Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Välfärdsteknik får Skellefteå att lyfta

Skellefteå strävar efter att ligga i framkant inom välfärdsteknik. Kommunen var bland de första i landet att införa smartphone till all personal i hemtjänsten – nu handlar det om att införa tillsyn nattetid i ordinärt boende via trygghetskamera.

Text Karin Arnell Foto Paulina Holmgren 2 november 2016 it i vården

Skellefteå1jpg.jpg

Vi hoppas att kunna erbjuda detta till våra brukare med start kring årsskiftet, säger Michael Stiglund på utvecklingsenheten vid Skellefteå kommuns äldreomsorg.

Skellefteå är en av tio svenska kommuner som har valts ut att vara med i ett program, LEDA för smartare välfärd, som jobbar för att införa fler digitala lösningar inom omsorgen.

Micheljpg.jpg

Michael Stiglund, utvecklingsenheten vid Skellefteå kommuns äldreomsorg.

Jag tror att våra förstudier är en förklaring till att vår arbetsmodell kring digitaliseringsfrågor är så lyckosam. Det är viktigt att alla som berörs tidigt får vara med och känna sig delaktiga, säger han.

Vi insåg fort när vi jobbade med välfärdsteknik att det inte bara handlar om teknik- utan även kommunikationsfrågor. Det gäller att vara ute och informera, träffa personal och äldreorganisationer, befintliga brukare och anhöriga.

Kommunen nöjde sig dock inte med en grundlig förstudie i det aktuella arbetet med trygghetskameror. När socialnämnden hade fattat beslutet om att införa dem tillsatte man en arbetsgrupp med nattpatrullpersonal.

Samma grupp fick både vara med i en arbetsprocess där de diskuterade hur det ser ut i dag och sedan vara med och utvärdera vid upphandlingen av kameror.

En annan insikt är att detta inte är något som kommunen kan kräva utan måste bygga på frivillighet.

Gillar att vara en testbädd

Kommunens digitala resa började egentligen redan 2009 då man tillsammans med Umeå universitet deltog i Agnes-projektet – Ageing in a network society – som handlade om hur man skulle kunna utveckla informationsteknik som passar äldre.

Vi gillar att vara en testbädd där vi är med och utvecklar produkter utifrån den äldres behov, och välkomnar alltid företag att höra av sig till oss för eventuella samarbeten.

Erfarenheten från tidigare pilotstudier, samarbeten kring e-hälsofrågor med region Västerbotten och ambitionen att alla ska vara delaktiga är några förklaringar till att Skellefteå också valts ut till LEDA-programmet.

Vårt mål är att all teknik ska komma medborgarna till gagn för att du ska kunna klara dig själv och leva livet bäst möjligt.

Utvalda kommuner i programmet

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är tillsammans med Vinnova initiativtagare till programmet LEDA för smartare välfärd som syftar till att öka hastigheten, nyttan och kvaliteten i införandet av digitala lösningar. De kommuner som deltar inom inriktningen hälsa och omsorg i en digital värld är: Göteborgs stad, Halmstads kommun, Helsingborgs stad, Karlskrona, Malmö stad, Skellefteå kommun, Sollentuna kommun, Trelleborgs kommun, Vara kommun, Västerås stad och Östersunds kommun.

Rekommenderad läsning

dagny-carlsson.jpg (1)

"Jag vill ha en liten robot"

23 jan 2018 it i vården

Dagny Carlsson, Sveriges äldsta bloggare, deltar under e-hälsomässan MVTE i Kista. Dagny hoppas på en egen robot istället för hemtjänst och tipsar om hur fler äldre personer kan bli digitala. 

VästeråsVård_960x640.jpg

Västerås omsorg tryggare med digital teknik

14 dec 2016 it i vården

Västerås är en av de kommuner som har kommit längst i utvecklingen av e-tjänster på det sociala området. ”Digitalt när det är möjligt, men fysiskt när det behövs”, är en av de visioner som staden just nu diskuterar.

skolbarn välfärd.jpg

Skattehöjning eller digitalisering

6 dec 2017 ledarskap

Sveriges offentliga sektor kan spara in 290 miljarder kronor per år genom digitalisering – annars hotar en skattehöjning eller en nedmontering av välfärden. Det visar en ny rapport från McKinsey och Cisco som presenterades under Digigov.

AdobeStock_136906517_2.jpg

Gammal är äldst i Skellefteå

23 okt 2017 it i vården

För att ta reda på vad seniorer tycker och tänker när det gäller smarta, trygga hem vänder sig Skellefteå kommunen till experterna – seniorerna själva som vid sittande bord bekräftar för politiker och andra beslutsfattare att ålder bara är en siffra när det gäller digitalisering.

skolbarnWEBB.jpg
video

"Mellanmjölk från regeringen"

26 okt 2017 it i skolan

I Skellefteå kommun hade man väntat sig något skarpare innehåll när beslutet om digitaliseringsstrategin från regeringen offentliggjordes i förra veckan. Men med programmeringsämnets intåg i kursplanerna vet man ändå var man skall lägga sitt krut.

marieWEBB.png
video

”Nästa år har vi en robot”

27 okt 2017 digit

Skellefteås invånare vill vara trygga och självständiga, samtidigt som de är med och skapar morgondagens kommun. För kommunens medarbetare kan det handla om att få mer tid att konsultera – och låta en robot kontrollera handlingar.

KragicDanica_robot_2.jpg

Danica Kragic: Robotar gör oss mänskliga

30 okt 2017 ledarskap

För Danica Kragic på KTH är robotar och AI förutsättningen för bättre vård, bättre utbildning och ett bättre samhälle. Helt enkelt för att robotar ger oss mer tid med andra människor. Men för att komma dit behöver robotar både lära sig diska och läsa manualer.

uninorrWEBB.jpg
video

Mer vård till unga i norr

8 nov 2017 it i vården

Appen Ung i Norr göra det lättare för ungdomar att komma i kontakt med sjukvården. Nu tittar regionen på liknande lösningar för andra vårdverksamheter.