Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Skolverkets tips inför nationella strategin

Den nya nationella strategin för digitalisering kommer att omfatta alla som jobbar i skolan. Lars Lingman, undervisningsråd skolans digitalisering på Skolverket, tipsar om hur du kan förbereda dig och vad du ska tänka på.

Lars Lingman menar att den nya nationella strategin kommer leda till att en hel del kompetensutvecklingsbehov behöver mötas inom i stort sett alla ämnen. 
 Skolledare kommer att behöva rigga för det, och vi på Skolverket kommer även att hjälpa till med kompetensutvecklingsinsatser som man kan använda för att möta behoven. 

Och hur ska rektorer och skolledare förbereda sig, vad ska de tänka på? 

 Det är viktigt att försöka skapa ett kollegialt lärande, och det är något man kan jobba med direkt. Och våra insatser på Skolverket kommer till stora delar att bygga på kollegialt arbete så där kan man hitta mycket stöd för just detta. 

 Det är också viktigt att hela ledarskiktet har ett bra samspel och en gemensam syn på digitalisering, och då pratar jag inte bara om rektorer utan också skolledare samt de på förvaltnings- eller huvudmannanivå. För de sistnämnda är det också viktigt att se till att den digitala arbetsmiljön som erbjuds för lärare, elever och skolledare är bra. Det är svårt att få till men att lyckas med det har visat sig vara en nyckelkomponent i framgångsrik digitalisering. 

27 januari 2017 Uppdaterad 6 februari 2019 Reporter Fredrik Adolfsson it i skolan Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Tecknade Röda Äpplen Mot Vit Bakgrund

Chans till Guldäpple

25 sep 2020 it i skolan

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Skol Och Coronaprylar Mot Vit Bakgrund

Rise om skolhösten

2 sep 2020 it i skolan

Vårens undervisning online nådde blandade resultat, vilket kan ha lett till en utbildningsskuld som behöver åtgärdas. Det menar Lars Lingman på Rise.

Glada Barn Med Böcker Mot Gul Bakgrund

Skolan som klarar corona

13 aug 2020 it i skolan

När höstterminen drar igång kommer det vara med fortsatta restriktioner på grund av pandemin. Grundskolan Nya Elementar i Bromma är rustade med Apple Classroom och Teams, och har dessutom samlat goda erfarenheter från vårterminen.

Retorik Vr Scen

Retorikträna i VR

10 aug 2020 digit

Nu kan studerande på Påhlmans handelsinstitut träna retorik i VR. De kan testa att tala inför en större eller mindre publik och olika engagerad. Tanken är att det ska öka elevernas färdigheter och självförtroende att tala inför en grupp.

49 I Guldbokstäver

Så växer Teams

23 jun 2020 digit

Snart kan 49 personer synas samtidigt på skärmen. Det är en av nyheterna i Microsoft Teams, som kommer att lanseras i höst.

Disketter Mot Gul Bakgrund

Skolans edtech-kris

10 jun 2020 it i skolan

Kommuner kommer att ha olika svårt att satsa på digitala skolverktyg efter coronapandemin, vilket i sin tur leder till en alltmer ojämlik skola. Det menar Jannie Jeppesen, vd Swedish Edtech Industry.

Skola Guldlänken Rise

Skolsajt nominerad

5 jun 2020 digit

Krishanteringsprojektet Skola Hemma är nominerat till Guldlänken. På sajten finns material för lärare och skolledare, vilket har varit ett stöd under coronapandemin.