Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

E-nämnd effektiviserar Norrbotten

Norrbottens län har skapat en e-nämnd där de gemensamt fattar beslut om vidare effektivisering och digitalisering av de 13 inblandade kommunerna. Norrbottens e-samordnare kommenterar:
– Vi har börjat möta marknaden som en gemensam kund och bland annat efterfråga familjepaket som skapat nya affärsmodeller för leverantörerna. 

Text Fredrik Adolfsson 8 februari 2017 ledarskap

norrbotten 960640.jpg

Utsikt från Dundret i Gällivare.

Fakta Norrbottens e-nämnd

De kommuner som samverkar genom Norrbottens e-nämnd är Arjeplog, Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix, Luleå, Pajala, Piteå, Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå. Luleå är värdkommun för nämnden.

Norrbottens e-nämnd är en politisk nämnd som omfattar 13 kommuner i Norrbotten med det gemensamma målet att driva och stödja utveckling av e-förvaltning och digitalisering. Nämnden bildades under sommaren 2013 men är fortfarande i sin uppbyggnadsfas, menar e-samordnaren i Norrbotten, Daniel Ahlqvist.

 Det krävs mycket tålamod och tillit att få ett sådant här initiativ att fungera optimalt, och jag ser oss fortfarande bara som i början på vår resa. Men sakta men säkert börjar konkreta resultat att synas och inte bara idéer, strategier eller visioner på ett papper. Något som hjälpte oss från början var att det redan innan e-nämnden fanns mycket samarbete i länet, men nu har vi gått lite längre och strukturerat samverkan även inom detta område.

Så vad är egentligen skillnaden, nu mot då?

 Primärt är det två saker, varav dessa också är anledningen till att vi skapade nämnden. Det första är att en e-nämnd skapar en formaliserad, strukturerad och juridisk plattform för att samverka i kommunerna. Många kommuner samarbetar med varandra men för att juridiskt få samverka måste man skaffa en plattform, och då är en nämnd ett bra sätt att göra detta.

 Nästa anledning är effektiviteten. Det går självklart fortare att göra en förstudie än 13, en integration än 13 eller drifta ett system istället för 13 system. Att vi kan digitalisera våra verksamheter på detta sätt möjliggör också för oss att i högre grad kunna fokusera på affärsutveckling och förändringsprocesser än tidigare.

Kommunerna kan spara pengar

Norrbotten är som bekant ett stort län så mestadels sker mötena mellan de olika kommunerna på håll via video, men fyra gånger per år träffas inblandade politiker och diskuterar digitaliseringsfrågor och skapar en gemensam målbild. Dessutom så träffas it-cheferna i varje kommun tio gånger per år och pratar strategi, och arbetet verkar göra susen.

 En konkret förändring är att vi nu börjar möta marknaden som en gemensam kund. Vi brukar prata om att vi vill ha ett familjepaket vilket skapat nya affärsmodeller för leverantörerna. De brukar prata om dessa paket som att det vore deras egna affärsmodell men det här är något vi jobbat hårt med att få in, och som nu börjar bli allt vanligare. Detta resulterar också i att vissa kostnader går ner och kommunerna kan fördela pengar på andra saker.

Förutom arbetet med varandra så jobbar e-nämnden just nu också mycket mot kunden, det vill säga den egna befolkningen i kommunerna.

 Vi tillsammans med kommunerna jobbar nu med att införa två gemensamma verksamhetssystem för hela Norrbotten, ett för självservice och ärendehantering, så kallade e-tjänster, och ett inom Räddningstjänsten. När de är helt klara vet jag dock inte riktigt än. Självservicefunktionen är tillgänglig nu och tjänster kommer publiceras successivt. Räddningstjänstens gemensamma system kommer att införas under 2017.

Skulle du råda andra län att gå ihop och bilda e-nämnder?

 Absolut, det skulle jag. Det finns en stor fråga som jag ofta får som handlar om varför man inte gör det här på nationell nivå, men jag tror att det skulle bli för många inblandade för tidigt i processen. Vi tror på en stegvis förändring där vi tillsammans i olika grupperingar kan erbjuda gemensamma alternativ som fler kan ta del av.  

Rekommenderad läsning

pite kommun radhustorget.jpg video

Självbetjäning i Piteå kommun

5 apr 2017 digit

Nu kan alla anställda i Piteå kommun beställa licenser, installationer och hårdvara helt automatiserat. Det blir enklare för alla, inte minst för it-avdelningen.

Devops-960x640.jpg

Tretton37: Så lyckas du med devops

8 maj 2017 Ledarskap

För att devops ska bli en integrerad del av utvecklingsarbetet gäller det att utvecklare och driftspersonal samarbetar.
Hela teamet har gemensamt ansvar för projektets framgång.

KalleH_960x640.jpg

”De digitala ekosystemen måste mogna”

31 maj 2017 ledarskap

Det räcker inte längre med att muta in sitt eget territorium i det nya it-landskapet. De digitala ekosystemen kräver en helt ny öppenhet, men också en större helhetsförståelse. Det menar Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige.

calle bootcamp snip.JPG video

Kalle Hultenheim summerar Bootcamp

9 jun 2017 ledarskap

Deltagarna, Ebba Grön och användarna i fokus. Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige, summerar årets Bootcamp och lyfter höjdpunkter och det oväntade.

smedjebacken stationshus.jpg

Digitala Smedjebacken driver på Dalarna

28 aug 2017 digit

Smedjebackens kommun har anordnat eventet Digitala Smedjebacken där representanter från alla Dalarnas kommuner var på plats. Tanken var att försöka hitta inspiration samt formulera tankar och idéer kring hur kommunerna kan samverka och stå sig digitalt. 

rihanna 960640 (002).jpg video

Vad alla kan lära av musikbranschen

8 sep 2017 digit

Spotify blev räddningen för Universal Music när alltmer musik laddades ned illegalt. Vd:n Per Sundin berättar om utmaningen och vad andra kan lära när branschen digitaliseras.
AdobeStock_89871457_2.jpg

Virtuell konkurrens med Automation region

19 okt 2017 digit

Med partners som ABB, Bombardier och ICA och säte vid Mälardalens högskola vill Automation region driva digitalisering och automation med människan i centrum.

barne3WEBB.png video

Allt börjar i ledningsgruppen

24 nov 2017 ledarskap

Synlighet och tillgänglighet är viktiga ledaregenskaper i en snabbrörlig och digitaliserad värld. Det menar Hélène Barnekow som driver Telia mot en innovativ struktrur.

Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg

"Vi försöker göra oss hörda och attraktiva"

25 aug 2016 ledarskap

Uppsala är en av landets mest drivande kommuner inom digitaliseringen just nu. Hur tänker de kring rekryteringen av it-talanger?
– Vi ger utrymme åt dem att använda sitt fulla kunnande och inte hamna på några "bredviduppgifter", säger Catrin Ditz, CIO, Uppsala kommun.