Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Våga göra fel och ta hjälp av kidsen

Catrin Ditz, CIO i Uppsala kommun, och Joakim Jardenberg, nestor inom internet, pratar om vad som krävs av alla som jobbar inom skolan nu och framöver.

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 27 januari 2017 it i skolan

Inom it och digitalisering är det inte alltid så att lärarna har mer kunskaper än eleverna, så hur ska då lärarna kunna veta bättre än sina elever och lära ut dem? Det är inte säkert att de alltid måste det, menar Joakim Jardenberg.

 Att lärare alltid måste kunna mer än sina elever och rektorer ska kunna mer än lärarna är så gammalt och förlegat. Istället borde alla ta hjälp av de som kan mer och våga göra misstag.

 Det kan till och med vara en belastning att ha för mycket erfarenhet för då har du redan sett hur världen ser ut och bestämt vad som är viktigt, när det faktiskt kan vara så att förutsättningarna hela tiden kan förändras.

Samma spår är Catrin Ditz inne på som pratar om sårbarhet som en utvecklingsmotor, samt att våga blotta sig själv som en viktig del om en verksamhet ska utvecklas fullt ut. Hon är CIO i Uppsala kommun som av många ses lite som en ledarkommun när det kommer till digitalisering. Nyligen blev de utvalda till att vara med i skoldelen av LEDA för en smartare välfärd.

– Det finns väldigt mycket förutfattade meningar om varför vissa kommuner lyckas. Till exempel kan det pratas om hur mycket pengar man kan satsa, att vissa inte har råd och så vidare. Och det vet vi ju att det inte är sant, eller i varje fall inte huvudförklaringen.

– Istället tror jag på det prestigelösa där man vågar lära sig saker.

Rekommenderad läsning

CatrinDitz_960x640.jpg

Så blir it-avdelningen mer framgångsrik

13 jun 2016 ledarskap

Samla ihop it-organisationen och se till att driften outsourcas. Det var förutsättningarna när Catrin Ditz tillträdde som CIO för Uppsala kommun, men de skulle snart förändras. Så här tacklade hon den nya situationen och lyckades få it-avdelningen och verksamheten att dra åt samma håll. 

Jardenberg_960x640-2.jpg podcast

"Internetifieringen gör oss mer mänskliga"

28 nov 2016 digitala strategier

Transparensen som kommer med digitaliseringen kommer i förlängningen att ge oss ett ärligare och schystare samhälle. Det tror Joakim Jardenberg, it-strateg i Helsingborg. 

jardenberg 1.jpg

”Eleverna drabbas av stolpskotten”

29 jun 2017 it i skolan

Joakim Jardenberg, debattör och en av nyckelpersonerna i skolans digitalisering, publicerade ett inlägg på Facebook med uppmaningen att ”parkera ett stort antal pedagoger, skolledare och skolpolitiker i utvisningsbåset”. Voister har stämt av läget med Joakim Jardenberg. 

två killar sitter på en brygga vid en sjö och tittar i sina telefoner.jpg video

Mobilen minskar självförtroendet

31 jan 2018 it i skolan

För mycket skärmtid i skolan minskar mjuka färdigheter som empati, självförtroende och ledaregenskaper. Anne Bamford, professor i pedagogik och utvecklingschef för Londons skolförvaltning, varnar också när tryggheten infinner sig. Då är lärarens it-kunskaper inaktuella.

annika agelii genlott.jpg video

Förändring som väcker rädsla

26 jan 2018 it i skolan

Starka känslor och upprop på Facebook var vardag för Annika Agélii Genlott när hon startade arbetet med att förändra skolan i Sollentuna. Lyssna, ge tid men alla måste med är några av hennes råd.

ungdomar-innovation-tävling-960640.jpg

Hållbarhetskarneval i Malmö

26 mar 2018 it i skolan

Malmö Stad arrangerar 5-6 april InnoCarnival Skåne. Det är ett skolprojekt som syftar till att skapa en mer hållbar utveckling genom att stärka ungas innovationskraft.

67876-gamla-linkoping.jpg

Linköping tänker humant under digitaliseringen

8 dec 2016 ledarskap

Linköpings kommuns it-enhet, Lkdata, försöker effektivisera och digitalisera kommunen. I skolan satsas det på trådlösa nät och Ipads men Mathias Fernström, system och kommunikationschef, anser att fokuset kring digitalisering inte bara ska ligga på it, utan även på människan.
 Vi ska inte bara ge möjlighet till arbete, utan arbete med så bra resultat som möjligt, säger han. 

Ylva_Sundkvist 960640.jpg

Öppet, smart och optimerat - tre nyckelord för Piteå kommun

3 jan 2017 årets digitledare

Redan efter sex månader på sin nya tjänst som kommunchef för Piteå kommun så nominerades Ylva Sundkvist till det nya priset årets digitaliseringsledare.
 Jag blev otroligt överraskad, det kändes väldigt inspirerande och kul.

voister_tomte2.jpg

Slappna av i jul med Voisterpodden

23 dec 2016 digit

Låt inte julstressen ta över ditt liv. Koppla av med Voisterpodden och lyssna på hur Joakim Jardenberg menar att tekniken kompletterar oss som människor, vad David Kemp på HPE anser att GDPR gör för affärsnyttan och det bästa från Gartner Symposium.