Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Pointsharp säkrar inlogg

DSC00098f.jpg

Fler tjänster betyder fler inloggningar, men vem äger egentligen inloggningen och hur gör man den så enkel att användarna inte avskräcks?
– En krånglig lösning blir en osäker lösning, säger Niklas Brask på Pointsharp.

Cyberbrott och identitetsstölder – när kriminaliteten på nätet blir allt mer utbredd ökar också kraven på säkrare system och där autentisering en viktig faktor.

– När det gäller säkerhet har du tre variabler att spela med: Något du vet, något du har och något du är. Något du vet är alltså till exempel ett lösenord, något du har är en koddosa eller mobiltelefon och den tredje faktorn, något du är, handlar om biometri som fingeravtryck eller ditt utseende. Man brukar säga att en kombination av två av faktorerna, 2FA, ger tillräckligt skydd och försvårar för hackarna, säger Niklas Brask, en av grundarna av Pointsharp.

Single Sign-On förenklar för användaren

Företaget har funnits i tio år och jobbar med säkra login-lösningar för B2B där kundföretagen själva vill äga inloggningsprocessen. Det ger kunden mer kontroll och möjlighet att anpassa inloggningen för att knyta användaren närmare företaget med exempelvis företagsnamn, kontaktuppgifter till lokal helpdesk med mera. De har också en uppsjö olika autentiseringssätt, en-gångs lösenord via SMS eller appar i telefonen för att stöda kundernas olika behov i en lösning.

– Den stora fördelen med att själv äga inloggningen är att man kan ansluta sig till flera olika tjänster både i molnet och on-prem och skapa en single sign-on, för alla tjänster via en portal. På så vis får man en central och säker hantering av hur användare loggar in till både cloud och on-prem applikationer. Du kanske jobbar med Salesforce, Facebook Workplace, Office 365 och någon annan plattform samtidigt, och litar du på att en part ska äga din information och sköta kontakten med de andra? Med vår federeringslösning synkar du delar av Active Directory men inte själva lösenordet, säger Niklas Brask.

Ett problem med säkra lösningar är att de ofta blir krångliga menar Niklas Brask. En krånglig lösning blir ofta osäkrare i längden eftersom man till slut tenderar att skippa den till förmån för en enklare, osäkrare variant.

– Det händer så mycket, inte minst inom cloud, att kunderna blir förvirrade. Ett vanligt scenario är att man skapar en säker inloggning för mejlen i datorn men har en helt vanlig lösenordslösning till mailen i den mobila enheten. Då blir skyddet värdelöst.  Lägg gärna data i molnet, men ha kontroll på inloggningen själv. Det är sådana lösningar som möjliggör ett mobilt arbetssätt och att man kan flytta sina applikationer till olika cloudtjänster.

Privat surfande ofta säkrare än företaget

Niklas Brask tycker att det ofta finns en diskrepans mellan säkerheten i det privata surfandet och det som sker på jobbet.

– Du som konsument har högre säkerhet på Instagram med 2FA än vad du kanske har på ditt företag samtidigt som cyberbrott gått från att vara en hobbyverkstad till en kriminell industri. Stora privata företag, myndigheter och finans är exempel på organisationer där man ofta behöver flexibilitet, inte minst vad gäller olika typer av sätt att identifiera sig.

Niklas Brask tror att säkerhet i framtiden kommer att vara ännu mer kopplat till mobila enheter, inte minst genom att kombinera mer information med exempelvis biometriska inslag.

– Från två- eller trefaktorsidentifiering tror jag att vi kommer att bygga på med kedjor av information som till exempel position, beteende, märke på mobilen med mera för att skapa ett mönster. Adaptive authentication handlar om att koppla på lite artificiell intelligens för att kunna sätta regelverk och skapa flexibilitet i inloggningssätten beroende på var, när och hur du loggar in.

13 december 2016 Uppdaterad 14 december 2016 Reporter Miguel Guerrero säkerhet Foto Pointsharp säkrar inlogg

Rekommenderad läsning

många får tittar mot kameran på grönt grä.jpg

Ett molnbaserat lantbruk

28 okt 2019 it i skolan

Molnbaserat lärande och Chromebooks är vardag för eleverna på Hushållningssällskapets naturbruksgymnasier i Kalmar och Kronoberg. Nästa steg är att stödja landets övriga sällskap inom digitalisering.

kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg
video

På e-handelns läppar

19 nov 2018 digit

Idag räcker det inte med ett snyggt gränssnitt på sajten. Inom kort är klockan, bilen och kylen enheter där alltmer handel kommer att äga rum. Därför måste vi vänja oss vid att erbjuda unified commerce.

elon-musk-talar-pa-teslastamma.jpg

Nigeriatweets från Musk

9 feb 2018 säkerhet

En ny form av ett klassiskt svindleri, likt Nigeriamejl, sprider sig på Twitter. Bluffen är inte svår att upptäcka men med fakade tweets från bland annat Elon Musk har svindlarna redan tjänat många tusen dollar i ethereum och bitcoin på mindre än en vecka.

burmanWEBB.jpg

Boliden utvinner ny konkurrenskraft

25 sep 2017 ledarskap

För gruv- och smältbolaget Boliden innebär digitalisering att erbjuda medarbetarna säkrare arbetsplatser. Men också en möjlighet att jobba effektivare och konkurrera med världsmarknadens giganter.

 

gävle 1 puffbild 960640.jpg
video

Robotar avlastar Lantmäteriet

20 sep 2017 digit

Lantmäteriet fortsätter att testa ny teknik och digitala lösningar. Efter Minecraft och blockkedjor introduceras nu mjukvarurobotar som ska göra det enklare jobbet och de anställda få tid till annat.

StephanSomogyi_960x640.jpg
video

Google: Skrota lösenordet

3 jul 2017 säkerhet

Våra liv kräver allt mer digital interaktion. Därför är det dags att släppa traditionella lösenord och satsa på mer hanterbara autentiseringslösningar. Det menar Stephan Somogyi som jobbar med säkerhet och integritet på Google.

Krönika_säkerhet_960x640.jpg

Digitaliseringens mörka sida

30 maj 2017 säkerhet

Ransomware-ligor, digitala spioner och rovdjur av olika slag – i digitaliseringens kölvatten surfar fula fiskar. Voister har under sitt första år bevakat även branschens skuggsida och hur du skyddar dig. 

Samsung Pay_SEB, klar.jpg

Betala med mobilen i alla butiker

22 mar 2017 Digit

Samsung lanserar en mobil betaltjänst för användning i alla svenska butiker. På sikt ska lösningen också ersätta träningskort, busskort och kvitton.