Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Digitala rör hos Roxtec

roxtec beskuren.jpg

Roxtec växer kraftigt varje år. För att fortsätta med det så satsar de hårt på det digitala, bland annat har de utvecklat en egen mjukvara, designverktyget Roxtec Transit Designer.
– I verktyget kan kunder digitalt specificera in sin problemställning och så löser verktyget det åt dem automatiskt, säger Johan Jartelius, CIO på Roxtec.

Svenska Roxtec är den världsledande leverantören av modulbaserade lösningar för tätning kring kablar och rör. Med huvudkontor i Karlskrona och 25 dotterbolag runt om i världen så har de växt med ungefär 20 procent per år sedan grundandet 1990. Genomföringarna används idag inom allt från varvsindustrin till byggnation av laboratorier och datahallar. 

 Vi har alltid försökt vara ett innovativt bolag och ligga långt fram på mycket. Just nu försöker vi allmänt dra nytta av omvärldens digitalisering och arbeta hårt för att hänga med själva.

Och de verkar hinna med en del. Bland annat har de utvecklat det webbaserade designverktyget Roxtec Transit Designer. I verktyget kan kunder digitalt specificera in sin problemställning och så löser verktyget det åt dem automatiskt. 

Det kan till exempel handla om hur genomföringen ska installeras, vilka specifika krav på tätning som kunden har i sin miljö eller vilka diametrar på kablar eller rör som gäller. Kunden knappar in parametrarna och mjukvaran ger förslag på en lösning.

johan_jartelius (002).jpg

Johan Jartelius, CIO, Roxtec.

 I vissa fall har det sparat kunden 80 procent av tiden gentemot tidigare. Det är en väldigt avancerad CAD-lösning som sannerligen inte var ett hastverk att skapa, utan vi ville ge kunden möjlighet att arbeta effektivt digitalt.

 Vi gör kontinuerliga uppgraderingar av mjukvaran och vi har ett team som stadigt utvecklar den. Vi försöker inte sälja på dig något utan att först lyssna oss fram till det faktiska behovet, för att därefter föreslå en lösning. 

Roxtec har också alldeles nyligen köpt in Microsoft Hololens till huvudkontoret i Karlskrona. Augmented reality-produkten ska kunna göra skillnad i företagets interna processer men de ser även möjligheter att använda det externt.

 På mässor ska vi kunna skapa upplevelser med Hololens istället för att bara prata. Vi kan använda det för att visa upp produkter både i marknadsföringssyfte och i professionellt syfte - vi tror på tekniken och vi vill även där vara i framkant och utvecklas genom Hololens.

9 januari 2017 Uppdaterad 18 januari 2017 Reporter Fredrik Adolfsson digit

Rekommenderad läsning

kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg
video

På e-handelns läppar

19 nov 2018 digit

Idag räcker det inte med ett snyggt gränssnitt på sajten. Inom kort är klockan, bilen och kylen enheter där alltmer handel kommer att äga rum. Därför måste vi vänja oss vid att erbjuda unified commerce.

lofven-morgan-johansson-960640.jpg

Juridiken måste stödja digitaliseringen

24 maj 2018 ledarskap

I Digitaliseringsrättsutredningen finns förslag om tystnadsplikt och digitala myndighetshandlingar. Nu är det upp till regeringen att börja leverera, menar utredningsledaren och professorn Cecilia Magnusson Sjöberg. 

en midsommar stång och en flaggstång med en svensk flagga med bilden tagen från marken.jpg

Sverige i topp

22 maj 2018 digit

En ny rapport visar att Sverige tar fler poäng inom digitalisering och avancerar från tredje till andra plats när EU-kommissionen rankar de främsta länderna.

healthcare-ai-gdpr-960640.jpg

Två av tio förstår GDPR

8 maj 2018 digit

Majoriteten av Sveriges befolkning är positiv till att myndigheter digitaliseras men tveksamma till att AI ska utföra arbetsuppgifter. Det visar en undersökning från Tieto, som även uppger att bara 20 procent av de tillfrågade förstår vad GDPR innebär. 

 

flicka-med-vr-glasogon-mellan-hoghus2.jpg

Balansera mellan skyskrapor

28 mar 2018 digit

Alla barn och andra nyfikna är välkomna att upptäcka dataspelens världar i den nyöppnade utställningen Play Beyond Play. Men påsklovet på Tekniska muséet bjuder också på VR-labb, drönarflygning och workshop i origami på tema rymd, robot och flygplan.

riverflow-foto-adobe.jpg
video
Ett samarbete mellan Adobe och Voister

Dimension gör alla till 3D-experter

28 feb 2018 digit

VR och AR blir allt viktigare inom bland annat mode- och verkstadsindustrin, vilket ställer krav på 3D-redigering. I Adobes senaste tillskott, Dimension, finns alla verktyg för att jobba tredimensionellt. 

människa och robot öga står öga mot öga.jpg

När AI är smartare än människan

2 jan 2018 digit

2045 kan vara året då vi har supermänsklig artificiell intelligens på jorden. Hur förbereder vi oss för den sista uppfinningen och vilken moral ska gälla?

barne3WEBB.png
video

Allt börjar i ledningsgruppen

24 nov 2017 ledarskap

Synlighet och tillgänglighet är viktiga ledaregenskaper i en snabbrörlig och digitaliserad värld. Det menar Hélène Barnekow som driver Telia mot en innovativ struktrur.

AdobeStock_89871457_2.jpg

Virtuell konkurrens med Automation region

19 okt 2017 digit

Med partners som ABB, Bombardier och ICA och säte vid Mälardalens högskola vill Automation region driva digitalisering och automation med människan i centrum.