Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Välfärdsteknik får Skellefteå att lyfta

Skellefteå strävar efter att ligga i framkant inom välfärdsteknik. Kommunen var bland de första i landet att införa smartphone till all personal i hemtjänsten – nu handlar det om att införa tillsyn nattetid i ordinärt boende via trygghetskamera.

Text Karin Arnell Foto Paulina Holmgren 2 november 2016 it i vården

Skellefteå1jpg.jpg

Vi hoppas att kunna erbjuda detta till våra brukare med start kring årsskiftet, säger Michael Stiglund på utvecklingsenheten vid Skellefteå kommuns äldreomsorg.

Skellefteå är en av tio svenska kommuner som har valts ut att vara med i ett program, LEDA för smartare välfärd, som jobbar för att införa fler digitala lösningar inom omsorgen.

Micheljpg.jpg

Michael Stiglund, utvecklingsenheten vid Skellefteå kommuns äldreomsorg.

Jag tror att våra förstudier är en förklaring till att vår arbetsmodell kring digitaliseringsfrågor är så lyckosam. Det är viktigt att alla som berörs tidigt får vara med och känna sig delaktiga, säger han.

Vi insåg fort när vi jobbade med välfärdsteknik att det inte bara handlar om teknik- utan även kommunikationsfrågor. Det gäller att vara ute och informera, träffa personal och äldreorganisationer, befintliga brukare och anhöriga.

Kommunen nöjde sig dock inte med en grundlig förstudie i det aktuella arbetet med trygghetskameror. När socialnämnden hade fattat beslutet om att införa dem tillsatte man en arbetsgrupp med nattpatrullpersonal.

Samma grupp fick både vara med i en arbetsprocess där de diskuterade hur det ser ut i dag och sedan vara med och utvärdera vid upphandlingen av kameror.

En annan insikt är att detta inte är något som kommunen kan kräva utan måste bygga på frivillighet.

Gillar att vara en testbädd

Kommunens digitala resa började egentligen redan 2009 då man tillsammans med Umeå universitet deltog i Agnes-projektet – Ageing in a network society – som handlade om hur man skulle kunna utveckla informationsteknik som passar äldre.

Vi gillar att vara en testbädd där vi är med och utvecklar produkter utifrån den äldres behov, och välkomnar alltid företag att höra av sig till oss för eventuella samarbeten.

Erfarenheten från tidigare pilotstudier, samarbeten kring e-hälsofrågor med region Västerbotten och ambitionen att alla ska vara delaktiga är några förklaringar till att Skellefteå också valts ut till LEDA-programmet.

Vårt mål är att all teknik ska komma medborgarna till gagn för att du ska kunna klara dig själv och leva livet bäst möjligt.

Utvalda kommuner i programmet

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är tillsammans med Vinnova initiativtagare till programmet LEDA för smartare välfärd som syftar till att öka hastigheten, nyttan och kvaliteten i införandet av digitala lösningar. De kommuner som deltar inom inriktningen hälsa och omsorg i en digital värld är: Göteborgs stad, Halmstads kommun, Helsingborgs stad, Karlskrona, Malmö stad, Skellefteå kommun, Sollentuna kommun, Trelleborgs kommun, Vara kommun, Västerås stad och Östersunds kommun.

Rekommenderad läsning

VästeråsVård_960x640.jpg

Västerås omsorg tryggare med digital teknik

14 dec 2016 it i vården

Västerås är en av de kommuner som har kommit längst i utvecklingen av e-tjänster på det sociala området. ”Digitalt när det är möjligt, men fysiskt när det behövs”, är en av de visioner som staden just nu diskuterar.

dagny-carlsson.jpg (1)

"Jag vill ha en liten robot"

23 jan 2018 it i vården

Dagny Carlsson, Sveriges äldsta bloggare, deltar under e-hälsomässan MVTE i Kista. Dagny hoppas på en egen robot istället för hemtjänst och tipsar om hur fler äldre personer kan bli digitala. 

godnatt.jpg

Digital nattillsyn i fler kommuner

26 sep 2016 digit

Kamera i hemmet i stället för hembesök om natten? Järfälla är en av allt fler kommuner som erbjuder digital nattillsyn i ordinärt boende.

– Genom att arbeta framåt i välfärdsteknik utvecklar vi också verksamheten, säger Elisabeth Helgöstam, e-hälsosamordnare i Järfälla kommun.

en äldre kvinna med käpp tittar på en man som sitter bredvid henne.jpg
video

Färdigutvecklat hos kommunerna

9 jul 2018 it i vården

Enligt SKL behöver kommuner och landsting 124 000 fler medarbetare om sju år. Samtidigt kommer kommunernas verksamhet gå back 27 miljarder kronor med nuvarande skatteintäkter. Samarbete och samlade satsningar på e-hälsa är högt på agendan, något som sker både i Västerås och Borås.

skolbarn välfärd.jpg

Skattehöjning eller digitalisering

6 dec 2017 ledarskap

Sveriges offentliga sektor kan spara in 290 miljarder kronor per år genom digitalisering – annars hotar en skattehöjning eller en nedmontering av välfärden. Det visar en ny rapport från McKinsey och Cisco som presenterades under Digigov.

AdobeStock_136906517_2.jpg

Gammal är äldst i Skellefteå

23 okt 2017 it i vården

För att ta reda på vad seniorer tycker och tänker när det gäller smarta, trygga hem vänder sig Skellefteå kommunen till experterna – seniorerna själva som vid sittande bord bekräftar för politiker och andra beslutsfattare att ålder bara är en siffra när det gäller digitalisering.

aldre-man-lar-barnbarnet-cykla.jpg

350 miljoner till kommunerna

2 jul 2018 it i vården

Regeringen har avsatt 350 miljoner kronor i stöd för välfärdsteknik till den kommunala äldre- och funktionshinderomsorgen. Nu har regeringen tagit beslut om hur mycket pengar kommunerna i Sverige ska få.

digitaliseringsradets-rapport-om-digital-kompetens.jpg

En bit kvar till digital ledartröja

28 jun 2018 ledarskap

Digitaliseringsrådets rapport om den digitala kompetensen i Sverige visar på ett gott grundläge men också på stora utmaningar. Bland annat för att motarbeta digitalt utanförskap samt på kort och lång sikt säkra kompetensbehoven inom bland annat välfärds- och IKT-sektorn. Ett stort ansvar för utvecklingen ligger på regeringen, SKL och Skolverket. 

if-startar-app-med-lakare-pa-resan.jpg

Svensk läkare med på resan

17 jul 2018 it i vården

Halkat i Honduras eller ont i halsen i Honolulu - i appen HelpMe kan resenärer utomlands för första gången få medicinsk rådgivning på svenska dygnet runt genom video eller chatt.