Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Branschen diskuterar årets utmaningar

Voister var på plats när Atea höll sitt årliga partnerevent på Norra Latin i Stockholm i torsdags. Vi passade på att fråga några aktörer i branschen om deras största utmaningar för 2017. 

Text Fredrik Adolfsson 20 januari 2017 digit

Voister frågar: 

1. Om du får välja ett område, vad är viktigast för er 2017? 

2. Hur kommer ni jobba med det?

3. Om du hade en personlig AI, vad skulle du använda den till? 

anna-maria vmware.jpg

Anna-Maria Löweberg, partnerchef Norden och Baltikum, VMware.

1. Det viktigaste för oss på VMware i år är att driva transformeringen. 

2. Vi ska förändra, inte bara modernisera it. Vi har precis lanserat ett gemensamt program med Atea och Dell EMC som heter vTalent - och där har vi fem talanger som kommer vara med och driva den här typen av förändring ute hos våra kunder.

3. Jag skulle vilja ha en klon av mig själv så jag kan få välja vad jag vill göra om dagarna. Ibland är det ju väldigt kul att jobba men ibland vill man ju ligga på stranden, och då kan AI:n få arbeta åt mig. Sedan kan AI:n få ligga på stranden ibland också, såklart.

stefan bergdahl ny.jpg

Stefan Bergdahl, vd på HP Sverige.

1. Vi ska komma närmre företagens verksamheter och säkerställa kundnytta.

2. Vi ska tillsammans med våra samarbetspartners försöka hjälpa kunder att förstå nyttan med våra lösningar. När det gäller till exempel ett företag som säljer kök så vill vi få dem att förstå att de kan använda VR ut mot kund. Det är sådana grejer vi kommer att jobba med.

3. Jag skulle använda min AI till att synkronisera familjelivet med fotbollsträningar, middagar, jobbevent och så vidare. Det skulle jag kunna ha mycket nytta av.

christian ekenberg.jpg

Christian Ekenberg, account executive på Intel.

1. Vi vill se tillväxt inom datacenter med innovativa lösningar, som till exempel software defined. 

2. Vi arbetar med program för att belysa fördelarna för slutkund. Vi håller också att effektivisera, vilket vi hoppas ska leda till kostnadsbesparingar.

3. Jag skulle gärna kunna förutspå vart vi är om fem år och se vilka lösningar som är standard då. På så sätt skulle jag ständigt kunna vara i framkant.

aitman ny.jpg

Stefan Aitman, partneransvarig, Veritas.

1. Vårt viktigaste område är kring datacenter och att städa upp allt skräp som kunderna inte har koll på.

2. Vi har skapat en tjänst kring mjukvara som kan se hur gamla filerna är, vem som skapade dem och så vidare. På så sätt kan vi identifiera skräp och lägga det affärskritiska där det hör hemma och det inte lika viktiga någon annanstans. Det finns ett problem med att det skapas mer och mer data och att många inte har full koll på vad det är de sparar och vart det ligger.

3. Jag skulle gärna kunna förutspå morgondagens aktiekurser.

Rekommenderad läsning

snip steidel löweberg.JPG
video

Nordiskt perspektiv på VMworld

13 sep 2017 digit

Anna-Maria Löweberg, partnerchef Norden VMware, och Kristine Dahl Steidel, Nordenchef VMware, pratar om årets VMworld, vilka områden som är hetast och vad som kommer vara viktigast i framtiden.

anna-maria jonas emilsson.JPG
video

Amazon och VMware i nytt molnsamarbete

12 jun 2017 digit

VMware och Amazon har gått in i ett samarbete som innebär att Amazon framöver kommer bygga sina molntjänster på VMwares plattform. Enligt Anna-Maria Löweberg på VMware och Jonas Emilsson på Atea så kan det innebära stora möjligheter för kunder, branschen i stort och för VMware. 

folk går på gatan.jpg

Branschens viktigaste frågor 2018

19 jan 2018 ledarskap

Under Atea Partnermöte på torsdagen samlades 250 av de viktigaste it-leverantörerna i Sverige för en gemensam dragning om de största frågorna 2018. Självklart är hållbarhet prio men det finns fler områden.

ai-robot-hållbar-AI-Daniel-Akenine.jpg

Den nya ansvarsfulla intelligensen

22 feb 2018 digit

Artificiell intelligens som ärver människans fördomar, arbetsplatser där de anställda slutar och algoritmer som gör läkare och piloter överflödiga. Daniel Akenine, Microsoft, är initiativtagare till det humanistiska initiativet addAI.org som arbetar för att AI blir ansvarsfullt och människovänligt.

en bild över vatikanen och rom i när solen är i horisonten.jpg

Vatikanen löser språket med AI

28 mar 2018 digit

Italienska forskare vill ta hjälp av AI för att försöka transkribera några av de urgamla texter som finns gömda i Vatikanens enorma samling.

unga-personer-mobil-AI-960640.jpg

Anställd av en AI

26 mar 2018 digit

Artificiell intelligens som rekryterare? Japp, allt fler arbetsgivare använder robotrekryterare till att bedöma CV:n och personliga brev för att få in rätt person på rätt plats så effektivt som möjligt.

helsingborg-stad-960640.jpg

Så blir Helsingborg bäst på AI

27 mar 2018 ledarskap

Helsingborgs stad har som mål att bli bäst inom offentlig sektor på AI. De tror att det kan skapa ökad service för invånarna och en förbättrad arbetsmiljö för medarbetarna. Ett första steg i satsningen var att anordna en AI-dag. 

svart-att-prata.jpg
video

Datorn läser dina tankar

18 apr 2018 digit

MIT-forskare har utvecklat ett datorgränssnitt som kan transkribera ord som användaren formulerar för sig själv, subvokaliserar, men inte uttalar högt. Lösningen öppnar bland annat för en ny och sömlös användning av appar och sökmotorer.

vd-mejl-trend-micro-960640.jpg

Upptäck vd-mejl med AI

18 apr 2018 säkerhet

Trend Micros nya lösning Writing Style DNA gör det möjligt att upptäcka vd-bedrägerier med hjälp av artificiell intelligens. AI:n analyserar chefers sätt att mejla och vid misstanke om brott så skickas en varning ut till påstådd avsändare, mottagare och it-avdelning.