Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Internet of återvinning

foto atervinning.jpg

Varje dag anländer ungefär 700 ton glas till anläggningen i Hammar.

Återvinningen digitaliseras. Svensk Glasåtervinning har fyra nyheter som ska förenkla återvinningen av glas, en av dem är nivåsensorer i containrarna.
 En transponder och en mätare fästs i taket på behållaren, och via ett simkort får vi information om hur fulla de är. Åkerierna kan då planera sina rutter efter det, säger Sven-Olof Dimander, administrativ chef, Svensk Glasåtervinning. 

Svensk Glasåtervinning är landets enda företag som samlar in glasförpackningar. De samlar in glas från 6 000 insamlingssplatser, återvinningsstationer, runt om i landet och de gör det på uppdrag av producenterna, vilka också finansierar insamlingen och äger Svensk Glasåtervinning. Finansieringen sker genom att företag som sätter glasförpackningar på svensk marknad deklarerar och betalar för sin volym till återvinningsföretaget.

Varje dag kommer cirka 700 ton glas, motsvarande cirka 25 lastbilar, in till Hammar utanför Askersund där själva återvinningsanläggningen finns. 220 000 ton glas förväntas komma in nästa år. Tidigare har företaget haft en relativt liten budget för it men nu ska allt mer digitaliseras.

 Vi har en del saker på gång. Vi ska skicka upp ekonomisystemet i molnet och vi byter logistiksystem för vägningar in och ut. Det ska spara administration då leverantörerna kan hämta sina in- och utvägningar på vår webbplats istället för att vi manuellt ska skicka uppgifter till var och en.

 Vi ska även lansera ett nytt system för deklarationer av glasförpackningar. Det ska bli lättare att söka upp och se vad man har deklarerat tidigare, och för oss att söka efter vilka som inte har deklarerat, säger Sven-Olof Dimander.

Dessa nya lanseringar i all ära - den största nyheten är nog ändå de nya nivåsensorerna inuti glasbehållarna, eller containrarna om man så vill. Med hjälp av molnet, ultraljud och internet ska tömningen av containrarna bli mer effektiv då det idag ibland töms för ofta, ibland för sällan. Systemet till nivåsensorerna har utformats tillsammans med Adage, ett företag som sysslar med RFID-teknik.

atervinning .jpg

Fortfarande behövs en del manuell sortering för att plocka bort större föroreningar.

 Tidigare har det varit svårt att veta hur mycket glas det är i behållarna, det kan man mäta enkelt nu. En transponder och mätare fästs i taket på behållaren, och via ett simkort får vi information om hur fulla de är. Åkerierna kan då planera sina rutter efter det. Det finns också en algoritm som räknar ut vilket datum som behållaren troligtvis kommer att vara full.

Det övergripande målet med sensorerna och de andra lösningarna är ett effektivare arbete och att Sven-Olof Dimander och hans kollegor nu kan lägga mer tid på annat.

 Jag hoppas att vi kan lägga mer tid på analyser och jobba aktivt mot producenterna. Vi vill hellre lägga tid på sådant som kan förbättra vårt och andras miljöarbete än på administrativa rutiner.

 De nya digitala redskapen är bra för alla - för oss och våra logistikleverantörer då det underlättar vår verksamhet och förhoppningsvis i slutänden också för miljön då vi blir effektivare i vår återvinning, avslutar Sven-Olof Dimander.

 

11 november 2016 Uppdaterad 7 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit

Rekommenderad läsning

Fem Färgglada Cirklar Mot Vit Bakgrund

Fem hållbara tips

21 jan 2021 digit

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Ett Bi På En Trädgren

Hållbarhetstesta din AI

9 dec 2020 digit

Open source-verktyget Codecarbon håller koll på koldioxid som produceras till följd av AI som körs på servrar. Förhoppningen är att det ska hjälpa organisationer att minska klimatavtryck.

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Stormigt Hav

MS moln i havet

15 sep 2020 digit

Microsoft har plockat sin cylinder med servrar som legat i havet under ett två år långt pilotprojekt. Syftet har varit att utnyttja vattnet som nedkylningsresurs och resultaten är positiva.

Indisk Rupie Med Mathatma Gandi (1)

Kodens förlorare

7 sep 2020 digit

När västvärlden utlokaliserar hanteringen av gamla kodspråk till utvecklingsländer finns det en risk att det skapar ett B-lag inom programmering. Det visar en avhandling från Malmö universitet.

Tecknade Tekniska Prylar I Ett Färggrant Rutnät

75 milj ton avfall

6 jul 2020 digit

Världens befolkning kommer att kasta närmare 75 miljoner ton elektroniskt avfall 2030, vilket är 20 miljoner ton mer än vi kastade förra året. Det visar en ny forskningsrapport.

Massa Färgglada Elektronikprylar Mot Vit Bakgrund

Dåliga prylar

11 maj 2020 digit

Närmare åtta av tio produkter lever inte upp till de kemikaliekrav som ställs när företag köper in produkter utanför EU och värst är det med elektronikprodukter. Det visar en undersökning från Kemikalieinspektionen.

öresundsbron.jpg

Malmös hållbara väg

23 apr 2020 digit

Malmö räknar med att klara sina mål inom energibesparing i enlighet med den EU-satsning som staden ingår i. En nyckel till framgångarna har varit kommunens hållbarhetsforum. Det menar Josefin Levander, hållbarhetsansvarig för it, Malmö stad.

färglada tshirtar på hög.jpg

Blippa med tröjan

21 apr 2020 digit

Återbruk och ny teknik får en ny dimension när eleverna på Recycle Design-programmet på Eskilstuna folkhögskola skapar mode med betalchip.