Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

E-politik demokratiserar Enköping

I Enköpings kommunfullmäktige är både de höga uppropen och de prasslande papprena borta. Istället används surfplattor till såväl möteshandlingar som voteringar och talarlistor.

– Voteringarna går mycket snabbare nu, vilket självklart sparar pengar för kommunen, säger Anna Andersson, projektansvarig på Enköpings kommun, säger Anna Andersson, ansvarig för digitala politiker på Enköpings kommun.

För två år sedan startade Enköpings kommun projektet som nu har resulterat i att varje politiker fått tillgång till surfplatta samt två appar. Den första applikationen används för möteshandlingar och den andra för talarlistor samt voteringar vid deras sammanträden i kommunfullmäktige och för alla nämnder.

 Det hade länge funnits en efterfrågan på att digitalisera politiken. Vi började med att ta bort alla utskrifter eftersom många politiker sitter i flera olika nämnder, och de hade varje månad rena uppslagsverk av utskrifter. Utskriftskostnader och porto var en stor utgift för kommunen, så det första som bestämdes var att alla skulle få egna ipads med sina möteshandlingar.

Det hade länge funnits en efterfrågan på att digitalisera politiken.

Anna Andersson , Enköpings kommun

Röstning via app

Sedan började arbetet med att digitalisera voteringssystemet och talarlistorna. Första gången voteringsappen användes vid ett kommunfullmäktige i Enköping var den 14:e november i år, och den ska kunna effektivisera processen ordentligt.

 Nu röstar ledamöterna via appen vilket kan ta cirka 30 sekunder för alla att göra. Tidigare ropades alla namn upp och de fick säga sina svar manuellt, vilket kunde ta cirka fem minuter per votering. Så om det är fem voteringar en kväll tar de sammanlagt två och en halv minut nu, förut tog de 25 minuter.Det kostar pengar för kommunen också eftersom politikerna självklart har arvoden.

Garanterar rätt talordning

Applikationen sköter även mötenas talarlistor. Förut räckte man upp handen när man ville begära ordet - nu klickar man in sig i appen. Det ska garantera rätt ordning i listorna och man måste begära replik under pågående inlägg och inte efter - på så sätt sparas tid. Men än är inte arbetet över.

 Jag vet att det finns politiker som skulle uppskatta om man kan begära ordet i en viss fråga redan innan sammanträdet startat. Jag jobbar mycket med dem som arbetar med verktygen, då får man höra en hel del bra idéer. Det finns mycket som man kan utveckla.

 En annan förbättring som skulle kunna göras är ifall man kunde sammankoppla voterings- och talarlista-appen med den för möteshandlingar, så att de blir lite mer som exempelvis Facebook och Messenger, det skulle kunna underlätta mycket. En arvodeslista pratas det också om, så att politikerna slipper registrera sin ersättning via papper.

Alla märkte enkelheten.

Anna Andersson , Enköpings kommun

Anna Andersson ser än så länge projektet Digitala politiker som otroligt lyckat. Motståndet som från början möttes på vissa håll är som bortblåst idag, och det har blivit ett initiativ som gett luft under vingarna.

 Alla märkte enkelheten med plattan och om det kommer en ny app så skulle det inte bli konstigt, de är vana med det digitala nu.

 Nu ska Enköpings kommun gå in i en ny strategi som heter Digital som norm där hela kommunen ska digitaliseras. Tack vare att projektet Digitala politiker blev så lyckat är politikerna positivt inställda till vidare digitalisering av kommunen.

6 december 2016 Uppdaterad 4 oktober 2019 Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap Foto Magnus Lekberg

Rekommenderad läsning

Enköpingskylt På Enköping Järnvägsstation

Mot digitala nationella prov

22 okt 2020 it i skolan

Sankt Illianskolan i Enköping är en av testskolorna inför införandet av digitala nationella prov. Ett bra samarbete mellan kommunens it-avdelning och skolan är nyckeln till framgång. Det menar it-samordnare Stefan Weber.

Handla Mat Helsingborg

Tinder för hjälp

7 sep 2020 digit

Med en ny app kopplar Helsingborgs stad ihop volontärer med personer i behov av hjälp. Under coronapandemin får bland annat personer i riskgrupper hjälp med att låna böcker, hämta paket och handla mat. 

ett litet grönt kvarter i 3d.jpg

Trångt i 3D-klassen

17 okt 2019 it i skolan

Intresset för teknikprogrammet med 3D-fokus, på Westerlundska gymnasiet i Enköping, är mycket stort och nu startar en tredje klass. Utbildningen har funnits i närmare 20 år och drivs av läraren och eldsjälen Andrzej Andy Marcinkowski.

Anna-kinberg-batra-david-batra.jpg

Anna Kinberg Batras fall

13 jun 2019 ledarskap

De fyra O:na otålighet, osäkerhet, otydlighet och O, ja, kön spelar roll, är några av anledningarna till att Anna Kinberg Batra inte är Moderaternas partiledare längre. Under Atea Bootcamp berättar hon om varför kriserna utlöste varann och hur kvinnor inte bedöms på samma sätt som män.

cirkuskonster-pa-hog-niva.jpg
video

Mölndal möts om RPA

12 jun 2019 ledarskap

Alla vill ha smarta lösningar men få vill ha ansvaret för utvecklingsarbetet och ofta är kunskapen bland politiker skral när det kommer till digitalisering. Mölndals stad samverkar med grannkommunerna kring utveckling av RPA och lägger mycket tid på att förklara it. 

byggkranar och blå himmel.jpg

It som förändrar världen

24 maj 2019 ledarskap

Solceller, butiken Mjukvaruhuset och RPA i Trelleborg har ett ord gemensamt: Mod. Det har aldrig varit viktigare att våga och förutsättningarna att lyckas har aldrig varit bättre än nu. Det menar Peter Falk, chef innovation och affärsutveckling på Atea.

superwoman.jpg
voister trend 2019

Mod, möten och Stålmannen

23 maj 2019 ledarskap

Med stora behov av innovation för användare som kan liknas vid allt från Greta Garbo till Justin Bieber är det inte konstigt att de flesta CIO:er önskar sig mer tid. När Voister Trend tar tempen på Sveriges it-avdelningar är många utmaningar gemensamma men inspirationen varierar från Tesla till OECD och Skatteverket.

kalmar slott en fin dag.jpg

Stark start för CDO

11 mar 2019 ledarskap

Med digitaliseringsstrategin på plats jobbar Kalmar intensivt med innovation och IoT. Utmaningen är inte tekniken utan att skapa en förändring som drivs av medarbetarna.

sex barn på rad som tittar i sina mobiler.jpg

I jättarnas järngrepp

24 jan 2019 digt

Sedan internets födelse badar vi i information och de stora internetbolagen är i ständig kamp om att fånga just dig och din uppmärksamhet. Därför styr deras algoritmer oss till det extrema, menar tekniksociologen Zeynep Tufekci.