Nya affärer med Power BI

powerbi-desktopjpg.png

Power BI visualiserar företagets data på ett enkelt och tydligt sätt.

Power BI gör det möjligt att hantera data via bland annat kartor och diagram.

 Du kan analysera data och hitta mönster och insikter, och därmed få tillgång till konkurrensfördelar, säger Simon Åkerlund, försäljningschef på Atea Technical Service, som arbetar med rapportverktyget.

Microsofts tjänst för beslutsstöd har vuxit snabbt sedan det lanserades för ett par år sedan. Tanken är att Power BI ska hjälpa användare av Excel/Office att själva kunna skapa sina rapporter och visualisera företagets data på ett enkelt och snabbt sätt.

På så sätt är det också möjligt att interagera med data direkt utan att alltid behöva gå via it avdelningen vid speciella behov.

Power BI finns med som en del i Office 365 vilket gör att befintliga användare inte betalar något extra för att använda det.

Fler användare

Tidigare var det framför allt styrekonomer och beslutsfattare högre upp i organisationen som arbetade med beslutsstöd. Men den här metoden – tillgängligare och med bättre visualisering – gör att allt fler som är intresserade av exempelvis ekonomiska rapporter och säljdiagram kan ha nytta av det.

Simonakerlundjpg.png

Simon Åkerlund,försäljningschef Technical Service, Atea.

Kosmetikjätten Revlon är exempel på en stor användare som använder verktyget för att rapportera till det europeiska huvudkontoret. Tidigare tog det två rapporter att sammanställa alla rapporter, men nu kan detta skötas direkt av de varumärkesansvariga.

Direktkoppling till olika datakällor

Verktyget kan också hämta data från olika datakällor samt från webben, exempelvis Wikipedia och SCB.

För oss är det här ett sätt att presentera data så att det blir mer visuellt och dynamiskt i mötet med kunden för att kunna förändra förutsättningarna för hur vi jobbar vidare. Vi låter datan styra mötet utifrån vart man vill komma snarare än att styra mötet utifrån vad vi ser framför oss. Det blir helt enkelt ett mer proaktivt sätt att jobba, säger Simon Åkerlund.

Direktkopplingen till olika datakällor gör det möjligt att hitta synergier och nya affärer som vi kanske inte skulle ha sett annars.

14 november 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Karin Arnelldigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng