Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Varas nät ger framtidstro

Vara har de senaste åren storsatsat på fiber och trådlösa nätverk i kommunen. Det har öppnat för nya möjligheter inom en rad områden som till exempel socialförvaltningen.

Text Karin Arnell 5 november 2016 it i vården

AdobeStock_101668794.jpeg

Utbyggnaden av fibernätet är en del av den infrastrukturplan som kommunfullmäktige i Vara antog för fem år sedan. Det var helt enkelt ett sätt för den krympande kommunen att överleva och börja växa igen. I dag bidrar tillgången på bra uppkoppling till att många företag väljer att stanna och 2015 nominerades Vara till Årets it-kommun.

Fibersatsningen tillsammans med projektsatsningar som Vara Digital och det digitaliseringsarbete som pågår inom vård och omsorg har även gjort att kommunen nu också ingår i det så kallade LEDA-programmet.

bittanbild.jpg

Bittan Börjesson, it-strateg på socialförvaltningen i Vara.

En av utmaningarna i vårt digitaliseringsarbete är att det har gått så fort. Det var också en av anledningarna till Vara Digital, fyra workshoptillfällen under våren, där vi bjöd in kommuninvånarna i syfte att utveckla deras digitala kompetens och ge dem medverkan i kommunens digitala framtid och tjänsteutveckling, säger Bittan Börjesson, it-samordnare på socialförvaltningen i Vara.

Socialförvaltningen är också en av de verksamheter som har de största utmaningarna inom sina områden.

Demografin visar att vi får allt fler äldre människor som kommer behöva vård-och omsorgsinsatser från kommunen, samt att det blir allt svårare att rekrytera kompetent personal.

Vi måste alltså använda oss av digitaliseringens möjligheter för att både effektivisera och ge förutsättningar för att våra brukare ska kunna bo kvar hemma så länge de själva önskar oavsett vård-och omsorgsbehov.

Nattligt pilotprojekt

Just nu har man ett pilotprojekt där fem personer som har tillsyn nattetid ska få  prova att ha en kamera i sitt sovrum, som hemtjänstens nattpersonal kan göra tillsyn via, i stället för ett fysiskt besök i bostaden.

Andra sätt att arbeta med digitaliseringen handlar om bland annat appar som kvalitetssäkrar rapportering och tillgång till rätt information, trygghetslarm som övergått från analoga till digitala, GPS-trygghetslarm  samt digitala bostadsnycklar, så kallad nyckelfri hemtjänst.

Har du något råd till andra som inte har kommit lika långt?

Stjäl av varandra. Uppfinn inte hjulet på nytt när det finns så otroligt många bra prövade idéer ute i landet. Även om vi har kommit en bit på väg här i Vara så är vårt digitaliseringsarbete fortfarande i sin linda.

Utvalda kommuner i programmet

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är tillsammans med Vinnova initiativtagare till programmet LEDA för smartare välfärd som syftar till att öka hastigheten, nyttan och kvaliteten i införandet av digitala lösningar. De kommuner som deltar inom inriktningen hälsa och omsorg i en digital värld är: Göteborgs stad, Halmstads kommun, Helsingborgs stad, Karlskrona, Malmö stad, Skellefteå kommun, Sollentuna kommun, Trelleborgs kommun, Vara kommun, Västerås stad och Östersunds kommun.

Rekommenderad läsning

vadstena.jpg

Ny vårdapp gör hemtjänsten säkrare

12 maj 2016 digit

I appen Viva omsorg finns all information hon behöver om de vårdtagare hon ska besöka. Sedan i höstas är vårdappen navet i Vadstena kommuns omsorgsverksamhet.

vadstena_1.jpg

Digital omsorg ger mer tid åt dem som behöver det

16 maj 2016 digit

Vadstena kommun har genom ett nytt digitalt verktyg lyckats kapa bort fyrtio minuters administration från personalen inom hemtjänsten varje dag. Det får både personalen och brukarna att må bättre när det finns mer tid att till exempel ta en kaffe.

Highres_Atea_Uppsala.Sjh.U_DSC9092_Kristofer-Samuelsson-Photography.jpg

Säkerhet som nummer ett

24 maj 2016 digit

Läkarna och sjuksköterskorna på Akademiska sjukhuset i Uppsala märker inte om en server går ned. Med en virtualiserad lösning kopplas automatiskt andra servrar in och tar över driften.

AdobeStock_53015351_960x640.jpg

Träffa din läkare från solstolen

1 jun 2016 digit

Träffar du din läkare ofta? Då finns mycket tid att spara. På Karolinska universitetssjukhuset har man infört en videolösning för besök i öppenvården, något som sparar tid för både patienter och vårdpersonal.

Sofia Svanteson.jpg

"Sveriges tillväxttakt sämst i Europa"

10 jun 2016 ledarskap

Sofia Svanteson från Ocean Observations tycker till om Sveriges digitala utveckling. 
 Vår utvecklingstakt är i stort sett noll och våra journalsystem inom vården är förlegade och oanvändarvänliga. Vi måste befria välfärdsdatan, säger hon.

permobil.JPG

Permobil digitaliserar

10 jun 2016 digit

Jonas Westerlund från Permobil pratar om företagets globala tillväxt, hur de just nu byter ut sitt affärssystem och hur IoT kan hjälpa deras kunder.

Inomhuspositioneringinomvården_960x640.jpg

Inomhuspositionering säkrar vården

13 jun 2016 digit

Koll på utrustningen och ett säkrare liv för dementa patienter. Inomhuspositionering ger många fördelar till vården. Per Holm, produktspecialist på Cisco och Lars Cederholm, affärsutvecklare kommunikation på Atea, berättar om möjligheterna.

familjeläkarna snip.JPG
video

Familjeläkarna digitaliserar vården

8 jul 2016 digit

Digitalisering hjälper vården att klara välfärden. Vårdföretaget Familjeläkarna är en föregångare inom videovård, digitala journalsystem och snart även digitalt stöd för långtidssjuka i hemmet.

pixlr grandma.jpg

“Patienterna ska få ett friare liv”

25 jul 2016 digit

Den svenska IoT-experten Cnet har kommit fram med den tekniska lösningen Linkwatch Homecare som ska underlätta den digitala vården och låta patienter i större utsträckning få hjälp hemifrån.