Vallentuna väljer hyperkonvergerat

Vallentuna_kyrka_4.jpg

Vallentuna kyrka.

Vallentuna har börjat använda hyperkonvergerad it-drift i alla olika arbetsområden inom kommunen.
 Nu behöver vi fokusera mindre på teknik och underhåll, istället kan vi lägga mer tid på verksamhetsutveckling, säger Niclas Rosendahl, it-driftansvarig på Vallentuna kommun.

Vallentuna kommun har bytt ut hela sin it-drift från en mer traditionell SAN-lösning till att satsa helt på hyperkonvergerat. Det gamla avtalet och licensen gick ut under sommaren 2016 så under starten av året började de blicka på nya alternativ och hittade Dell EMC:s XC-serie med Nutanix.

 Vi jämförde kostnader och såg att en lösning likt den förra skulle vara 10-15 procent billigare än en hyperkonvergerad, men underhållet, eller snarare avsaknaden av det, skulle göra att pengar snabbt är intjänade om vi valde hyperkonvergerat.

Det behövs så lite underhåll med hyperkonvergerat att vi tjänar pengar på att ha det även om det är dyrare.

Niclas Rosendahl, it-driftansvarig, Vallentuna kommun

 Vi får lägre latency i den virtuella lagringen då man slipper koppla ihop så många protokoll, controllers, nätverk och andra delar som genererar flaskhalsar och potentiella felkällor. All kommunikation sker i lådan man sätter upp.

Kommunen migrerade till XC-serien med Nutanix under ett par hektiska dagar i somras. Nu används den av alla delar i kommunen såsom skola, socialförvaltning, kultur och fritid, samhällsbyggnad och så vidare.

 Jag blev fascinerad över att tekniken gick så snabbt att införa och att det var så lättskött och tar så lite plats i serverhallen. Jag var lite orolig över att de lovade att det bara krävdes ett klick för att uppgradera allt men det visade sig stämma.

Skalbart

Vallentuna hade tidigare en halvtidstjänst i månaden för att sköta kommunens serverdrift, nu krävs inte någon tjänst för det, utan det enda man behöver göra är att uppdatera systemet någon gång i månaden.

 Vi behöver fokusera mindre på teknik och underhåll. It-avdelningen kan istället lägga mer resurser på utveckling samt fokusera på verksamhetens it-behov.

 Att det är hyperkonvergerat innebär också att det är väldigt skalbart för oss. När vi behöver växa prestandamässigt så är det bara att packa upp och koppla in en låda till utan speciellt mycket konfiguration. Allt känns väldigt enkelt och jag kan inte komma på något negativt om förändringen - jag rekommenderar alla kommuner som vill ha en enkel it-drift att byta till en hyperkonvergerad lösning.

22 december 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng