Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

E-tjänstpionjärerna i Lomma

Lomma kommun må vara liten till storleken på it-avdelningen men när det gäller e-tjänster är man en av de absoluta pionjärerna i landet.

Text Miguel Guerrero Foto David Castor 10 januari 2017 digit

Lomma_960x640.jpg

Varför ska man behöva logga in på flera olika ställen för att kontakta kommunen i olika ärenden? Den frågan ställde sig Patrik Flensburg, it-chef i Lomma kommun, för ett par år sedan. Sedan drog han igång ett stort förändringsarbete. Idag är många av tjänsterna helt digitaliserade.

– Jag fick idén för fyra år sedan och insåg att det måste vara rätt väg att gå. Så jag forcerade igenom digitaliseringen av ett par tjänster för att få ett koncept att visa upp. Nu kan förvaltningarna se nyttan och då är de mycket mera mottagliga.

Vi har digitaliserat hela ärendekedjan.

Patrik Flensburg , it-chef, Lomma kommun

I Lommas e-tjänstportal kan medborgarna bland annat se förbrukning och fakturor vad gäller vatten och avfall, följa sitt bygglov och se barnens placering i barnomsorgen med mera.

– Allt görs från en och samma plats där vi sytt ihop gränssnitten tillsammans med vårt kontaktcenter där man till exempel kan ställa frågor, göra felanmälan om det är hål i en gata eller en lampa är trasig. Man känner igen sig hela tiden eftersom gränssnittet ser likadant ut. Vi har även digitaliserat hela vårt backendsystem tillsammans med processerna så nu kan man följa hela ärendekedjan på nätet som medborgare, säger Patrik Flensburg.

Hans planer stannar inte där. Inom de närmsta tre månaderna kommer tre nya tjänster att föras in i portalen.

– Säg att du har en förälder som är på ett vårdboende. Om du har en fullmakt kan du se vilka insatser som är beviljade och vilka som insatser som är utförda, när och av vem. Du kan också se barnens tillväxtprogram och vaccinationer. Nästa steg är att integrera medicinsk journalföring i plattformen. Där har vi inlett ett samarbete med Inera som levererar digitala journaler via 1177.se. Samtidigt som du är inne och ser din vattenförbrukning kan du se journalanteckningen från ditt senaste besök på vårdcentralen. Det är fullt möjligt att göra tekniskt. Vi jobbar även hårt för att utveckla vidare mot skolsidan som till exempel att se skolskjutsar, betyg, omdöme, avvikande kost med mera. Det kommer vi också att införa i år.

Patrik Flensburg menar att digitaliseringen inte bara handlar om att underlätta för medborgarna utan att det också rör sig om en samtidig effektivisering.

– Att kunna ha kontakt med kommunen på kvällarna gör att man ringer mindre vilket minskar bördan för alla.

Alternativ lösning räddade informationsbehovet

Många olika verksamhetssystem från många olika leverantörer komplicerar integrationen men i Lomma hittade man en väg runt detta.

– Leverantörer kommer med olika kvalitet och i vissa hopplösa fall vill de inte lämna ifrån sig information. Vi hade en del tuffa diskussioner om API:er eftersom vi beslutade oss för att vi bara ville hämta upp informationen till en början och till slut fick vi dem att förstå.

PatrikFlensburg_960x640.jpg

Patrik Flensburg, it-chef i Lomma

För att undvika kontroverser kring hur data hanteras får användarna logga in sig med mobilt bank-id och sedan hämtas data i realtid från systemen. Det innebär att den inte lagras så att den kan samköras med andra data utan den presenteras bara för användaren tills denne loggar ut.

– I ett nästa steg skulle vi vilja att man även kan skicka in data rakt in i verksamhetssystemen, men precis som med öppna data får det ligga på önskelistan eftersom vi trots allt bara är två personer på avdelningen som jobbar med e-tjänstutveckling.

Framgångarna för Lomma kommun har gjort att Patrik Flensburg fått föreläsa för många andra kommuner, något som gett honom insyn i hur digitaliseringen går.

–Många har processer som de digitaliserar och det är en bra början, men man glömmer ofta medborgaren och dennas behov. Att digitalisera tjänster är inget nytt; vi har till exempel kopierat friskt från landstinget men det handlar om att göra det lättöverskådligt och praktiskt för medborgarna.

Patrik Flensburgs bästa digitaliseringstips

  • Tänk ur ett medborgarperspektiv. Vad vill du själv ha för tjänster?

  • För en dialog med förvaltningarna. Finns det ett koncept du kan visa upp för dem som fungerar och påvisar nyttan. Då blir det lättare för dem att komma igång.

  • Hitta volymerna. Vad kan man göra framför datorn som effektiviserar för alla?

Rekommenderad läsning

Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg

"Vi försöker göra oss hörda och attraktiva"

25 aug 2016 ledarskap

Uppsala är en av landets mest drivande kommuner inom digitaliseringen just nu. Hur tänker de kring rekryteringen av it-talanger?
– Vi ger utrymme åt dem att använda sitt fulla kunnande och inte hamna på några "bredviduppgifter", säger Catrin Ditz, CIO, Uppsala kommun.

kristianstad arena snip.JPG
video

Kristianstad Arena satsar på nytt nät

30 sep 2016 digit

Kristianstad Arena har börjat använda sig av ett nytt trådlöst nät med bredare kapacitet och där tillämpningarna ska öka betänkligt, men det finns fortfarande utmaningar kvar. 

Coala heart monitor .jpg

Digitalt stetoskop räddar liv

17 mar 2017 it i vården

Coala Heart Monitor kommunicerar trådlöst med din smartphone via coala-appen och visar dina resultat direkt samt lagrar dem i din personliga journal.

beer .jpg

Digital hjälp till nykterhet

22 mar 2017 it i vården

Med digitala tester, möjlighet att förutsäga återfall och direktkontakt med både behandlare och AA-möten förändrar Uppsalaföretaget Kontigo Care beroendevården.

vr äldre.jpg

Verklig VR i Hässleholms äldrevård

29 mar 2017 it i vården

På caféet var det enda som saknades en kaffe och en bulle, så verklighetstroget tyckte Jan-Åke Larsson att det kändes när han testade VR för första gången på äldreboendet i Vinslöv. 

CoalaLifeVitalis.jpg
video

Coala Life snart i USA

27 apr 2017 it i vården

Coala Life tog emot priset eHealth Award under Vitalis. Den digitala hjärtmonitorn har snabbt gjort succé och går nu från konsumentprodukt till en lansering av Coala Pro för vården.

Intel_IoT_skola_960x640.jpg

Intel inför IoT i skolorna

3 jul 2017 digit

IoT i horisontaler ger innovation. Ett exempel är att använda teknik för aktivitetsbaserade kontor i skolorna. Anders Huge, chef för publik sektor på Intel i Norden, förklarar hur det fungerar.

ikeaWEBB3.jpg
video

Ikea kapar köer med mobila enheter

4 okt 2017 digit

Mobila enheter till alla säljare och en stor satsning på att förfina accesspunkterna i varuhusen. Det är några av de digitaliseringsprocesser Ikea är uppe i för att förbättra kundupplevelsen i sina varuhus.

tjejer på surfbrädor i kanal i lomma.jpg
video

Signera mera i Lomma

20 aug 2018 digit

I en kommun hanteras mängder av dokument som ska signeras. Lomma kommun tar nu fram en lösning som ska underlätta och påskynda arbetet, inte minst för att öka transparensen gentemot medborgaren.