Surface revolutionerar Okab

okab foto större 960640.jpg

Truckdatorernas tid är förbi för Okab.

Konverteringsföretaget Okab Sweden har förenklat och digitaliserat sitt produktionsflöde med hjälp av två Microsoftprodukter, plattan Surface och en terminalserverlösning.
– För några månader sedan sprang vi runt med jättedyra truckdatorer. Nu är allt mycket enklare och billigare för oss, säger Dan Erlandsson, platschef på Okab i Oskarshamn.

Okab Sweden startade sin verksamhet i Oskarshamn 1969 med namnet Oskarshamns konverterings AB. Numera finns bolaget även i Valence i Frankrike samt Lübeck i Tyskland. De ser sig själva som en samarbetspartner inom skräddarsydd konverteringsservice, och det de gör är att skära papper och kartong till ark. Senaste åren har Okab varit väldigt expansiva och som ett led i det försökte de i somras förenkla sina arbetssätt genom att digitalisera, så istället för truckdatorer började de använda sig av Microsoft Surface-plattor. 

 Det har öppnat helt nya möjligheter för oss. Vi kan bestycka alla våra truckar på ett enkelt sätt och även använda plattorna när man inte kör trucken. De används överallt i arbetet och har förbättrat produktiviteten och effektiviteten, säger Dan Erlandsson.

Tidigare kunde man inte lita på att inventeringen blev helt rätt.

Dan Erlandsson, Platschef, Okab Oskarshamn

De gamla truckdatorerna var hänvisade till Windows xp-hårdvara, vilket blev ett problem då Microsoft inte supportar xp längre. Varje truckdator hade sin egen virtuell vital dator som den anslöt sig till, vilket inte behövs med Surface - den är istället självförsörjande med Windows 10. Den flexibiliteten har underlättat mycket och övergången till Surface blev ett givet val i samband med att ett helt nytt produktionssystem nyligen infördes, menar Dan Erlandsson. 


 Till Surface har vi också en terminalserverlösning från Microsoft vilket gör att om trucken tappar sin internetanslutning en kort stund spelar det ingen roll – terminalservern säkerställer åtkomsten till produktionssystemet utan avbrott. Tidigare har det varit problem vid till exempel inventeringar när trucken körde runt och tappade anslutningen någon sekund, då kunde man inte lita på att inventeringen blev rätt.

oka foto större 2 960640.jpg

Surface-plattorna kan användas vart som helst i produktionsarbetet.

 Serverlösningen har också gjort oss mer flexibla då Surface-enheten kan ersättas med någon annan när den dagen kommer. Då kan den nya enheten enkelt kopplas upp till terminalservern, oavsett vilken man platta man använder. Det blir en slags universell destination.

Det finns alltså i högsta grad ett framtidstänk i totalskiftet till Microsofts Surface och serverlösning, och det mer än på ett sätt, menar Dan Erlandsson.

 Tekniken går framåt så fort och våra kunder växer med ny teknik hela tiden. Vi måste vara i framkant för att kunna ta emot kundernas krav - tiden när man fick order via fax är förbi. Nu ska vi kunna hjälpa våra kunder oavsett vilken färg på kabeln de har, om man säger.

Jag tycker att det vi gjort är verklig digitalisering.

Dan Erlandsson, Platschef, Okab Oskarshamn

 Framöver kommer vi att bli ännu mer automatiserade. Vi har några robotar som hjälper vissa maskiner och jag tror inte att vi kommer köpa in några fler på ett tag, men däremot tror jag att de kommer hjälpa oss mer i efter produktions-delen. Den skulle kunna automatiseras mer, idag krävs det ett antal handpåläggningar där.

 Men vi har kommit en bit på vägen. Jag tycker det vi gjort är verklig digitalisering i en etablerad produktionsmiljö. För tio år sedan sprang vi runt med papper, och för några månader sedan med jättedyra truckdatorer. Nu är allt mycket enklare och billigare för oss.

16 december 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng