Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Människan grunden i den smarta staden

Smarta städer handlar inte om teknik utan om människor. Det var budskapet från Amr Salem, global chef för smarta städer på Cisco, under DigiGov, konferensen för digitalisering av samhället.

Text Miguel Guerrero Foto Nicolina Stefansson 30 november 2016 digit

AEC_8408_960x640.jpg

– Idag har vi tiotals enheter hemma som är uppkopplade på nätet. Nu konverterar vi hela den fysiska världen till en digital genom sensorer. Teknik gör det visserligen möjligt att skapa nya lösningar och en mer hållbar värld, men det är bara en möjliggörare. Smarta städer handlar om människor och att ta fram lösningar de vill använda.

Amr Salem pekar på smarta städer som ännu ett steg i en industriell revolution som föregåtts av kanaler, järnvägar, ångmaskiner, elektricitet och – internet.

– Maskinerna kommer att behöva kunna fatta beslut för vår räkning i den smarta staden och då måste de kunna lära sig av den data de får in.

Trafikbalans mål för staden

Ett av de stora områdena där smarta städer kommer in är trafiken.

– Trafik är som kolesterol. Har du för lite av den dör du. Har du för mycket av den dör du. Det gäller att hitta en balans och där är smarta städer ett verktyg. Ta till exempel belysning. I en stad är hälften av all energiförbrukning kopplad till belysningen. Tänk om du kunde göra den smart istället, säger Amr Salem.

För att kunna bygga relevanta system måste man i städerna satsa på öppna plattformar som många aktörer kan koppla in sig på, menar Amr Salem.

– Trafikstyrningssystemet måste kunna koppla in sig på parkeringssystemet, ljussystemet mer flera. Vi måste bygga ekosystem med olika partner och det kan inte bara vara stora amerikanska företag utan även lokala startups. Då måste plattformen vara öppen. Konsekvensen av det är att öppenheten driver innovation till staden och främjar den lokala ekonomin.

Australisk testbädd

Som exempel på hur man kan gå tillväga tar han Adelaide i Australien. Där satte man av en kvadratkilometer och installerade teknik man ville införa, till exempel smart belysning. Från den data man samlade in och de lärdomar man drog kunde man skapa en plan, och andra kvartalet nästa år ska hela staden få smart belysning.

– Tänk inte på det som teknik utan involvera medborgarna, annars kommer det inte att lyckas. Hitta smarta policyer som bryter silotänket och fokusera på de stora tjänsterna där det gör mest nytta för folket. Och bygg plattformarna på öppna standarder så att fler aktörer kan komma in samtidigt som du framtidssäkrar.

 

Rekommenderad läsning

Cisco_960x640.jpg
video

Cisco Spark Board gör möten enklare

25 jan 2017 digit

Marknaden för kollaborativa enheter växer och nu lanserar Cisco sin Spark Board som tillsammans med plattformen Spark ska göra möten betydligt enklare. 

TelenorConexion_960x640.jpg
video

Telenor skapar smarta städer

11 jul 2017 digit

Uppkopplade glasbehållare och parkeringsplatser är bara några av fördelarna i de nya smarta städerna. För att nå fram krävs dock standardisering och öppenhet i plattformarna menar Martin Whitlock, CTO för Telenors IoT-bolag Conexion. 

Vasteras.jpg
video

Fibra fixar den smarta staden

20 okt 2017 digit

Öppna stadsnät ger nya möjligheter för smarta städer. I bland annat Västerås kör nu Fibra en pilot på tekniken Lora.

bianca-ingrosso-som-sommarpratare.jpg
video

Cisco säkrar sändningen

4 okt 2018 digit

Med valet av en avsiktsbaserad nätverkslösning kan Sveriges Radio med några enkla musklick skapa isolerade nät för allt från BYOD till direktsändningar.

kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg
video

På e-handelns läppar

19 nov 2018 digit

Idag räcker det inte med ett snyggt gränssnitt på sajten. Inom kort är klockan, bilen och kylen enheter där alltmer handel kommer att äga rum. Därför måste vi vänja oss vid att erbjuda unified commerce.

lofven-morgan-johansson-960640.jpg

Juridiken måste stödja digitaliseringen

24 maj 2018 ledarskap

I Digitaliseringsrättsutredningen finns förslag om tystnadsplikt och digitala myndighetshandlingar. Nu är det upp till regeringen att börja leverera, menar utredningsledaren och professorn Cecilia Magnusson Sjöberg. 

västerås-smart-stad-960640.jpg

I Västerås är tekniken snabbare än lagen

7 maj 2018 digit

Mälarenergis arbete med att göra Västerås till en smart stad har stött på juridiska hinder. Tanken på ett fysiskt kontrollrum är borta, och istället ligger fokuset nu på att bygga ett virtuellt kontrollrum med sensorer i hela staden. En av anledningarna till arbetet är att minska riskerna ifall Sverige blir först med digital riksbanksvaluta. 

affarsmote-med-tre-deltagare.jpg

Cisco lanserar Webex Teams

23 apr 2018 digit

Cisco ska nu samla konferenssamtal, möten och samarbetslösningar under paraplyet Webex. Dessa tjänster har tidigare gått under Cisco Spark, men ska nu integreras i Webex och döpas om till Webex Teams. Samtidigt som förändringen sker presenterar Cisco också en rad uppdateringar.