Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Delad data påskyndar digitalisering

Behoven av digitalisering inom vård och omsorg är oändliga. Samtidigt går utvecklingen långsamt. Sofia Svanteson, strateg Ocean Observations, och Niklas Pettersson, ansvarig IoT Atea, vill se testbäddar av delad data.

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron 9 december 2016 it i vården

Det går trögt för den offentliga sektorn i digitaliseringsprocessen. Det menar Sofia Svanteson, strateg på Ocean Observations, som jobbar med digitaliseringsfrågor.

– Det är otydligt vem som ska driva de här frågorna. Titta på en specialistavdelning, de har ofta nog med att bara sköta sitt jobb och ta hand om patienter på tjugofyra timmar. Om det knappt finns tid att äta lunch, hur ska man då hitta tid att driva digitaliseringsfrågor? Då är det inte konstigt att det går långsamt, säger Sofia Svanteson.

– Vi ser att det fungerar när mandatet att göra något faktiskt finns. Framför allt inom äldreomsorgen har vi sett nya smarta sätt att se till att de äldre får en tryggare, smartare vardag, säger Niklas Pettersson, ansvarig IoT på Atea.

Sofia Svanteson menar också att all den inlåsta informationen på grund av krångliga system, lagar och regler bidrar till att hålla ner digitaliseringstakten. 

– Data är en av de stora resurserna och vården skulle kunna öka sin kapacitet enormt om den data som idag finns tillgänglig i olika silos kunde samlas ihop. Idag finns ingen sådan plattform, säger hon. 

Rekommenderad läsning

Sofia Svanteson.jpg

"Sveriges tillväxttakt sämst i Europa"

10 jun 2016 ledarskap

Sofia Svanteson från Ocean Observations tycker till om Sveriges digitala utveckling. 
 Vår utvecklingstakt är i stort sett noll och våra journalsystem inom vården är förlegade och oanvändarvänliga. Vi måste befria välfärdsdatan, säger hon.

pixlr grandma.jpg

“Patienterna ska få ett friare liv”

25 jul 2016 digit

Den svenska IoT-experten Cnet har kommit fram med den tekniska lösningen Linkwatch Homecare som ska underlätta den digitala vården och låta patienter i större utsträckning få hjälp hemifrån. 

AMF-fastigheter-Kontor_960x640.jpg

IoT styr utvecklingen av framtidens kontor

15 aug 2016 digit

Inopererade chip som ger dig tillgång till kontoret, sensorer som reglerar syrehalten i konferensrummen och dataanalys – digitaliseringen ger fastighetsbranschen nya möjligheter och utmaningar.

sopbil_960x640.jpg

Uppkopplade sopbilar avslöjar vattenläckor

16 aug 2016 digit

Dyr fast infrastruktur för att läsa av vattenmätarna? Nej, tyckte Eskilstuna och Strängnäs kommuner och utrustade istället sopbilarna med särskild avläsningsutrustning. Resultatet: En mycket bättre lägesbild till en låg kostnad.

IoT_960x640.jpg

Så gör du din IoT-satsning säker

2 aug 2016 säkerhet

IoT-trenderna innebär att allt mer av vår verklighet kopplas upp mot nätet, men säkerheten hänger inte alltid med, till exempel inom medicinsk utrustning. Så här undviker du fallgroparna i din IoT-satsning.

permobil.JPG

Permobil digitaliserar

10 jun 2016 digit

Jonas Westerlund från Permobil pratar om företagets globala tillväxt, hur de just nu byter ut sitt affärssystem och hur IoT kan hjälpa deras kunder.

bergdahl bolwell.JPG

IoT är lösningen för trångbodda

2 jun 2016 digit

I nästa våg av Internet of things kommer vardagen för många av oss att underlättas. Andrew Bolwell från HP Labs och Stefan Bergdahl från HP Sverige ger konkreta exempel.

AdobeStock_91512184.jpeg

"Snart hyr man ut kontor à la Uber"

3 jun 2016 digit

Johan Falk är ansvarig för Intels IoT Ignition Lab i Sverige. Han ser sakernas internet som en självklar del i alla framtidens branscher. Där finns möjligheter att kombinera affärsnytta, hållbarhetsnytta och sänkta kostnader, och gör det även möjligt att driva transformationen mot fossilfritt, menar han.