Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Internet of återvinning

Återvinningen digitaliseras. Svensk Glasåtervinning har fyra nyheter som ska förenkla återvinningen av glas, en av dem är nivåsensorer i containrarna.
 En transponder och en mätare fästs i taket på behållaren, och via ett simkort får vi information om hur fulla de är. Åkerierna kan då planera sina rutter efter det, säger Sven-Olof Dimander, administrativ chef, Svensk Glasåtervinning. 

Text Fredrik Adolfsson 11 november 2016 digit

foto atervinning.jpg

Varje dag anländer ungefär 700 ton glas till anläggningen i Hammar.

Svensk Glasåtervinning är landets enda företag som samlar in glasförpackningar. De samlar in glas från 6 000 insamlingssplatser, återvinningsstationer, runt om i landet och de gör det på uppdrag av producenterna, vilka också finansierar insamlingen och äger Svensk Glasåtervinning. Finansieringen sker genom att företag som sätter glasförpackningar på svensk marknad deklarerar och betalar för sin volym till återvinningsföretaget.

Varje dag kommer cirka 700 ton glas, motsvarande cirka 25 lastbilar, in till Hammar utanför Askersund där själva återvinningsanläggningen finns. 220 000 ton glas förväntas komma in nästa år. Tidigare har företaget haft en relativt liten budget för it men nu ska allt mer digitaliseras.

 Vi har en del saker på gång. Vi ska skicka upp ekonomisystemet i molnet och vi byter logistiksystem för vägningar in och ut. Det ska spara administration då leverantörerna kan hämta sina in- och utvägningar på vår webbplats istället för att vi manuellt ska skicka uppgifter till var och en.

 Vi ska även lansera ett nytt system för deklarationer av glasförpackningar. Det ska bli lättare att söka upp och se vad man har deklarerat tidigare, och för oss att söka efter vilka som inte har deklarerat, säger Sven-Olof Dimander.

Dessa nya lanseringar i all ära - den största nyheten är nog ändå de nya nivåsensorerna inuti glasbehållarna, eller containrarna om man så vill. Med hjälp av molnet, ultraljud och internet ska tömningen av containrarna bli mer effektiv då det idag ibland töms för ofta, ibland för sällan. Systemet till nivåsensorerna har utformats tillsammans med Adage, ett företag som sysslar med RFID-teknik.

atervinning .jpg

Fortfarande behövs en del manuell sortering för att plocka bort större föroreningar.

 Tidigare har det varit svårt att veta hur mycket glas det är i behållarna, det kan man mäta enkelt nu. En transponder och mätare fästs i taket på behållaren, och via ett simkort får vi information om hur fulla de är. Åkerierna kan då planera sina rutter efter det. Det finns också en algoritm som räknar ut vilket datum som behållaren troligtvis kommer att vara full.

Det övergripande målet med sensorerna och de andra lösningarna är ett effektivare arbete och att Sven-Olof Dimander och hans kollegor nu kan lägga mer tid på annat.

 Jag hoppas att vi kan lägga mer tid på analyser och jobba aktivt mot producenterna. Vi vill hellre lägga tid på sådant som kan förbättra vårt och andras miljöarbete än på administrativa rutiner.

 De nya digitala redskapen är bra för alla - för oss och våra logistikleverantörer då det underlättar vår verksamhet och förhoppningsvis i slutänden också för miljön då vi blir effektivare i vår återvinning, avslutar Sven-Olof Dimander.

 

Rekommenderad läsning

21_201512_PMU_DRC_Jeppe_Schilder.jpg

Ateas chef för hållbarhet gruvgranskar i Kongo

24 maj 2016 digitalt ledarskap

Mineralerna knackas loss för hand från berget och bärs i säckar till körbara stigar. Trots tuffa arbetsförhållanden såg Andreas Rydell, chef för kvalitet och miljö på Atea, även tecken på framsteg när han besökte gruvor i Kongo.

AdobeStock_77835007_960x640.jpg

Autonoma bilar skapar möjligheter och hot

12 aug 2016 säkerhet

I och med att bilar blir allt mer robotiserade så ökar också hotmöjligheterna. Hackar man en centraluppdatering hos exempelvis Tesla kan man nå höga antal bilar - men de positiva aspekterna är också många. 
– Automation kan innebära klimatbesparingar på 50 procent, säger Peter Georén från KTH. 

Hydro66_960x640.jpg

Norrländsk kalluft ger effektiva datacenter

12 aug 2016 digit

Grön el och kallt klimat gör att allt fler väljer att lägga sina datacenter i Norrland. Hydro66 nya designfilosofi använder kalluften för att bygga högeffektiva datacenter.

AdobeStock 960640 skog.jpg

3D-printade trähus ger hållbart byggande

16 aug 2016 ledarskap

På Sliperiet vid Umeå universitet pågår många forsknings- och innovationsprojekt inom olika områden. Ett projekt är +Project där de bland annat arbetar med att ta fram de bästa cellulosabaserade materialen för 3D-print.

Kiruna 960640.jpg

Nya Kiruna blir klimatsmart från start

10 apr 2017 ledarskap

Kiruna ska inom de kommande åren flytta hela sin stadskärna. Med hjälp av digitala verktyg försöker de göra den nya staden så hållbar som möjligt.

landshövding linköping snip.JPG
video

Östergötland blir Sveriges grönaste län

12 okt 2017 ledarskap

Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson har satt ett högt mål – hennes län ska bli Sveriges mest hållbara och hållbarast i världen. För att komma dit väver länsstyrelsen in miljöfrågor i det mesta av sin verksamhet.

ASF 960640.jpg

Branschen tycker till om hållbarhet

13 jul 2017 digit

Under Atea Sustainability Focus Forum i Almedalen samlades personer verksamma inom hållbarhet och väldigt olika branscher. Voister tog tempen på några av dem, bland annat Svenska kyrkan och Uppsala kommun, och frågade vad de största utmaningarna inom hållbarhetssektorn är just nu. 

per-bolund-i-talarstolen.jpg

Kemikalieskatten 10 månader senare

5 feb 2018 digit

Kemikalieskatten på elektronik trädde i kraft 1 april förra året. Under juli till november gav skatten ett extra tillskott till statskassan på 425 miljoner och prognosen för 2018 ligger på drygt två miljarder. Men många anser att skatten är ogenomtänkt och inte fyller sitt syfte. Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund kommenterar branschens kritik.

ungdomar-innovation-tävling-960640.jpg

Hållbarhetskarneval i Malmö

26 mar 2018 it i skolan

Malmö Stad arrangerar 5-6 april InnoCarnival Skåne. Det är ett skolprojekt som syftar till att skapa en mer hållbar utveckling genom att stärka ungas innovationskraft.