Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nya affärer med Power BI

Power BI gör det möjligt att hantera data via bland annat kartor och diagram.

 Du kan analysera data och hitta mönster och insikter, och därmed få tillgång till konkurrensfördelar, säger Simon Åkerlund, försäljningschef på Atea Technical Service, som arbetar med rapportverktyget.

Text Karin Arnell 14 november 2016 digit

powerbi-desktopjpg.png

Power BI visualiserar företagets data på ett enkelt och tydligt sätt.

Microsofts tjänst för beslutsstöd har vuxit snabbt sedan det lanserades för ett par år sedan. Tanken är att Power BI ska hjälpa användare av Excel/Office att själva kunna skapa sina rapporter och visualisera företagets data på ett enkelt och snabbt sätt.

På så sätt är det också möjligt att interagera med data direkt utan att alltid behöva gå via it avdelningen vid speciella behov.

Power BI finns med som en del i Office 365 vilket gör att befintliga användare inte betalar något extra för att använda det.

Fler användare

Tidigare var det framför allt styrekonomer och beslutsfattare högre upp i organisationen som arbetade med beslutsstöd. Men den här metoden – tillgängligare och med bättre visualisering – gör att allt fler som är intresserade av exempelvis ekonomiska rapporter och säljdiagram kan ha nytta av det.

Simonakerlundjpg.png

Simon Åkerlund,försäljningschef Technical Service, Atea.

Kosmetikjätten Revlon är exempel på en stor användare som använder verktyget för att rapportera till det europeiska huvudkontoret. Tidigare tog det två rapporter att sammanställa alla rapporter, men nu kan detta skötas direkt av de varumärkesansvariga.

Direktkoppling till olika datakällor

Verktyget kan också hämta data från olika datakällor samt från webben, exempelvis Wikipedia och SCB.

För oss är det här ett sätt att presentera data så att det blir mer visuellt och dynamiskt i mötet med kunden för att kunna förändra förutsättningarna för hur vi jobbar vidare. Vi låter datan styra mötet utifrån vart man vill komma snarare än att styra mötet utifrån vad vi ser framför oss. Det blir helt enkelt ett mer proaktivt sätt att jobba, säger Simon Åkerlund.

Direktkopplingen till olika datakällor gör det möjligt att hitta synergier och nya affärer som vi kanske inte skulle ha sett annars.

Rekommenderad läsning

Aitik-koppargruva-norr-om-polcirkeln.jpg

Ett enkelt val för Boliden

15 mar 2018 digit

Med en helt ny överblick av säkerhet, maskinernas nyttjandegrad och antal borrhål har användningen av Power BI på Boliden på bara några månader gått från utvärdering till en självklarhet.

tjej meckar i produktionen med en volvobil.jpg
video

CEVT bygger för framtiden

11 jun 2018 digit

Geelykoncernens innovationscentrum CEVT, China Euro Vehicle Technology, lever som man lär. Här jobbar it-avdelningen helt agilt för snabb och lösningsorienterad support till Geelys dotterbolag i Europa och USA. Snart samlas alla bolag i Sverige under ett tak byggt för hur vi jobbar 2025.

Green Bottles_960x640.jpg

Så migrerade Carlsberg till O365

7 okt 2016 digit

17 olika interna organisationer med 17 olika it-avdelningar. Carlsberg hade en svår utmaning i att skapa en gemensam plattform för alla i företaget. Lösningen blev en tyst utrullning av Office 365.

AdobeStock_9198755_Oatly_960x640.jpg

Oatly skördar framgångar med Office 365

15 okt 2016 digit

Med sina havrebaserade produkter har Oatly på relativt kort tid vuxit sig stora både nationellt och internationellt. För it-avdelningen har det inneburit att man skrotat en åldrig infrastruktur och infört Office 365 för samarbete.

17399372-gnosjo-station_960x640.jpg

Digitaliserad Gnosjöanda

1 nov 2016 it i vården

Allt fler kommuner satsar på Office 365 och Gnosjö är inget undantag. Nu har man rullat ut det i skolan och fler kommunala delar står på tur.

JönköpinRoy_960x640.jpg
video

"Jag är inte längre en bromskloss"

27 okt 2016 digit

Alltmer komplexa kundprojekt krävde en ny it-miljö för webbyrån Capo. Istället för att uppgradera befintlig miljö valde de Azure och fick mer tid för utveckling.

JönköpingUniversity_960x640.jpg
video

Jönköping university bygger för framtiden

27 okt 2016 digit

Från och med sommaren 2016 används Office 365 av 10 000 studenter och medarbetarna vid Jönköping university och nästa sommar är det dags för byte till Windows 10. Fördelarna är många, inte minst för ett ökat samarbete mellan Sveriges lärosäten.

Hololens Borlänge.png

Hololens stödjer verksamheten

26 okt 2016 digit

Hololens förstärker verkligheten genom att användaren kan uppfatta virtuella föremål i 3D i den fysiska världen. Med gester och röstkommandon kan man till exempel flytta, förstora och förminska saker, skruva på dem och fästa dem på olika ytor.

AdobeStock_108282998_2.jpg

Därför väljer Sandvikens skolor den gula knappen

17 maj 2017 it i skolan

Med Power BI har skolledarna i Sandvikens kommun fått en smart stig genom djungeln av statistik och listor. Nu är det lättare att ta fram rätt underlag för svåra diskussioner och beslut.