Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

E-nämnd effektiviserar Norrbotten

Norrbottens län har skapat en e-nämnd där de gemensamt fattar beslut om vidare effektivisering och digitalisering av de 13 inblandade kommunerna. Norrbottens e-samordnare kommenterar:
– Vi har börjat möta marknaden som en gemensam kund och bland annat efterfråga familjepaket som skapat nya affärsmodeller för leverantörerna. 

Text Fredrik Adolfsson 8 februari 2017 ledarskap

norrbotten 960640.jpg

Utsikt från Dundret i Gällivare.

Fakta Norrbottens e-nämnd

De kommuner som samverkar genom Norrbottens e-nämnd är Arjeplog, Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix, Luleå, Pajala, Piteå, Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå. Luleå är värdkommun för nämnden.

Norrbottens e-nämnd är en politisk nämnd som omfattar 13 kommuner i Norrbotten med det gemensamma målet att driva och stödja utveckling av e-förvaltning och digitalisering. Nämnden bildades under sommaren 2013 men är fortfarande i sin uppbyggnadsfas, menar e-samordnaren i Norrbotten, Daniel Ahlqvist.

 Det krävs mycket tålamod och tillit att få ett sådant här initiativ att fungera optimalt, och jag ser oss fortfarande bara som i början på vår resa. Men sakta men säkert börjar konkreta resultat att synas och inte bara idéer, strategier eller visioner på ett papper. Något som hjälpte oss från början var att det redan innan e-nämnden fanns mycket samarbete i länet, men nu har vi gått lite längre och strukturerat samverkan även inom detta område.

Så vad är egentligen skillnaden, nu mot då?

 Primärt är det två saker, varav dessa också är anledningen till att vi skapade nämnden. Det första är att en e-nämnd skapar en formaliserad, strukturerad och juridisk plattform för att samverka i kommunerna. Många kommuner samarbetar med varandra men för att juridiskt få samverka måste man skaffa en plattform, och då är en nämnd ett bra sätt att göra detta.

 Nästa anledning är effektiviteten. Det går självklart fortare att göra en förstudie än 13, en integration än 13 eller drifta ett system istället för 13 system. Att vi kan digitalisera våra verksamheter på detta sätt möjliggör också för oss att i högre grad kunna fokusera på affärsutveckling och förändringsprocesser än tidigare.

Kommunerna kan spara pengar

Norrbotten är som bekant ett stort län så mestadels sker mötena mellan de olika kommunerna på håll via video, men fyra gånger per år träffas inblandade politiker och diskuterar digitaliseringsfrågor och skapar en gemensam målbild. Dessutom så träffas it-cheferna i varje kommun tio gånger per år och pratar strategi, och arbetet verkar göra susen.

 En konkret förändring är att vi nu börjar möta marknaden som en gemensam kund. Vi brukar prata om att vi vill ha ett familjepaket vilket skapat nya affärsmodeller för leverantörerna. De brukar prata om dessa paket som att det vore deras egna affärsmodell men det här är något vi jobbat hårt med att få in, och som nu börjar bli allt vanligare. Detta resulterar också i att vissa kostnader går ner och kommunerna kan fördela pengar på andra saker.

Förutom arbetet med varandra så jobbar e-nämnden just nu också mycket mot kunden, det vill säga den egna befolkningen i kommunerna.

 Vi tillsammans med kommunerna jobbar nu med att införa två gemensamma verksamhetssystem för hela Norrbotten, ett för självservice och ärendehantering, så kallade e-tjänster, och ett inom Räddningstjänsten. När de är helt klara vet jag dock inte riktigt än. Självservicefunktionen är tillgänglig nu och tjänster kommer publiceras successivt. Räddningstjänstens gemensamma system kommer att införas under 2017.

Skulle du råda andra län att gå ihop och bilda e-nämnder?

 Absolut, det skulle jag. Det finns en stor fråga som jag ofta får som handlar om varför man inte gör det här på nationell nivå, men jag tror att det skulle bli för många inblandade för tidigt i processen. Vi tror på en stegvis förändring där vi tillsammans i olika grupperingar kan erbjuda gemensamma alternativ som fler kan ta del av.  

Rekommenderad läsning

Självbetjäning i Piteå kommun

5 apr 2017 digit

pite kommun radhustorget.jpg pite kommun radhustorget.jpg pite kommun radhustorget.jpg video

Nu kan alla anställda i Piteå kommun beställa licenser, installationer och hårdvara helt automatiserat. Det blir enklare för alla, inte minst för it-avdelningen.

"Vi försöker göra oss hörda och attraktiva"

25 aug 2016 ledarskap

Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg

Uppsala är en av landets mest drivande kommuner inom digitaliseringen just nu. Hur tänker de kring rekryteringen av it-talanger?
– Vi ger utrymme åt dem att använda sitt fulla kunnande och inte hamna på några "bredviduppgifter", säger Catrin Ditz, CIO, Uppsala kommun.

Anna Granö om HPE:s nya strategi

11 okt 2016 ledarskap

Anna Granö.PNG Anna Granö.PNG Anna Granö.PNG video

Anna Granö, som har lång erfarenhet från it-branschen, tillträdde i juni som vd för Hewlett Packard Enterprise Sverige. HPE blir nu ett fokuserat bolag som tar hand om både it-arvet och framtiden.

Fölster: robotar stöper om samhället

24 okt 2016 ledarskap

DSC08767_960x640.jpg DSC08767_960x640.jpg DSC08767_960x640.jpg

Robotar, artificiell intelligens och uppkopplade maskiner förenklar våra liv och arbeten. Men digitaliseringen ställer också frågor om ekonomisk utveckling, välfärd och demokrati på sin spets.

”Artificiell intelligens kommer att påverka oss mest”

27 nov 2016 digitala strategier

Sofia_960x640.jpg Sofia_960x640.jpg Sofia_960x640.jpg

Glöm skräckscenarier där maskine,rna ägnar sin nyvunna intelligens åt att förgöra oss. Problemet är inte artificiell intelligens utan i så fall människorna som står bakom den, menar Sofia Svanteson grundare av Oceans observations, under Digitala strategier.

Damberg om digitalisering

25 nov 2016 digit

damberg snip.JPG damberg snip.JPG damberg snip.JPG video

Ledande bolag inom digitalisering behöver ta ett större ansvar att ställa krav och dela med sig av kunskap och erfarenheter. Alltför många små och medelstora företag har kommit på efterkälken och behöver stöd för att hänga med på digitaliseringståget. Det säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

E-politik demokratiserar Enköping

6 dec 2016 ledarskap

Anna Andersson 960x640.jpg Anna Andersson 960x640.jpg Anna Andersson 960x640.jpg video

I Enköpings kommunfullmäktige är både de höga uppropen och de prasslande papprena borta - istället används surfplattor till såväl möteshandlingar som voteringar och talarlistor.
– Voteringarna går mycket snabbare nu, vilket självklart sparar pengar för kommunen, säger Anna Andersson, projektansvarig på Enköpings kommun.

Skepp ohoj - självkörande båtar i sikte

19 dec 2016 digit

autonom båt.jpg autonom båt.jpg autonom båt.jpg

Självkörande bilar är som de flesta vet verkligen på agendan och flera av marknadens giganter leder forskningen. Mer tyst är det kring självkörande båtar - där är Viktoria Swedish ICT en av de forskande organisationerna.
– Fjärrstyrda och autonoma fartyg kommer innebära både säkrare vatten och minskad miljöpåverkan, säger Robert Rylander, researcher på Viktoria.