Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Skolverkets tips inför nationella strategin

Den nya nationella strategin för digitalisering kommer att omfatta alla som jobbar i skolan. Lars Lingman, undervisningsråd skolans digitalisering på Skolverket, tipsar om hur du kan förbereda dig och vad du ska tänka på.

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 27 januari 2017 it i skolan

Lars Lingman menar att den nya nationella strategin kommer leda till att en hel del kompetensutvecklingsbehov behöver mötas inom i stort sett alla ämnen. 
 Skolledare kommer att behöva rigga för det, och vi på Skolverket kommer även att hjälpa till med kompetensutvecklingsinsatser som man kan använda för att möta behoven. 

Och hur ska rektorer och skolledare förbereda sig, vad ska de tänka på? 

 Det är viktigt att försöka skapa ett kollegialt lärande, och det är något man kan jobba med direkt. Och våra insatser på Skolverket kommer till stora delar att bygga på kollegialt arbete så där kan man hitta mycket stöd för just detta. 

 Det är också viktigt att hela ledarskiktet har ett bra samspel och en gemensam syn på digitalisering, och då pratar jag inte bara om rektorer utan också skolledare samt de på förvaltnings- eller huvudmannanivå. För de sistnämnda är det också viktigt att se till att den digitala arbetsmiljön som erbjuds för lärare, elever och skolledare är bra. Det är svårt att få till men att lyckas med det har visat sig vara en nyckelkomponent i framgångsrik digitalisering. 

Rekommenderad läsning

bamford bett 960640.jpg
video

PISA visar inte viktigaste kunskapen

31 jan 2017 it i skolan

Anne Bamford, chef på International Research Agency, tycker till om Sveriges resultat i PISA-mätningar och alternativa undersökningar som mäter framtidens kompetens. Och är det eleverna eller lärarna som utvecklas mest av digitala verktyg i skolan.

robotbett_960x640.jpg
video

Robotar ska lära barn att programmera

1 feb 2017 it i skolan

Genom att bygga robotar ska barn lära sig om datorer, elektronik, ingenjörskap och programmering. Bakom konceptet ligger Peli de Halleux, utvecklare på Microsoft Research, och hans team.

LesFoltos_960x640.jpg (1)

Les Foltos lär lärare att lära lärare

27 jan 2017 it i skolan

Voister sände direkt från Les Foltos workshop med lärare och skolledare på Ateas skolresa i samband med BETT. Les Foltos är Director of Educational Innovation at Peer-Ed, ett koncept där lärare lär av andra lärare. 

bett ovanifrån 960640.jpg

Därför kan alla lära av skolan

17 feb 2017 it i skolan

Digitala verktyg i skolan kan skapa en helt annan undervisning eller så blir allt som förr med en platta istället för ett block. Konferensen Bett i London samlar årligen de främsta inom IKT och här finns mycket att lära. 

surfplatta skola.jpg

Fler plattor och färre katedrar

14 feb 2017 it i skolan

Glöm hästskoformade bänkrader och en bastant kateder vid svarta tavlan. It i skolan revolutionerar inte bara det fysiska klassrummet utan också sättet att kommunicera.

Les Foltos 960640.jpg
video

Så lär Peer-Ed ut ny teknik till lärare

3 feb 2017 it i skolan

Utan engagerade lärare som är villiga att dela med sig av sin kunskap inom ny teknik sker ingen utveckling. Pappan till pedagogiken inom Peer-Ed är Les Foltos. Här delar han med sig av sina bästa tips.

annika agelii genlott.jpg
video

Förändring som väcker rädsla

26 jan 2018 it i skolan

Starka känslor och upprop på Facebook var vardag för Annika Agélii Genlott när hon startade arbetet med att förändra skolan i Sollentuna. Lyssna, ge tid men alla måste med är några av hennes råd.

två killar sitter på en brygga vid en sjö och tittar i sina telefoner.jpg
video

Mobilen minskar självförtroendet

31 jan 2018 it i skolan

För mycket skärmtid i skolan minskar mjuka färdigheter som empati, självförtroende och ledaregenskaper. Anne Bamford, professor i pedagogik och utvecklingschef för Londons skolförvaltning, varnar också när tryggheten infinner sig. Då är lärarens it-kunskaper inaktuella.

elever sitter självständigt och arbetar med plattor.jpg
video

När eleverna är smartare än läraren

30 jan 2018 it i skolan

Programmering är för många ett nytt ämne på skolschemat. Hur sker utvecklingen i undervisningen och vad gör man för att inte hålla tillbaka de snabba eleverna. Forskaren Linda Mannila och gymnasieläraren Fredrik Johansson ger sina bästa tips.