E-politik demokratiserar Enköping

I Enköpings kommunfullmäktige är både de höga uppropen och de prasslande papprena borta. Istället används surfplattor till såväl möteshandlingar som voteringar och talarlistor.

– Voteringarna går mycket snabbare nu, vilket självklart sparar pengar för kommunen, säger Anna Andersson, projektansvarig på Enköpings kommun, säger Anna Andersson, ansvarig för digitala politiker på Enköpings kommun.

För två år sedan startade Enköpings kommun projektet som nu har resulterat i att varje politiker fått tillgång till surfplatta samt två appar. Den första applikationen används för möteshandlingar och den andra för talarlistor samt voteringar vid deras sammanträden i kommunfullmäktige och för alla nämnder.

 Det hade länge funnits en efterfrågan på att digitalisera politiken. Vi började med att ta bort alla utskrifter eftersom många politiker sitter i flera olika nämnder, och de hade varje månad rena uppslagsverk av utskrifter. Utskriftskostnader och porto var en stor utgift för kommunen, så det första som bestämdes var att alla skulle få egna ipads med sina möteshandlingar.

Det hade länge funnits en efterfrågan på att digitalisera politiken.

Anna Andersson, Enköpings kommun

Röstning via app

Sedan började arbetet med att digitalisera voteringssystemet och talarlistorna. Första gången voteringsappen användes vid ett kommunfullmäktige i Enköping var den 14:e november i år, och den ska kunna effektivisera processen ordentligt.

 Nu röstar ledamöterna via appen vilket kan ta cirka 30 sekunder för alla att göra. Tidigare ropades alla namn upp och de fick säga sina svar manuellt, vilket kunde ta cirka fem minuter per votering. Så om det är fem voteringar en kväll tar de sammanlagt två och en halv minut nu, förut tog de 25 minuter.Det kostar pengar för kommunen också eftersom politikerna självklart har arvoden.

Garanterar rätt talordning

Applikationen sköter även mötenas talarlistor. Förut räckte man upp handen när man ville begära ordet - nu klickar man in sig i appen. Det ska garantera rätt ordning i listorna och man måste begära replik under pågående inlägg och inte efter - på så sätt sparas tid. Men än är inte arbetet över.

 Jag vet att det finns politiker som skulle uppskatta om man kan begära ordet i en viss fråga redan innan sammanträdet startat. Jag jobbar mycket med dem som arbetar med verktygen, då får man höra en hel del bra idéer. Det finns mycket som man kan utveckla.

 En annan förbättring som skulle kunna göras är ifall man kunde sammankoppla voterings- och talarlista-appen med den för möteshandlingar, så att de blir lite mer som exempelvis Facebook och Messenger, det skulle kunna underlätta mycket. En arvodeslista pratas det också om, så att politikerna slipper registrera sin ersättning via papper.

Alla märkte enkelheten.

Anna Andersson, Enköpings kommun

Anna Andersson ser än så länge projektet Digitala politiker som otroligt lyckat. Motståndet som från början möttes på vissa håll är som bortblåst idag, och det har blivit ett initiativ som gett luft under vingarna.

 Alla märkte enkelheten med plattan och om det kommer en ny app så skulle det inte bli konstigt, de är vana med det digitala nu.

 Nu ska Enköpings kommun gå in i en ny strategi som heter Digital som norm där hela kommunen ska digitaliseras. Tack vare att projektet Digitala politiker blev så lyckat är politikerna positivt inställda till vidare digitalisering av kommunen.

6 december 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonledarskapFoto Magnus Lekberg

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng