Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Våga göra fel och ta hjälp av kidsen

Catrin Ditz, CIO i Uppsala kommun, och Joakim Jardenberg, nestor inom internet, pratar om vad som krävs av alla som jobbar inom skolan nu och framöver.

Inom it och digitalisering är det inte alltid så att lärarna har mer kunskaper än eleverna, så hur ska då lärarna kunna veta bättre än sina elever och lära ut dem? Det är inte säkert att de alltid måste det, menar Joakim Jardenberg.

 Att lärare alltid måste kunna mer än sina elever och rektorer ska kunna mer än lärarna är så gammalt och förlegat. Istället borde alla ta hjälp av de som kan mer och våga göra misstag.

 Det kan till och med vara en belastning att ha för mycket erfarenhet för då har du redan sett hur världen ser ut och bestämt vad som är viktigt, när det faktiskt kan vara så att förutsättningarna hela tiden kan förändras.

Samma spår är Catrin Ditz inne på som pratar om sårbarhet som en utvecklingsmotor, samt att våga blotta sig själv som en viktig del om en verksamhet ska utvecklas fullt ut. Hon är CIO i Uppsala kommun som av många ses lite som en ledarkommun när det kommer till digitalisering. Nyligen blev de utvalda till att vara med i skoldelen av LEDA för en smartare välfärd.

– Det finns väldigt mycket förutfattade meningar om varför vissa kommuner lyckas. Till exempel kan det pratas om hur mycket pengar man kan satsa, att vissa inte har råd och så vidare. Och det vet vi ju att det inte är sant, eller i varje fall inte huvudförklaringen.

– Istället tror jag på det prestigelösa där man vågar lära sig saker.

27 januari 2017 Uppdaterad 24 januari 2018 Reporter Fredrik Adolfsson it i skolan Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

studenthatt framför carolina rediviva.jpg

Uppsalas plan för 2050

7 okt 2019 digit

Uppsala siktar på 350 000 invånare. För att locka till inflyttning krävs e-tjänster, 5G och smarta IoT-lösningar. Med nya pengar från politiken är nu kommunens CIO redo att starta arbetet för att nå målen.

malmo-960640.jpg

W10 för Region Skåne

19 feb 2019 digit

Region Skåne rullar ut Windows 10 till 36 000 klienter och jobbar parallellt med projektet Skånes Digitala Vårdsystem. Båda delarna kommer att förändra regionens sätt att arbeta produktivt. 

lantmäteriet-boverket-960640.jpg

Regeringens nya uppdrag

19 jul 2018 ledarskap

Regeringen har gett Boverket och Lantmäteriet i uppdrag att effektivisera samhällsbyggnadsprocessen genom digitalisering. 

glad-bebis-pa-vitt-tacke.jpg

SUS först i Sverige

11 jul 2018 it i vården

Det blir Skånes universitetssjukhus, SUS, som blir först ut att implementera SDV, Skånes Digitala Vårdinformationssystem. Införandetidplanen löper på 60 månader och omfattar utbildning av 28 000 vårdanställda och anpassning av över 80 000 medicinsktekniska produkter.

skola-barn-segregation-960640.jpg

Skolan hänger inte med

29 jun 2018 it i skolan

Mobiler borde vara ett självklart verktyg och metadata behövs för att utveckla en modern skola. Troed Troedson har starka åsikter om dagens skola. Om inget görs kommer skolan att skapa ett A-lag och ett B-lag av framtidens elever.

kalle-hultenheim-960640.jpg

Segla rätt för din verksamhet

30 maj 2018 ledarskap

I den digitala transformationen kan man inte härma andra utan man måste gå sin egen väg och våga att misslyckas. Det var några av ledorden under den inledande keynoten med Kalle Hultenheim och Peter Falk på årets Atea Bootcamp.

lofven-morgan-johansson-960640.jpg

Juridiken måste stödja digitaliseringen

24 maj 2018 ledarskap

I Digitaliseringsrättsutredningen finns förslag om tystnadsplikt och digitala myndighetshandlingar. Nu är det upp till regeringen att börja leverera, menar utredningsledaren och professorn Cecilia Magnusson Sjöberg. 

en midsommar stång och en flaggstång med en svensk flagga med bilden tagen från marken.jpg

Sverige i topp

22 maj 2018 digit

En ny rapport visar att Sverige tar fler poäng inom digitalisering och avancerar från tredje till andra plats när EU-kommissionen rankar de främsta länderna.

unga personer sitter på en rad och tittar i var sin padda.jpg
Ett samarbete mellan Google och Voister

Helsingborg väljer Google

6 apr 2018 it i skolan

Att uppmuntra till samarbete och i realtid följa elevernas arbete är några av de stora fördelarna med Googles verktyg för skolan. Det menar Eva Svensson, lärare och forskare inom digitalisering.