Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Människan grunden i den smarta staden

Smarta städer handlar inte om teknik utan om människor. Det var budskapet från Amr Salem, global chef för smarta städer på Cisco, under DigiGov, konferensen för digitalisering av samhället.

Text Miguel Guerrero Foto Nicolina Stefansson 30 november 2016 digit

AEC_8408_960x640.jpg

– Idag har vi tiotals enheter hemma som är uppkopplade på nätet. Nu konverterar vi hela den fysiska världen till en digital genom sensorer. Teknik gör det visserligen möjligt att skapa nya lösningar och en mer hållbar värld, men det är bara en möjliggörare. Smarta städer handlar om människor och att ta fram lösningar de vill använda.

Amr Salem pekar på smarta städer som ännu ett steg i en industriell revolution som föregåtts av kanaler, järnvägar, ångmaskiner, elektricitet och – internet.

– Maskinerna kommer att behöva kunna fatta beslut för vår räkning i den smarta staden och då måste de kunna lära sig av den data de får in.

Trafikbalans mål för staden

Ett av de stora områdena där smarta städer kommer in är trafiken.

– Trafik är som kolesterol. Har du för lite av den dör du. Har du för mycket av den dör du. Det gäller att hitta en balans och där är smarta städer ett verktyg. Ta till exempel belysning. I en stad är hälften av all energiförbrukning kopplad till belysningen. Tänk om du kunde göra den smart istället, säger Amr Salem.

För att kunna bygga relevanta system måste man i städerna satsa på öppna plattformar som många aktörer kan koppla in sig på, menar Amr Salem.

– Trafikstyrningssystemet måste kunna koppla in sig på parkeringssystemet, ljussystemet mer flera. Vi måste bygga ekosystem med olika partner och det kan inte bara vara stora amerikanska företag utan även lokala startups. Då måste plattformen vara öppen. Konsekvensen av det är att öppenheten driver innovation till staden och främjar den lokala ekonomin.

Australisk testbädd

Som exempel på hur man kan gå tillväga tar han Adelaide i Australien. Där satte man av en kvadratkilometer och installerade teknik man ville införa, till exempel smart belysning. Från den data man samlade in och de lärdomar man drog kunde man skapa en plan, och andra kvartalet nästa år ska hela staden få smart belysning.

– Tänk inte på det som teknik utan involvera medborgarna, annars kommer det inte att lyckas. Hitta smarta policyer som bryter silotänket och fokusera på de stora tjänsterna där det gör mest nytta för folket. Och bygg plattformarna på öppna standarder så att fler aktörer kan komma in samtidigt som du framtidssäkrar.

 

Rekommenderad läsning

Cisco Spark Board gör möten enklare

25 jan 2017 digit

Cisco_960x640.jpg Cisco_960x640.jpg Cisco_960x640.jpg video

Marknaden för kollaborativa enheter växer och nu lanserar Cisco sin Spark Board som tillsammans med plattformen Spark ska göra möten betydligt enklare. 

Spark board - Ciscos nya whiteboarddödare

9 feb 2017 digit

Sparkboard3_960x640.jpg Sparkboard3_960x640.jpg Sparkboard3_960x640.jpg video

– Cisco Spark board är en kombination av en häftig gadget och något man faktiskt har nytta av.

Så beskriver Kristian Hedman, försäljningschef på Cisco samverkan, företagets nya samarbetsenhet.

Apple Cisco skapar bättre täckning

21 feb 2017 digit

jerhamre.jpg jerhamre.jpg jerhamre.jpg video

Peter Jerhamre, systemingenjör på Cisco, är en del av ett utvecklingsprojekt mellan Cisco och Apple där man bland annat tittar på olika lösningar för att förbättra surfupplevelsen för Iphoneanvändare i Cisconät.

Cisco: Så skyddar du dig mot hot

7 jun 2017 säkerhet

Cisco Per Samuelsson .jpg Cisco Per Samuelsson .jpg Cisco Per Samuelsson .jpg video

Bygg in säkerheten i nätverket, minska mänskliga misstag genom automation och tänk innovativt. Det är några av Per Samuelssons råd för att möta ransomware och andra attacker. 

Telenor skapar smarta städer

11 jul 2017 digit

TelenorConexion_960x640.jpg TelenorConexion_960x640.jpg TelenorConexion_960x640.jpg video

Uppkopplade glasbehållare och parkeringsplatser är bara några av fördelarna i de nya smarta städerna. För att nå fram krävs dock standardisering och öppenhet i plattformarna menar Martin Whitlock, CTO för Telenors IoT-bolag Conexion. 

Fibra fixar den smarta staden

20 okt 2017 digit

Vasteras.jpg Vasteras.jpg Vasteras.jpg video
Öppna stadsnät ger nya möjligheter för smarta städer. I bland annat Västerås kör nu Fibra en pilot på tekniken Lora. 

Karlstad kommun ställer krav

26 sep 2017 ledarskap

karlstad2WEBB.jpg karlstad2WEBB.jpg karlstad2WEBB.jpg video

Ett framgångsrikt digitaliseringsarbete ställer krav på hela organisationen. I Karlstad kommun får samtliga ledningsgrupper arbeta med vad det konkret innebär för dem.

Robotar avlastar Lantmäteriet

20 sep 2017 digit

gävle 1 puffbild 960640.jpg gävle 1 puffbild 960640.jpg gävle 1 puffbild 960640.jpg video

Lantmäteriet fortsätter att testa ny teknik och digitala lösningar. Efter Minecraft och blockkedjor introduceras nu mjukvarurobotar som ska göra det enklare jobbet och de anställda få tid till annat.