Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Clas Ohlson: "Bra it ska bara fungera"

clas-ohlson-store-960x640.jpg

Ingen digitaliseringsresa är den andra lik. Vissa har kommit långt medan andra precis lämnat perrongen. För Clas Ohlson handlar det om att bygga en solid och skalbar infrastruktur.

– Vi har underinvesterat i vår it och måste fokusera på affärsdrivande system. Just nu är vår strategi ett privat moln och det är en strategi som vi reviderar fortlöpande. Visst skulle man kunna outsourca men min åsikt är att det blir dyrare i längden. Sedan får man självklart kompromissa och vara pragmatisk, men vi satsar på egen kompetens, säger Christian Riiser, it operations manager på Clas Ohlson.

Han menar att man halkat efter lite eftersom man tidigare inte riktigt förstått värdet av en stark it-leverans internt, men att man sedan ett tag tillbaka jobbar hårt med att komma ifatt utvecklingen.

– Vi vinner mer på att berätta om våra misstag och utvecklas tillsammans med branschen på att lära av varandra. Clas Ohlson har varit och är otroligt starka på andra punkter men it bidrar också till helhetsupplevelsen. Har man till exempel dålig mobiltäckning i butiken måste vi åtgärda det eftersom kunden förväntar sig att kunna använda mobilen.

Skalbar it säkrar expansionen

En av de stora utmaningarna är att skapa en it-struktur som är totalt skalbar, framför allt i ett expansivt företag där nya butiker och nya regioner tillkommer.

– I vår verksamhet har vi utmaningar, till exempel så kan kassorna inte stå still vilket gör att man kanske inte vågar röra systemen, men det måste man. Vi behöver göra rätt från början men också våga göra fel och nu börjar förståelsen för behovet vakna inom organisationen, säger Christian Riiser.

Bra it ska inte synas, den ska bara fungera.

Christian Riiser , It operations manager, Clas Ohlson

Till en början handlar det om att påvisa kortsiktiga resultat för att sedan satsa på högre grenar medan man gör strukturen redo för det stora plattformsbytet, menar han.

– Bra it ska inte synas, det ska bara fungera. Sedan handlar det om att prioritera. Om it-tåget har tio vagnar kan vi inte göra mer än att fylla de vagnarna. Vill man ha fler funktioner får man investera mer i infrastrukturen. En suppportorganisation som it slits ofta mellan att vilja göra allt och att samtidigt ha koll, så rollen blir att se möjligheter men också att säga att vad vi måste göra. Att ha 70 olika OS internt är inte så lyckat och det kostar dessutom för mycket supporta.

På grund av det är BYOD-trenden ingenting som fått fotfäste hos Clas Ohlson. Istället satsar man på av företaget tillhandahållna enheter.

– Man är extremt blåögd om man tror att man inte har grå it på företaget och att det genererar kostnader. Jag tror att det uppstår när it på företaget inte kommit så långt i sin mognad att man kan ta ”it of operations” till nästa nivå, mer orienterat mot slutanvändarna.

Bryt ner buzzwords

En viktig del i en lyckad it är att bryta ner buzzworden, menar Christian Riiser. I grund och botten är mycket av det man tittar på idag samma saker man tittat på länge men under nya namn. Det handlar också om att förstå verksamheten.

– Jag gick ut och jobbade på distribution för att förstå deras behov. Jag stod i butik i tre dagar för att få feeling för hur det är att jobba i kassan och se vad som fungerar och vad som inte gör det. Då är det lättare att veta hur man ska prioritera. Det gäller att hitta sweetspoten där vinsten i verksamheten blir stor nog för att överväga kostnaden.

I framtiden tror Christian Riiser att it kommer att få en allt större roll i interaktionen med kunderna och ge en större förståelse för behoven.

– Jag tror på en digital upplevelse som identifierar vad du är ute efter och på ett smart sätt visar var produkterna finns i butiken. Till exempel kanske hyllan där det du söker lyser upp när du går förbi. Du kommer kanske också att ha en digital guide i butiken som kopplar upp dig mot en människa som talar ditt lokala språk från ett kundcentrum. Jag tror också att vi kommer att jacka in digitala assistenter i butikerna nu när de börjar bli så bra att de förstår kontexten och förenklar livet för oss.

5 december 2016 Uppdaterad 27 september 2018 Reporter Miguel Guerrero digit Foto Clas Ohlson

Rekommenderad läsning

3D Bild Över Eu Länder Med Flagga För Varje Land

Svenskt e-leg inom EU

19 jan 2021 digit

Snart ska svenska medborgare kunna logga in hos utländska myndigheter med till exempel BankID. Detta efter att Digg lämnat in en föranmälan till EU.

Ikea Hållbarhet

Black Friday Back

13 okt 2020 digit

Under Black Friday i år kommer Ikea köpa tillbaka begagnade möbler på 28 olika marknader. Utöver det lanserar Ikea Sverige ett verktyg som gör att kunder kan värdera sina möbler digitalt.

En Meditationshand

Jobba smart i Teams

29 sep 2020 digit

Under pandemin har Microsoft Teams varit en bidragande orsak till att många har kunnat arbeta och ha möten hemma. Nu presenterar Microsoft nya integrationer i Teams, både för smartare möten och för att försöka ge medarbetaren bättre förutsättningar att hantera sin vardag i det nya arbetslivet.

Skor På Orange Bakgrund

Ökat tryck på AI

1 sep 2020 digit

Globala investeringar i AI kommer att fördubblas de fyra kommande åren, från 50 miljarder dollar 2020 till 110 miljarder dollar 2024. Det menar analysföretaget IDC. 

stenametall-klo.jpg

Stenas plan för Azure

15 jan 2020 digit

Stena Metall är i början av sin resa till Azure. Med det följer minskade hårdvaruinvesteringar, en bättre överblick över all data, ett annorlunda säkerhetstänk och en ökad flexibilitet. 

kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg
video

På e-handelns läppar

19 nov 2018 digit

Idag räcker det inte med ett snyggt gränssnitt på sajten. Inom kort är klockan, bilen och kylen enheter där alltmer handel kommer att äga rum. Därför måste vi vänja oss vid att erbjuda unified commerce.

lantmateriet-mixedrealirt-960640.jpg

MR och containrar för Lantmäteriet

15 okt 2018 digit

När Lantmäteriet omvärldsbevakar så är det bland annat Windows Server 2019, mixed reality, containrar och automatisering som är i fokus. Gemensamt för lösningarna är att de ska kunna leda till en ökad effektivisering inom flera olika områden. 

 

ai-for-humanitarian-action960640.jpg

AI för en bättre värld

26 sep 2018 digit

Genom det nya initativet AI for Humanitarian Action så ska Microsoft stötta utsatta barn, förhindra plöstlig spädbarnsdöd och snabbare undsätta människor som drabbas av naturkatastrofer. AI for Humanitarian Action lanserades av Satya Nadella under Ignite i Orlando.

 

snygga-accessoarer-i-svart.jpg

Motvind för e-handeln

24 sep 2018 digit

Utländska webbutiker har vunnit mark i Sverige de senaste åren och trenden ser ut att fortsätta. Wish, Zalando och Ebay ligger på topp-10-listan och då har inte Amazon ens kommit igång med sin nyetablering, visar en ny rapport.