Låt roboten ta hand om ditt avfall

miljostation_G5Q9058_960x640.jpg

Nu tar roboten hand om ditt farliga avfall. Innovationsföretaget Innoware har på uppdrag av Stockholm Vatten tagit fram en ny, automatiserad miljöstation som nu ska provas på flera platser.

Redan på väg till miljöstationen tar digitaliseringen vid. Med ett samtal till en automatisk telefonsvarare eller sms låser man upp stationen och förbereder roboten där inne på att ta emot det som ska återvinnas. I stationens innanmäte finns en liten truckliknande robot som kan röra sig i alla tre dimensioner för att positionera de 57 avfallslådorna. När den är full får Stockholm Vatten en avisering om att personalen kan åka och tömma stationen.

– Trucken ställer lådan framför luckan så att man kan ställa in sitt skräp och sedan positionerar den lådan. Den kan även sortera och skifta om lådorna i olika lager därinne, säger Karl-Henrik Söderqvist, grundare och ingenjör på Innoware, ett Salabaserat företag som specialiserat sig på innovativa lösningar för företag.

Låsta utrymmen minskar olycksrisken

Tanken med de robotstyrda – och låsta – miljöstationerna föddes hos Stockholm Vatten eftersom man dels inte ville ha människor i närheten av miljöfarliga kemikalier, dels hade tröttnat på att avfall blev stulet. Man ville också kunna erbjuda människor en mycket större tillgänglighet än tidigare. Därför fick ett gäng industridesignstudenter på Stockholms universitet i uppdrag att ta fram en ny typ av miljöstation.

– Vi fick i uppdrag att ta fram elektroniken och mekaniken inuti och insåg snart att även om designen var en bra grund var det mycket som behövde förändras. Bland annat fanns det inte plats för elskåp och man hade missat att en miljöstation måste byggas som en brandcell som ska klara sextio minuters brand.

Resultatet har bland annat nominerats till ett miljöpris och idag finns förutom en urprototyp två nyare prototyper i Stockholm men visionen är att det ska byggas betydligt fler.

– Det är många och starka viljor involverade. Förutom konstruktörer är stadsarkitekterna involverade för att designen ska passa in i stadsmiljön. Ett av våra uppdrag nu är att titta på en standardisering av lösningarna så att man kan upphandla större volymer av stationen, säger Karl-Henrik Söderqvist.

Strid ström av data

Stationen som sådan är full av sensorer vars data strömmas till en server där den kan nås via ett webbgränssnitt. Från början önskades bara enkel information som att stationen ska skicka en varning om när den är full och att man skulle kunna se hur många lådor som fanns kvar, men Innoware byggde in många fler sensorer med mycket hög upplösning.

– Vi har fått förklara vilka möjligheter som faktiskt finns idag. Just nu skickar vi upp tio gånger mer data än vad vi tar ut i gränssnittet. Vi har till exempel GPS-transponder inbyggd som vi inte använder, men som är perfekt för att ta upp data när stationen flyttas runt. Vi vill ha inlogg via Facebook eller andra sociala medier så man kan plocka fram anonymiserad demografisk data som är jätteviktig för Stockholms stad att analysera. Dessutom kan man skicka ut till exempel sms med budskap som att du precis återvunnit 1,7 kilo miljöfarligt avfall vilket gör det abstrakta mer konkret för återvinnaren, säger Karl-Henrik Söderqvist.

Det är inte bara Stockholm Vatten som är intresserade av en uppkopplad, automatiserad hantering. Även i flera andra större städer funderar man på att köpa in lösningen.

– Det är spännande tider för oss eftersom det finns så många tankar och möjligheter. Jag tror att det är så här framtiden kommer att se ut!

22 november 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Miguel GuerrerodigitFoto Stockholm Vatten

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng