Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Människan grunden i den smarta staden

AEC_8408_960x640.jpg

Smarta städer handlar inte om teknik utan om människor. Det var budskapet från Amr Salem, global chef för smarta städer på Cisco, under DigiGov, konferensen för digitalisering av samhället.

– Idag har vi tiotals enheter hemma som är uppkopplade på nätet. Nu konverterar vi hela den fysiska världen till en digital genom sensorer. Teknik gör det visserligen möjligt att skapa nya lösningar och en mer hållbar värld, men det är bara en möjliggörare. Smarta städer handlar om människor och att ta fram lösningar de vill använda.

Amr Salem pekar på smarta städer som ännu ett steg i en industriell revolution som föregåtts av kanaler, järnvägar, ångmaskiner, elektricitet och – internet.

– Maskinerna kommer att behöva kunna fatta beslut för vår räkning i den smarta staden och då måste de kunna lära sig av den data de får in.

Trafikbalans mål för staden

Ett av de stora områdena där smarta städer kommer in är trafiken.

– Trafik är som kolesterol. Har du för lite av den dör du. Har du för mycket av den dör du. Det gäller att hitta en balans och där är smarta städer ett verktyg. Ta till exempel belysning. I en stad är hälften av all energiförbrukning kopplad till belysningen. Tänk om du kunde göra den smart istället, säger Amr Salem.

För att kunna bygga relevanta system måste man i städerna satsa på öppna plattformar som många aktörer kan koppla in sig på, menar Amr Salem.

– Trafikstyrningssystemet måste kunna koppla in sig på parkeringssystemet, ljussystemet mer flera. Vi måste bygga ekosystem med olika partner och det kan inte bara vara stora amerikanska företag utan även lokala startups. Då måste plattformen vara öppen. Konsekvensen av det är att öppenheten driver innovation till staden och främjar den lokala ekonomin.

Australisk testbädd

Som exempel på hur man kan gå tillväga tar han Adelaide i Australien. Där satte man av en kvadratkilometer och installerade teknik man ville införa, till exempel smart belysning. Från den data man samlade in och de lärdomar man drog kunde man skapa en plan, och andra kvartalet nästa år ska hela staden få smart belysning.

– Tänk inte på det som teknik utan involvera medborgarna, annars kommer det inte att lyckas. Hitta smarta policyer som bryter silotänket och fokusera på de stora tjänsterna där det gör mest nytta för folket. Och bygg plattformarna på öppna standarder så att fler aktörer kan komma in samtidigt som du framtidssäkrar.

 

30 november 2016 Reporter Miguel Guerrero digit Foto Nicolina Stefansson

Rekommenderad läsning

Hemarbete 960640
Ett samarbete med Cisco

Webex för hybridarbete

9 apr 2021 digit

Framtidens medarbetare är hybrida. Cisco Webex pandemisäkrar det fysiska kontoret, gör digitala möten mer interaktiva och tryggar med hjälp av end-to-end kryptering. 

japan-960640.jpg

Toyota bygger stad

9 jan 2020 digit

Toyota planerar att bygga en hållbar stad, Woven City, på Fuji-berget i Japan. I den nya staden ska invånare och forskare kunna testa och använda ny teknik som autonoma fordon, hemrobotar och AI.

stockholm-smartaste-stad.jpg

Världens smartaste

22 nov 2019 digit

Stockholm har blivit utsett till världens smartaste stad. En av anledningarna till priset är den ledande roll staden har tagit i EU-projektet GrowSmarter.

kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg
video

På e-handelns läppar

19 nov 2018 digit

Idag räcker det inte med ett snyggt gränssnitt på sajten. Inom kort är klockan, bilen och kylen enheter där alltmer handel kommer att äga rum. Därför måste vi vänja oss vid att erbjuda unified commerce.

motas-med-cisco.jpg
video

IBM möts på riktigt

1 nov 2018 digit

Med kontor från norr till syd och medarbetare i ständig rörelse blev en flexibel videomöteslösning allt viktigare för IBM. Med Cisco Webex Board är resultatet bättre dialog och högre effektivitet.

bianca-ingrosso-som-sommarpratare.jpg
video

Cisco säkrar sändningen

4 okt 2018 digit

Med valet av en avsiktsbaserad nätverkslösning kan Sveriges Radio med några enkla musklick skapa isolerade nät för allt från BYOD till direktsändningar.

lyftkranar med solnedgång i bakgrunden.jpg

Rambolls smarta städer

27 sep 2018 digit

Smarta städer kräver samverkan mellan invånare, byggfirmor, och stadsplanerare. Samhällsbyggarbolaget Ramboll befinner sig mitt uppe i en digital verksamhetsutveckling där Building Information Modelling, BIM, är ett av de verktyg som kan göra våra samhällen smartare snabbare.

forskare-i-laboratorium.jpg
video
Ett samarbete mellan Videxio och Voister

Rätt från början för PolyPeptide

24 aug 2018 digit

För ett internationellt företag med ett livsviktigt uppdrag är snabba möten en del av vardagen. Med höga krav på kvalitet och tillgänglighet har PolyPeptide valt den molnbaserade videomötesplattformen Videxio. Att valet är rätt bekräftas av två noggranna upphandlingar.

lofven-morgan-johansson-960640.jpg

Juridiken måste stödja digitaliseringen

24 maj 2018 ledarskap

I Digitaliseringsrättsutredningen finns förslag om tystnadsplikt och digitala myndighetshandlingar. Nu är det upp till regeringen att börja leverera, menar utredningsledaren och professorn Cecilia Magnusson Sjöberg.