Människan grunden i den smarta staden

AEC_8408_960x640.jpg

Smarta städer handlar inte om teknik utan om människor. Det var budskapet från Amr Salem, global chef för smarta städer på Cisco, under DigiGov, konferensen för digitalisering av samhället.

– Idag har vi tiotals enheter hemma som är uppkopplade på nätet. Nu konverterar vi hela den fysiska världen till en digital genom sensorer. Teknik gör det visserligen möjligt att skapa nya lösningar och en mer hållbar värld, men det är bara en möjliggörare. Smarta städer handlar om människor och att ta fram lösningar de vill använda.

Amr Salem pekar på smarta städer som ännu ett steg i en industriell revolution som föregåtts av kanaler, järnvägar, ångmaskiner, elektricitet och – internet.

– Maskinerna kommer att behöva kunna fatta beslut för vår räkning i den smarta staden och då måste de kunna lära sig av den data de får in.

Trafikbalans mål för staden

Ett av de stora områdena där smarta städer kommer in är trafiken.

– Trafik är som kolesterol. Har du för lite av den dör du. Har du för mycket av den dör du. Det gäller att hitta en balans och där är smarta städer ett verktyg. Ta till exempel belysning. I en stad är hälften av all energiförbrukning kopplad till belysningen. Tänk om du kunde göra den smart istället, säger Amr Salem.

För att kunna bygga relevanta system måste man i städerna satsa på öppna plattformar som många aktörer kan koppla in sig på, menar Amr Salem.

– Trafikstyrningssystemet måste kunna koppla in sig på parkeringssystemet, ljussystemet mer flera. Vi måste bygga ekosystem med olika partner och det kan inte bara vara stora amerikanska företag utan även lokala startups. Då måste plattformen vara öppen. Konsekvensen av det är att öppenheten driver innovation till staden och främjar den lokala ekonomin.

Australisk testbädd

Som exempel på hur man kan gå tillväga tar han Adelaide i Australien. Där satte man av en kvadratkilometer och installerade teknik man ville införa, till exempel smart belysning. Från den data man samlade in och de lärdomar man drog kunde man skapa en plan, och andra kvartalet nästa år ska hela staden få smart belysning.

– Tänk inte på det som teknik utan involvera medborgarna, annars kommer det inte att lyckas. Hitta smarta policyer som bryter silotänket och fokusera på de stora tjänsterna där det gör mest nytta för folket. Och bygg plattformarna på öppna standarder så att fler aktörer kan komma in samtidigt som du framtidssäkrar.

 

30 november 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Miguel GuerrerodigitFoto Nicolina Stefansson

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng