Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Branschen diskuterar årets utmaningar

Voister var på plats när Atea höll sitt årliga partnerevent på Norra Latin i Stockholm i torsdags. Vi passade på att fråga några aktörer i branschen om deras största utmaningar för 2017. 

Voister frågar: 

1. Om du får välja ett område, vad är viktigast för er 2017? 

2. Hur kommer ni jobba med det?

3. Om du hade en personlig AI, vad skulle du använda den till? 

anna-maria vmware.jpg

Anna-Maria Löweberg, partnerchef Norden och Baltikum, VMware.

1. Det viktigaste för oss på VMware i år är att driva transformeringen. 

2. Vi ska förändra, inte bara modernisera it. Vi har precis lanserat ett gemensamt program med Atea och Dell EMC som heter vTalent - och där har vi fem talanger som kommer vara med och driva den här typen av förändring ute hos våra kunder.

3. Jag skulle vilja ha en klon av mig själv så jag kan få välja vad jag vill göra om dagarna. Ibland är det ju väldigt kul att jobba men ibland vill man ju ligga på stranden, och då kan AI:n få arbeta åt mig. Sedan kan AI:n få ligga på stranden ibland också, såklart.

stefan bergdahl ny.jpg

Stefan Bergdahl, vd på HP Sverige.

1. Vi ska komma närmre företagens verksamheter och säkerställa kundnytta.

2. Vi ska tillsammans med våra samarbetspartners försöka hjälpa kunder att förstå nyttan med våra lösningar. När det gäller till exempel ett företag som säljer kök så vill vi få dem att förstå att de kan använda VR ut mot kund. Det är sådana grejer vi kommer att jobba med.

3. Jag skulle använda min AI till att synkronisera familjelivet med fotbollsträningar, middagar, jobbevent och så vidare. Det skulle jag kunna ha mycket nytta av.

christian ekenberg.jpg

Christian Ekenberg, account executive på Intel.

1. Vi vill se tillväxt inom datacenter med innovativa lösningar, som till exempel software defined. 

2. Vi arbetar med program för att belysa fördelarna för slutkund. Vi håller också att effektivisera, vilket vi hoppas ska leda till kostnadsbesparingar.

3. Jag skulle gärna kunna förutspå vart vi är om fem år och se vilka lösningar som är standard då. På så sätt skulle jag ständigt kunna vara i framkant.

aitman ny.jpg

Stefan Aitman, partneransvarig, Veritas.

1. Vårt viktigaste område är kring datacenter och att städa upp allt skräp som kunderna inte har koll på.

2. Vi har skapat en tjänst kring mjukvara som kan se hur gamla filerna är, vem som skapade dem och så vidare. På så sätt kan vi identifiera skräp och lägga det affärskritiska där det hör hemma och det inte lika viktiga någon annanstans. Det finns ett problem med att det skapas mer och mer data och att många inte har full koll på vad det är de sparar och vart det ligger.

3. Jag skulle gärna kunna förutspå morgondagens aktiekurser.

20 januari 2017 Uppdaterad 14 november 2017 Reporter Fredrik Adolfsson digit

Rekommenderad läsning

sca-skogsindustri.jpg
video

SD-WAN för SCA

17 jun 2019 digit

Skogsindustribolaget SCA förnyar både datacenter och nätverk. Med Ciscos SD-WAN blir nätverket mjukvarudefinierat och snabbare och VMwares NSX ska göra datacentret driftsäkert och datasäkert, och enkelhet och flexibilitet är nyckelorden i sammanhanget. 

bowie.jpg

Algoritm som artist

25 mar 2019 digit

Första skivkontraktet med en algoritm har signerats. Warner Music har kommit överens med tyska appen Endel om att producera 20 album under 2019.

diskmaskin.jpg
video

Första smarta roboten

22 mar 2019 digit

Genom det nya KPAM-systemet så kan robotar identifiera, plocka upp och hantera föremål som den inte sett tidigare. Detta kan vara till stor hjälp på bland annat fabriker och ses som ett genombrott då robotar tidigare krävt förprogrammering.

kaffe-bulle-960640.jpg

Hållbar AI för Sverige

30 nov 2018 digit

Anna Felländer är medlem i regeringens digitaliseringsråd och arbetar med ett Vinnova-projekt om hållbar AI. Det kan behövas, för algoritmer kan lätt lura oss till att göra saker som inte är bra, som att skapa ett sockerberoende enbart för att öka försäljningen.  

tre-livvakter-runt-mercedes.jpg
video
ett samarbete mellan hp och voister

HP bygger in säkerheten

22 nov 2018 säkerhet

HP satsar på cyberskydd med hängslen och livrem men den svaga länken i alla system är användarna och uppkopplade enheter. Lösningen heter hårdvara med inbyggd säkerhet som står pall för Bios-hot. 

postnord-stralfors-960640.jpg

Strålfors automatiserar rubbet

22 okt 2018 digit

På Postnord Strålfors blir allt fler kunder digitala, och därmed går företaget all-in på datainsamling och automation. Nyligen har de automatiserat deras datacenter och i nästa fas ska nätverken gå samma väg till mötes. 

ladusvala-ibm-960640.jpg

IBM efterliknar naturen

10 okt 2018 digit

Vi är bara i början av vad vi kan åstadkomma med teknik och den största inspirationskällan är naturen. Därför ligger mycket fokus just nu på brain neuromorphic systems. Det menar Mikael Haglund, teknikchef på IBM, när han gör en trendspaning å sitt företags vägnar.

ai-for-humanitarian-action960640.jpg

AI för en bättre värld

26 sep 2018 digit

Genom det nya initativet AI for Humanitarian Action så ska Microsoft stötta utsatta barn, förhindra plöstlig spädbarnsdöd och snabbare undsätta människor som drabbas av naturkatastrofer. AI for Humanitarian Action lanserades av Satya Nadella under Ignite i Orlando.

 

elsa-960640.jpg
video

Statsminister 2022

21 sep 2018 digit

Fredrik Löfgren har vunnit årets teknolog, matlagnings-VM för robotar och SVT:s Genikampen och är forskare vid Linköpings universitet. Han är övertygad att AI och robotik kommer att påverka allt i samhället.