Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Linköping tänker humant under digitaliseringen

67876-gamla-linkoping.jpg

Linköpings kommuns grundskolor har fått kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan.

Linköpings kommuns it-enhet, Lkdata, försöker effektivisera och digitalisera kommunen. I skolan satsas det på trådlösa nät och Ipads men Mathias Fernström, system och kommunikationschef, anser att fokuset kring digitalisering inte bara ska ligga på it, utan även på människan.
 Vi ska inte bara ge möjlighet till arbete, utan arbete med så bra resultat som möjligt, säger han. 

Linköpings kommunala it-enhet, Lkdata, kan skilja sig mot andra kommuners it-enheter då de är helt uppdragsfinansierade som ett vanligt bolag – och har en marknads- och försäljningsavdelning riktat mot verksamheten. 

 Jag kommer ifrån konsultbranschen och det är slående hur liknande arbetet är här, vi står inför samma utmaningar som ett externt företag.

Just nu håller Linköpings kommun på och effektiviserar verksamheten genom att digitalisera deras arkivtjänster – det traditionella pappersarkivet ska väck, och arkiven ska nu vara elektroniska.

 Vi kommer nu få en helt annan möjlighet till backup, och istället för kilometervis med papper får vi en helt annan möjlighet till gallring, och kan kategorisera olika dokument. Just nu har vi ett par system som vi utvärderar och till våren kommer ytterligare några, detta är ett arbete som kommer pågå i flera år och som vi ska få in i väldigt många förvaltningar.

Mathias Fernström LKDATA (002).JPG

Mathias Fernström, system och kommunikationschef, Lkdata.

I arbetet med utbildningsförvaltningen och kommunens skolor så har Linköpings kommun kommit långt med digitalisering och tillhandahållandet av verktyg, anser Mathias Fernström.

 Trådlösa nät i skolor och förskolor tillsammans med Ipads och Chromebooks är exempel på verktyg som möjliggör nya inriktningar i utbildningssammanhang och digitalt lärande. För detta har kommunens grundskolor fått kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan.

I övrigt när det pratas effektivisering och digitalisering tycker Mathias Fernström att debatten ofta landar fel eftersom allt fokus då ligger på it, och man lätt glömmer bort människan bakom.

 Den humana synen på arbete måste komma närmare teknikens. Vi ska inte bara ge möjlighet till arbete, utan arbete med så bra resultat som möjligt. Att hela tiden poängtera att man kan jobba överallt vart som helst och när som helst kanske inte alltid är lämpligt vare sig ur hälsosynpunkt eller ur resultatsynpunkt.

En stor trend som Mathias Fernström ser och som avdelningen är inne och spanar på är hyperkonvergerade system. Men där tycker leverantörerna olika kring vad dessa system passar till.

 Vissa säger att det inte passar för de system vi har tänkt oss och andra har sagt att det skulle fungera utmärkt. Är vissa leverantörer ärligare än andra? Det vet vi inte, men vi kommer i alla fall vilja ha referenskunder som vi kan kontakta och se hur de använder det, och om de har vunnit något på det, exempelvis i prestanda.

 Vi vet inte hur vi gör än, men det vi kan säga är att det är en hel del nytt på gång. 

8 december 2016 Uppdaterad 29 september 2017 Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap

Rekommenderad läsning

tant står mot lila bakgrund och ser glad ut.jpg
video

Digitalt vårdhem från start

18 mar 2020 digit

Östra Göinge kommun bygger för framtiden. Bland annat i form av ett vårdhem förberett för digitala tjänster, som kommer att underlätta både för boende och för medarbetarna.

hand håller i papperflygplan.jpg

Inga fler kvitton

6 feb 2020 digit

Enklare hantering av kvitton blev resultatet när Ekonomibyrån valde ett digitalt redovisningsverktyg. Dessutom får kunderna bättre koll på sina kostnader och under 2019 korades Ekonomibyrån till bästa redovisningsbyrå.

många får tittar mot kameran på grönt grä.jpg

Ett molnbaserat lantbruk

28 okt 2019 it i skolan

Molnbaserat lärande och Chromebooks är vardag för eleverna på Hushållningssällskapets naturbruksgymnasier i Kalmar och Kronoberg. Nästa steg är att stödja landets övriga sällskap inom digitalisering.

kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg
video

På e-handelns läppar

19 nov 2018 digit

Idag räcker det inte med ett snyggt gränssnitt på sajten. Inom kort är klockan, bilen och kylen enheter där alltmer handel kommer att äga rum. Därför måste vi vänja oss vid att erbjuda unified commerce.

en liten flicka med ryggen mot kameran går upp för en trappa i en ljus lövskog.jpg
video

Gävles nya satsning

28 sep 2018 it i skolan

I Gävle kommun har man sedan årsskiftet satsat på utvecklings- och processledare för att leda skolans digitala utveckling. De ska fungera som virus som sprider digital kunskap till alla i verksamheten.

flicka stoltserar med en robot.jpg
video

Den nya it-avdelningen

24 sep 2018 ledarskap

I Skellefteå kommun är it-avdelningen en partner till kommunens verksamheter. En av nycklarna till att det fungerar är kommunen har anställt en kvalitetsutvecklare som kan samla in nya idéer från verksamheterna.

soluppgång som syns mellan fina lövträd i en skog.jpg
video

Fjärrundervisning för alla

18 sep 2018 it i skolan

Sverige står inför stora utmaningar i att få fram lärare. I glesbygden har fjärrundervisning använts i ett antal år i språkundervisning. Blir undervisning på distans tillåtet i fler ämnen skulle det underlätta för många.

lantmäteriet-boverket-960640.jpg

Regeringens nya uppdrag

19 jul 2018 ledarskap

Regeringen har gett Boverket och Lantmäteriet i uppdrag att effektivisera samhällsbyggnadsprocessen genom digitalisering. 

skola-barn-segregation-960640.jpg

Skolan hänger inte med

29 jun 2018 it i skolan

Mobiler borde vara ett självklart verktyg och metadata behövs för att utveckla en modern skola. Troed Troedson har starka åsikter om dagens skola. Om inget görs kommer skolan att skapa ett A-lag och ett B-lag av framtidens elever.