Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Digitala rör hos Roxtec

Roxtec växer kraftigt varje år. För att fortsätta med det så satsar de hårt på det digitala, bland annat har de utvecklat en egen mjukvara, designverktyget Roxtec Transit Designer.
– I verktyget kan kunder digitalt specificera in sin problemställning och så löser verktyget det åt dem automatiskt, säger Johan Jartelius, CIO på Roxtec.

Text Fredrik Adolfsson 9 januari 2017 digit

roxtec beskuren.jpg

Svenska Roxtec är den världsledande leverantören av modulbaserade lösningar för tätning kring kablar och rör. Med huvudkontor i Karlskrona och 25 dotterbolag runt om i världen så har de växt med ungefär 20 procent per år sedan grundandet 1990. Genomföringarna används idag inom allt från varvsindustrin till byggnation av laboratorier och datahallar. 

 Vi har alltid försökt vara ett innovativt bolag och ligga långt fram på mycket. Just nu försöker vi allmänt dra nytta av omvärldens digitalisering och arbeta hårt för att hänga med själva.

Och de verkar hinna med en del. Bland annat har de utvecklat det webbaserade designverktyget Roxtec Transit Designer. I verktyget kan kunder digitalt specificera in sin problemställning och så löser verktyget det åt dem automatiskt. 

Det kan till exempel handla om hur genomföringen ska installeras, vilka specifika krav på tätning som kunden har i sin miljö eller vilka diametrar på kablar eller rör som gäller. Kunden knappar in parametrarna och mjukvaran ger förslag på en lösning.

johan_jartelius (002).jpg

Johan Jartelius, CIO, Roxtec.

 I vissa fall har det sparat kunden 80 procent av tiden gentemot tidigare. Det är en väldigt avancerad CAD-lösning som sannerligen inte var ett hastverk att skapa, utan vi ville ge kunden möjlighet att arbeta effektivt digitalt.

 Vi gör kontinuerliga uppgraderingar av mjukvaran och vi har ett team som stadigt utvecklar den. Vi försöker inte sälja på dig något utan att först lyssna oss fram till det faktiska behovet, för att därefter föreslå en lösning. 

Roxtec har också alldeles nyligen köpt in Microsoft Hololens till huvudkontoret i Karlskrona. Augmented reality-produkten ska kunna göra skillnad i företagets interna processer men de ser även möjligheter att använda det externt.

 På mässor ska vi kunna skapa upplevelser med Hololens istället för att bara prata. Vi kan använda det för att visa upp produkter både i marknadsföringssyfte och i professionellt syfte - vi tror på tekniken och vi vill även där vara i framkant och utvecklas genom Hololens.

Rekommenderad läsning

digital signage sofia bjureblad

Hur skapar man nytta av Digital Signage?

25 maj 2016 digit

Sofia Larsson och Magnus Bjureblad från Atea föreläste på Atea Bootcamp om fördelarna med digital skyltning. 
– Digital Signage är världens bästa kommunikationsverktyg, säger Sofia Larsson. 

AdobeStock_53015351_960x640.jpg

Träffa din läkare från solstolen

1 jun 2016 digit

Träffar du din läkare ofta? Då finns mycket tid att spara. På Karolinska universitetssjukhuset har man infört en videolösning för besök i öppenvården, något som sparar tid för både patienter och vårdpersonal.

Joke och hylte.PNG

Så jobbar Hylte för skolans bästa

2 jun 2016 digit

Joke Palmqvist, ansvarig för skola på Microsoft, och Malin Thydén Kärrman, it-samordnare på Hylte kommun, diskuterar svårigheterna att få skolor och it-verksamheter att komma överens och få med alla på digitaliseringståget.  

bertman.JPG

Microsoft tar hjälp av användarna

2 jun 2016 digit

Erik Bertman, vice vd på Microsoft Sverige, pratar om företagets utveckling och framtid. Han ser den nuvarande förändringsfasen som en av de mest spännande någonsin i och med bland annat digitaliseringen och Windows 10.  

bergdahl bolwell.JPG

IoT är lösningen för trångbodda

2 jun 2016 digit

I nästa våg av Internet of things kommer vardagen för många av oss att underlättas. Andrew Bolwell från HP Labs och Stefan Bergdahl från HP Sverige ger konkreta exempel.

AdobeStock_91512184.jpeg

"Snart hyr man ut kontor à la Uber"

3 jun 2016 digit

Johan Falk är ansvarig för Intels IoT Ignition Lab i Sverige. Han ser sakernas internet som en självklar del i alla framtidens branscher. Där finns möjligheter att kombinera affärsnytta, hållbarhetsnytta och sänkta kostnader, och gör det även möjligt att driva transformationen mot fossilfritt, menar han.  

snip stena metall.JPG

Stena Metall molnförbereder

8 jun 2016 digit

Annika Hansson från Stena Metall och Peter Falk, regionchef på Atea, diskuterar Stenas arbete, de bådas samverkan och vad som krävs för att digitaliseringen ska lyckas. 

RedHatSummit2_960x640.jpg

"Bygg datacenter med öppen källkod"

30 jun 2016 digit

Det mjukvarudefinierade samhället är den fjärde industriella revolutionen. Det var budskapet från Jim Whitehurst, CEO på Red Hat, som inledde årets Summit. 

Ahus_beach_150718_191006_6688_960x640.jpg

Handbollsfestival satsar på eventnät

29 jun 2016 digit

Från en liten handbollsturnering med 75 lag för snart tjugo år sedan till ett jätteevent med 60 000 deltagare och besökare ­– Åhus beachhandbollsfestival har vuxit så det knakar och blivit allt mer digitaliserad.