Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Internet of återvinning

Återvinningen digitaliseras. Svensk Glasåtervinning har fyra nyheter som ska förenkla återvinningen av glas, en av dem är nivåsensorer i containrarna.
 En transponder och en mätare fästs i taket på behållaren, och via ett simkort får vi information om hur fulla de är. Åkerierna kan då planera sina rutter efter det, säger Sven-Olof Dimander, administrativ chef, Svensk Glasåtervinning. 

Text Fredrik Adolfsson 11 november 2016 digit

foto atervinning.jpg

Varje dag anländer ungefär 700 ton glas till anläggningen i Hammar.

Svensk Glasåtervinning är landets enda företag som samlar in glasförpackningar. De samlar in glas från 6 000 insamlingssplatser, återvinningsstationer, runt om i landet och de gör det på uppdrag av producenterna, vilka också finansierar insamlingen och äger Svensk Glasåtervinning. Finansieringen sker genom att företag som sätter glasförpackningar på svensk marknad deklarerar och betalar för sin volym till återvinningsföretaget.

Varje dag kommer cirka 700 ton glas, motsvarande cirka 25 lastbilar, in till Hammar utanför Askersund där själva återvinningsanläggningen finns. 220 000 ton glas förväntas komma in nästa år. Tidigare har företaget haft en relativt liten budget för it men nu ska allt mer digitaliseras.

 Vi har en del saker på gång. Vi ska skicka upp ekonomisystemet i molnet och vi byter logistiksystem för vägningar in och ut. Det ska spara administration då leverantörerna kan hämta sina in- och utvägningar på vår webbplats istället för att vi manuellt ska skicka uppgifter till var och en.

 Vi ska även lansera ett nytt system för deklarationer av glasförpackningar. Det ska bli lättare att söka upp och se vad man har deklarerat tidigare, och för oss att söka efter vilka som inte har deklarerat, säger Sven-Olof Dimander.

Dessa nya lanseringar i all ära - den största nyheten är nog ändå de nya nivåsensorerna inuti glasbehållarna, eller containrarna om man så vill. Med hjälp av molnet, ultraljud och internet ska tömningen av containrarna bli mer effektiv då det idag ibland töms för ofta, ibland för sällan. Systemet till nivåsensorerna har utformats tillsammans med Adage, ett företag som sysslar med RFID-teknik.

atervinning .jpg

Fortfarande behövs en del manuell sortering för att plocka bort större föroreningar.

 Tidigare har det varit svårt att veta hur mycket glas det är i behållarna, det kan man mäta enkelt nu. En transponder och mätare fästs i taket på behållaren, och via ett simkort får vi information om hur fulla de är. Åkerierna kan då planera sina rutter efter det. Det finns också en algoritm som räknar ut vilket datum som behållaren troligtvis kommer att vara full.

Det övergripande målet med sensorerna och de andra lösningarna är ett effektivare arbete och att Sven-Olof Dimander och hans kollegor nu kan lägga mer tid på annat.

 Jag hoppas att vi kan lägga mer tid på analyser och jobba aktivt mot producenterna. Vi vill hellre lägga tid på sådant som kan förbättra vårt och andras miljöarbete än på administrativa rutiner.

 De nya digitala redskapen är bra för alla - för oss och våra logistikleverantörer då det underlättar vår verksamhet och förhoppningsvis i slutänden också för miljön då vi blir effektivare i vår återvinning, avslutar Sven-Olof Dimander.

 

Rekommenderad läsning

smedjebacken.jpg

Vägvalet

17 maj 2016 digit

Smedjebackens kommun stod vid ett vägskäl. Att förnya och bygga ut sitt datacenter på egen hand var en möjlighet, om än kostsam. Valet blev att outsourca. Här är deras erfarenheter.

57142-nurse-in-a-hospital_960x640.jpg

Dra nytta av varandra

8 jun 2016 digit

Molnbaserade tjänster kan stötta den offentliga sektorn både till exempel vid flyktingkatastrofer och i vardagstjänsterna för medborgare, men det kräver att man ser möjligheter och inte bara hinder, menar Linda Swärd, försäljningsdirektör för offentlig sektor på Microsoft. 

Helsingborg_960x640.jpg

Helsingborgs stadsnät: Vad hände sedan?

22 jun 2016 digit

Ett par år har gått sedan Helsingborg lanserade sitt öppna trådlösa stadsnät för allmänheten och staden har fått mycket uppmärksamhet, även internationellt, för sin modell. På it-avdelningen är man nöjd med starten.

stockholmståg pixlr.jpg

Stockholmståg förenklar pendlarlivet

13 jul 2016 digit

Stockholmståg har under det senaste dryga halvåret kommit ut med tre digitala nyheter. Först ut var Minpendel.se, tvåa var appen Pendelprognos - en uppdatering av Pendelkollen - och nu har driftledningssystemet Komplett lanserats. 

AdobeStock_80355183_Aifloo_960x640.jpg

Smartness ger trygghet åt äldre

1 sep 2016 digit

Vad har en AI, wearables, ett positioneringssystem för butiker och ett alarmsystem gemensamt? De utgör grunden i svenska Aifloo Smartcare, ett smart övervakningssystem för att ge äldre och sjuka ett tryggt och fritt liv i hemmet.

familjeläkarna snip.JPG video

Familjeläkarna digitaliserar vården

8 jul 2016 digit

Digitalisering hjälper vården att klara välfärden. Vårdföretaget Familjeläkarna är en föregångare inom videovård, digitala journalsystem och snart även digitalt stöd för långtidssjuka i hemmet.

Ungdomar mobil pixlr.jpg

Västtrafik går i bräschen digitalt

11 jul 2016 digit

Västtrafik ser digitaliseringen av kollektivtrafiken som en stor möjlighet - via den ska de nå målet att fördubbla resandet till 2025.
– Vi har som första kollektivtrafikföretag i landet skapat en app där man köpa månadskort och enkelresor med digital biljett via mobilen, säger Kristian Lans, presschef.

snip peter fors.JPG video

Fastighetsbranschen växer med tjänstefiering

21 sep 2016 digit

Diös fastigheter är ett fastighetsbolag verksamma från Borlänge i syd till Luleå i norr. På företaget är Peter Fors it-ansvarig, och han är helt säker på att digitaliseringen kommer att påverka branschen.

kristianstad arena snip.JPG video

Kristianstad Arena satsar på nytt nät

30 sep 2016 digit

Kristianstad Arena har börjat använda sig av ett nytt trådlöst nät med bredare kapacitet och där tillämpningarna ska öka betänkligt, men det finns fortfarande utmaningar kvar.