Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

Internet of återvinning

Återvinningen digitaliseras. Svensk Glasåtervinning har fyra nyheter som ska förenkla återvinningen av glas, en av dem är nivåsensorer i containrarna.
 En transponder och en mätare fästs i taket på behållaren, och via ett simkort får vi information om hur fulla de är. Åkerierna kan då planera sina rutter efter det, säger Sven-Olof Dimander, administrativ chef, Svensk Glasåtervinning. 

Text Fredrik Adolfsson 11 november 2016 digit

foto atervinning.jpg

Varje dag anländer ungefär 700 ton glas till anläggningen i Hammar.

Svensk Glasåtervinning är landets enda företag som samlar in glasförpackningar. De samlar in glas från 6 000 insamlingssplatser, återvinningsstationer, runt om i landet och de gör det på uppdrag av producenterna, vilka också finansierar insamlingen och äger Svensk Glasåtervinning. Finansieringen sker genom att företag som sätter glasförpackningar på svensk marknad deklarerar och betalar för sin volym till återvinningsföretaget.

Varje dag kommer cirka 700 ton glas, motsvarande cirka 25 lastbilar, in till Hammar utanför Askersund där själva återvinningsanläggningen finns. 220 000 ton glas förväntas komma in nästa år. Tidigare har företaget haft en relativt liten budget för it men nu ska allt mer digitaliseras.

 Vi har en del saker på gång. Vi ska skicka upp ekonomisystemet i molnet och vi byter logistiksystem för vägningar in och ut. Det ska spara administration då leverantörerna kan hämta sina in- och utvägningar på vår webbplats istället för att vi manuellt ska skicka uppgifter till var och en.

 Vi ska även lansera ett nytt system för deklarationer av glasförpackningar. Det ska bli lättare att söka upp och se vad man har deklarerat tidigare, och för oss att söka efter vilka som inte har deklarerat, säger Sven-Olof Dimander.

Dessa nya lanseringar i all ära - den största nyheten är nog ändå de nya nivåsensorerna inuti glasbehållarna, eller containrarna om man så vill. Med hjälp av molnet, ultraljud och internet ska tömningen av containrarna bli mer effektiv då det idag ibland töms för ofta, ibland för sällan. Systemet till nivåsensorerna har utformats tillsammans med Adage, ett företag som sysslar med RFID-teknik.

atervinning .jpg

Fortfarande behövs en del manuell sortering för att plocka bort större föroreningar.

 Tidigare har det varit svårt att veta hur mycket glas det är i behållarna, det kan man mäta enkelt nu. En transponder och mätare fästs i taket på behållaren, och via ett simkort får vi information om hur fulla de är. Åkerierna kan då planera sina rutter efter det. Det finns också en algoritm som räknar ut vilket datum som behållaren troligtvis kommer att vara full.

Det övergripande målet med sensorerna och de andra lösningarna är ett effektivare arbete och att Sven-Olof Dimander och hans kollegor nu kan lägga mer tid på annat.

 Jag hoppas att vi kan lägga mer tid på analyser och jobba aktivt mot producenterna. Vi vill hellre lägga tid på sådant som kan förbättra vårt och andras miljöarbete än på administrativa rutiner.

 De nya digitala redskapen är bra för alla - för oss och våra logistikleverantörer då det underlättar vår verksamhet och förhoppningsvis i slutänden också för miljön då vi blir effektivare i vår återvinning, avslutar Sven-Olof Dimander.

 

Rekommenderad läsning

Låt roboten ta hand om ditt avfall

22 nov 2016 digit

miljostation_G5Q9058_960x640.jpg miljostation_G5Q9058_960x640.jpg miljostation_G5Q9058_960x640.jpg

Nu tar roboten hand om ditt farliga avfall. Innovationsföretaget Innoware har på uppdrag av Stockholm Vatten tagit fram en ny, automatiserad miljöstation som nu ska provas på flera platser.

"Det är ett arbete som aldrig slutar"

6 jul 2017 ledarskap

Louise Koch 960640.jpg Louise Koch 960640.jpg Louise Koch 960640.jpg

Louise Koch är hållbarhetsansvarig över hela EMEA på Dell EMC. Den här veckan är hon på plats i Almedalen för att få fart på it-branschens miljötänk, där hon ska delta i hållbarhetsprojektet ASF.

Robotar avlastar Lantmäteriet

20 sep 2017 digit

gävle 1 puffbild 960640.jpg gävle 1 puffbild 960640.jpg gävle 1 puffbild 960640.jpg video

Lantmäteriet fortsätter att testa ny teknik och digitala lösningar. Efter Minecraft och blockkedjor introduceras nu mjukvarurobotar som ska göra det enklare jobbet och de anställda få tid till annat.

Östergötland blir Sveriges grönaste län

12 okt 2017 ledarskap

landshövding linköping snip.JPG landshövding linköping snip.JPG landshövding linköping snip.JPG video

Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson har satt ett högt mål – hennes län ska bli Sveriges mest hållbara och hållbarast i världen. För att komma dit väver länsstyrelsen in miljöfrågor i det mesta av sin verksamhet.

Ett samarbete mellan Dell EMC och Voister

Rena hav med hållbarhetskrav

29 nov 2017 digit

dellplastWEBB.jpg dellplastWEBB.jpg dellplastWEBB.jpg video

Med nästan allt förpackningsmaterial tillverkat av återvunnen plast vill Dell EMC gå i bräschen i hållbarhetsfrågan. Bland annat genom att använda plast som annars skulle åkt ut i haven.

Fjärrvärme med dataanalys

24 jan 2018 digit

rykande-skorstenar.jpg rykande-skorstenar.jpg rykande-skorstenar.jpg

Med hjälp av dataanalys och algoritmer ska forskare och företag bli bättre på att hitta och förutsäga fel i fjärrvärmesystemet. Målet är att Sverige ska bli mer energieffektivt.

 

Kemikalieskatten 10 månader senare

5 feb 2018 digit

per-bolund-i-talarstolen.jpg per-bolund-i-talarstolen.jpg per-bolund-i-talarstolen.jpg

Kemikalieskatten på elektronik trädde i kraft 1 april förra året. Under juli till november gav skatten ett extra tillskott till statskassan på 425 miljoner och prognosen för 2018 ligger på drygt två miljarder. Men många anser att skatten är ogenomtänkt och inte fyller sitt syfte. Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund kommenterar branschens kritik.

Vägvalet

17 maj 2016 digit

smedjebacken.jpg smedjebacken.jpg smedjebacken.jpg

Smedjebackens kommun stod vid ett vägskäl. Att förnya och bygga ut sitt datacenter på egen hand var en möjlighet, om än kostsam. Valet blev att outsourca. Här är deras erfarenheter.

Dra nytta av varandra

8 jun 2016 digit

57142-nurse-in-a-hospital_960x640.jpg 57142-nurse-in-a-hospital_960x640.jpg 57142-nurse-in-a-hospital_960x640.jpg

Molnbaserade tjänster kan stötta den offentliga sektorn både till exempel vid flyktingkatastrofer och i vardagstjänsterna för medborgare, men det kräver att man ser möjligheter och inte bara hinder, menar Linda Swärd, försäljningsdirektör för offentlig sektor på Microsoft.