nya möjligheter för artificiell intelligens. Nu vill Microsoft göra det möjligt för alla att dra nytta av Cortanas bakomliggande struktur.

P1010059_960x640.jpg

Molnet i fokus på Ignite

26 sep 2016 digit

Molnet, säkerhet och kollaborativa hjälpmedel – det var fokus när Microsoft sparkade igång Ignite 2016 i Atlanta.