Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nytt it-stöd mot infektioner

Vårdrelaterade infektioner kostar förutom mänskligt lidande det svenska samhället sex miljarder kronor om året. Nu tar ett nationellt projekt stöd av tekniken för att förebygga dessa infektioner som inte sällan orsakas av multiresistenta bakterier.

Text Karin Arnell 16 november 2016 it i vården

942938-nurse-giving-injection-to-patient_960x640.jpg

Det Vinnovafinansierade projektet består av Sveriges kommuner och landsting, svenska sjukhus, akademiska institutioner och ett par it-företag som samarbetar för att bygga ett it-stöd kring vårdrelaterade infektioner.

 Vi vill komma tillrätta med dessa infektioner som orsakar stora kostnader och medför väldigt mycket lidande för våra patienter, säger innovationsprojektledaren Per Englund vid Karolinska universitetssjukhuset.

En bred lösning handlar huvudsakligen om tre saker

Per Englund, projektledare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Målet är att skapa en bred lösning som utgår från sjukvårdens behov och ska kunna användas både nationellt och internationellt. För att nå dit handlar det huvudsakligen om tre saker, konstaterar han.

 Det första är att se över arbetssätt och processer. Det andra att utbilda personal och patienter kring vad det är för risker och hur man kan skydda sig. Det tredje är ett it-stöd för att lyckas med de båda förstnämnda, säger han.

Viktigt följa patienten 

För att minska risken för vårdrelaterade infektioner måste man kunna följa patienten hela vägen, från vårdcentral till sjukhus och vårdavdelning. Alla i kedjan behöver relevant utbildning och kunskap så att patienten inte utsätter sig själv eller andra för risker.

 Det är hög omsättning av vårdpersonal vilket innebär att personalen ofta har liten erfarenhet av att lösa olika situationer som kommer upp. De behöver därför hjälp med beslutsstöd när de till exempel ska flytta en patient mellan avdelningar eller sjukhus, säger infektionssjuksköterskan Anneli Sandberg vid Karolinska universitetssjukhuset.

Ett systemstöd måste bland annat kunna flagga upp när det finns en förhöjd risk för infektioner eller om det är några särskilda åtgärder som kan rekommenderas. Det är inte helt enkelt med tanke på de många olika system som i dag används runt om i landet.

 Det kräver att vi jobbar med öppna gränssnitt och hittar en standard för hur informationen ska komma upp, säger Per Englund.

Utmaning med vårdskador

En annan utmaning är att vårdrelaterade infektioner är en vårdskada. Därför gäller att skapa ett systemstöd som är inbäddat i de befintliga systemen.

 En förlossningsavdelning kommer exempelvis alltid prioritera att förlösa barn framför vårdrelaterade infektioner. Det gör det viktigt att få in det här tankesättet i vardagen.

Han beskriver projektet som en trestegsraket där det första steget bestod av en analys. Nu är det inne i en förberedande fas där det gäller att ta fram utbildningar och arbetssätt.

 Det tredje steget är ett nationellt införande som säkert kan ge bra effekter om tre till fem år.

Rekommenderad läsning

vadstena.jpg

Ny vårdapp gör hemtjänsten säkrare

12 maj 2016 digit

I appen Viva omsorg finns all information hon behöver om de vårdtagare hon ska besöka. Sedan i höstas är vårdappen navet i Vadstena kommuns omsorgsverksamhet.

vadstena_1.jpg

Digital omsorg ger mer tid åt dem som behöver det

16 maj 2016 digit

Vadstena kommun har genom ett nytt digitalt verktyg lyckats kapa bort fyrtio minuters administration från personalen inom hemtjänsten varje dag. Det får både personalen och brukarna att må bättre när det finns mer tid att till exempel ta en kaffe.

Highres_Atea_Uppsala.Sjh.U_DSC9092_Kristofer-Samuelsson-Photography.jpg

Säkerhet som nummer ett

24 maj 2016 digit

Läkarna och sjuksköterskorna på Akademiska sjukhuset i Uppsala märker inte om en server går ned. Med en virtualiserad lösning kopplas automatiskt andra servrar in och tar över driften.

AdobeStock_53015351_960x640.jpg

Träffa din läkare från solstolen

1 jun 2016 digit

Träffar du din läkare ofta? Då finns mycket tid att spara. På Karolinska universitetssjukhuset har man infört en videolösning för besök i öppenvården, något som sparar tid för både patienter och vårdpersonal.

Sofia Svanteson.jpg

"Sveriges tillväxttakt sämst i Europa"

10 jun 2016 ledarskap

Sofia Svanteson från Ocean Observations tycker till om Sveriges digitala utveckling. 
 Vår utvecklingstakt är i stort sett noll och våra journalsystem inom vården är förlegade och oanvändarvänliga. Vi måste befria välfärdsdatan, säger hon.

permobil.JPG

Permobil digitaliserar

10 jun 2016 digit

Jonas Westerlund från Permobil pratar om företagets globala tillväxt, hur de just nu byter ut sitt affärssystem och hur IoT kan hjälpa deras kunder.

Inomhuspositioneringinomvården_960x640.jpg

Inomhuspositionering säkrar vården

13 jun 2016 digit

Koll på utrustningen och ett säkrare liv för dementa patienter. Inomhuspositionering ger många fördelar till vården. Per Holm, produktspecialist på Cisco och Lars Cederholm, affärsutvecklare kommunikation på Atea, berättar om möjligheterna.

familjeläkarna snip.JPG video

Familjeläkarna digitaliserar vården

8 jul 2016 digit

Digitalisering hjälper vården att klara välfärden. Vårdföretaget Familjeläkarna är en föregångare inom videovård, digitala journalsystem och snart även digitalt stöd för långtidssjuka i hemmet.

pixlr grandma.jpg

“Patienterna ska få ett friare liv”

25 jul 2016 digit

Den svenska IoT-experten Cnet har kommit fram med den tekniska lösningen Linkwatch Homecare som ska underlätta den digitala vården och låta patienter i större utsträckning få hjälp hemifrån.