Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Linköping tänker humant under digitaliseringen

Linköpings kommuns it-enhet, Lkdata, försöker effektivisera och digitalisera kommunen. I skolan satsas det på trådlösa nät och Ipads men Mathias Fernström, system och kommunikationschef, anser att fokuset kring digitalisering inte bara ska ligga på it, utan även på människan.
 Vi ska inte bara ge möjlighet till arbete, utan arbete med så bra resultat som möjligt, säger han. 

Text Fredrik Adolfsson 8 december 2016 ledarskap

67876-gamla-linkoping.jpg

Linköpings kommuns grundskolor har fått kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan.

Linköpings kommunala it-enhet, Lkdata, kan skilja sig mot andra kommuners it-enheter då de är helt uppdragsfinansierade som ett vanligt bolag – och har en marknads- och försäljningsavdelning riktat mot verksamheten. 

 Jag kommer ifrån konsultbranschen och det är slående hur liknande arbetet är här, vi står inför samma utmaningar som ett externt företag.

Just nu håller Linköpings kommun på och effektiviserar verksamheten genom att digitalisera deras arkivtjänster – det traditionella pappersarkivet ska väck, och arkiven ska nu vara elektroniska.

 Vi kommer nu få en helt annan möjlighet till backup, och istället för kilometervis med papper får vi en helt annan möjlighet till gallring, och kan kategorisera olika dokument. Just nu har vi ett par system som vi utvärderar och till våren kommer ytterligare några, detta är ett arbete som kommer pågå i flera år och som vi ska få in i väldigt många förvaltningar.

Mathias Fernström LKDATA (002).JPG

Mathias Fernström, system och kommunikationschef, Lkdata.

I arbetet med utbildningsförvaltningen och kommunens skolor så har Linköpings kommun kommit långt med digitalisering och tillhandahållandet av verktyg, anser Mathias Fernström.

 Trådlösa nät i skolor och förskolor tillsammans med Ipads och Chromebooks är exempel på verktyg som möjliggör nya inriktningar i utbildningssammanhang och digitalt lärande. För detta har kommunens grundskolor fått kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan.

I övrigt när det pratas effektivisering och digitalisering tycker Mathias Fernström att debatten ofta landar fel eftersom allt fokus då ligger på it, och man lätt glömmer bort människan bakom.

 Den humana synen på arbete måste komma närmare teknikens. Vi ska inte bara ge möjlighet till arbete, utan arbete med så bra resultat som möjligt. Att hela tiden poängtera att man kan jobba överallt vart som helst och när som helst kanske inte alltid är lämpligt vare sig ur hälsosynpunkt eller ur resultatsynpunkt.

En stor trend som Mathias Fernström ser och som avdelningen är inne och spanar på är hyperkonvergerade system. Men där tycker leverantörerna olika kring vad dessa system passar till.

 Vissa säger att det inte passar för de system vi har tänkt oss och andra har sagt att det skulle fungera utmärkt. Är vissa leverantörer ärligare än andra? Det vet vi inte, men vi kommer i alla fall vilja ha referenskunder som vi kan kontakta och se hur de använder det, och om de har vunnit något på det, exempelvis i prestanda.

 Vi vet inte hur vi gör än, men det vi kan säga är att det är en hel del nytt på gång. 

Rekommenderad läsning

"2009 låg vi i botten - sedan digitaliserade vi"

5 okt 2016 ledarskap

Snip nordmaling.JPG Snip nordmaling.JPG Snip nordmaling.JPG video

2009 placerade sig Nordmalings kommun bland de lägre i Sverige när det kom till måluppfyllelse och de började då använda digitala verktyg för att nå bättre resultat - 2016 blev de som en av tio kommuner utvalda till projektet LEDA för smartare välfärd. Och resan har bara börjat, nu börjar en mer intensiv omvärldsorientering.

Allt fler har en plan för sin digitalisering

20 maj 2016 ledarskap

lotta-ungerth.jpg lotta-ungerth.jpg lotta-ungerth.jpg

Det är fantastiskt att fler än hälften, 54 procent, av de it-proffs som besökte Atea IT-arena i höstas, har en plan för hur de ska digitalisera sin verksamhet. Det anser Charlotta Ungerth, CIO på Atea, när hon kommenterar undersökningen där 2 700 deltagare svarade.

"Med Surface Hub skulle man kunna följa lektionerna hemifrån"

23 sep 2016 it i skolan

snip oscar frisendahl.JPG snip oscar frisendahl.JPG snip oscar frisendahl.JPG video

Göranssonska skolan i Sandviken blev en gång i tiden prisat som årets teknikskola, men nu har andra skolor kommit ikapp och gått förbi digitalt. Det vill läraren Oscar Frisendahl ändra på, och som en del i spanar han bland annat in Surface Hub.

Älmhult satsar på nytt intranät och fritt wi-fi

27 sep 2016 ledarskap

snip älmhult.JPG snip älmhult.JPG snip älmhult.JPG video

Älmhults kommun har den tredje högsta procentuella befolkningsökningen i Sverige. För att hålla det intakt försöker Robert Palmqvist, it-chef på kommunen, att ligga långt fram digitalt genom att bland annat erbjuda fritt wi-fi och e-tjänster.

Fortnox startar digitaliseringsprojekt

27 sep 2016 ledarskap

snip fortnox.JPG snip fortnox.JPG snip fortnox.JPG video

Leverantören Fortnox har startat ett projekt som heter Digitala Veckan. Via projektet vill de få mindre företag att förstå värdet av en digital transformering. 

Bygg digitaliseringen på dina styrkor

6 okt 2016 ledarskap

Ola Piteå.PNG Ola Piteå.PNG Ola Piteå.PNG video

Undvik att vara en copycat när du skapar en plan för digitalisering och utgå istället från din unikitet. Piteå kommun är mitt uppe i arbetet med en handlingsplan och it-strateg Ola Lidström tipsar om riktningen.

"Framtidens skola ligger närmre näringslivet"

11 okt 2016 it i skolan

irene lennemyr winkler.JPG irene lennemyr winkler.JPG irene lennemyr winkler.JPG video

Karlstad Kommun har länge legat i framkant kring skolan - då har it-pedagoger och lärarutbildningar varit viktiga faktorer, menar Irene Lennemyr Winkler, gymnasiedirektör på kommunen, som framöver tror på en skola oberoende av tid och rum.