Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

HPE: När infrastrukturen blir kod

MagnusWetterbergHogupplost_960x640.jpg

Smarta sensorer och infrastruktur som skapas ur koden – det är några av de viktigaste trenderna i it-branschen just nu menar Magnus Wetterberg, produktchef på HPE Sverige. 

Software-defined (SD)

– Den största trenden är självklart mjukvarubaserat. Tiden då maskiner med specifika funktioner fanns är snart borta. Det handlar ju om att göra allting så mjukt som möjligt så att servrarna kan anta många olika funktioner. I grund och botten handlar det ju bara om att köra exekverbar kod som kan skapa och hantera lagring, nätverk eller vad det nu kan vara.

Infrastructure as code

– Som ett övergripande manageringslager för de mjukvarubaserade nätverken kommer infrastruktur som kod. Där lägger man upp allokeringen av resurser redan i koden istället för att behöva administrera miljön på något annat sätt. Det gjorde man förut också med hjälp av skript men då var man ofta tvungen att ändra skripten i efterhand om miljön ändrades. Nu kan man via API:er och högnivåspråk låta kontrollera hela miljön från BIOS-nivå till frontend. Infrastruktur som kod gör att du effektivt kan hantera en databasmiljö, som uppdateras vanligtvis väldigt sällan. Samtidigt som du kan köra din DevOps miljö som ständigt uppgraderas i samma hårdvara. Det ger ett effektiv nyttjande av resurser.

Automatisering

– Automatisering är en viktig trend eftersom det gör det möjligt att spara tid och framför allt göra saker likadant varje gång. Om du klickar upp en miljö i ett grafiskt gränssnitt kommer du inte att klicka exakt likadant jämt medan automatiserade processer garanterar att du by default får samma resultat. Och samma fel om du har fel i processen också för den delen.

Containrar

– Jag tycker att vi ser precis samma skede som för tio år sedan när virtualiseringen slog igenom fast man gör det ännu smartare den här gången med containrar. Att det blir allt populärare märker man tydligt. Ta bara Docker som laddas ner 20 000 gånger per dygn. Det är ju ett smart sätt att boxa in applikationer. De kör direkt på operativsystemet och nyttjar resurser ur en gemensam pool och fungerar likadant oavsett plattform. I en virtualiserad maskin måste du ha ett separat operativ för varje system men här kan varje applikation dela på resurserna på lägstanivån.

Internet of things

– När alla tåg, båtar, bilar och andra apparater ska skicka in sin info blir det snabbt mycket information. Där ser vi att man vill ha allt mer compute i kanten av nätverket för att kunna fatta snabba lokala beslut och då är det bättre att flytta intelligensen/processorkraften så långt ut mot sensorerna som möjligt. Sedan kan man skicka in sammanställda delrapporter för deep analytics till sitt datacenter vid ett senare tillfälle. Därför har vi tagit fram en plattform för att fånga in den datan och ge tillräckligt mycket kraft för att fatta lokala beslut, HPE EdgeLine. 

3 november 2016 Uppdaterad 7 mars 2019 Reporter Miguel Guerrero digit Foto HPE

Rekommenderad läsning

network-cable.jpg

Explosion för SD-WAN

15 aug 2019 digit

Marknaden för SD-WAN kommer att växa med 30 procent per år de kommande åren. 2023 lär marknaden vara värd över fem miljarder dollar. Detta enligt analytikerfirman IDC. 

två personer går och tittar i sina mobiler och möts på vägen.jpg
video
ett samarbete mellan Cisco och Voister

Apparnas bästa nätverk

17 maj 2019 digit

En mjukvara som gör att alla delar av verksamheten kan arbeta lika snabbt och säkert, och inte behöver tänka på var och hur applikationerna lagras. SD-WAN är Ciscos senaste satsning inom nätverk.

panoramic-aerial-view-of-malmo-sweden.jpg
video
Ett samarbete mellan Cisco och Voister

Ciscos nya nätsatsning

5 apr 2019 digit

Med ett mjukvarubaserat nätverk kan du lättare hantera och anpassa trafiken och samtidigt minska dina kostnader. Lösningen SD-WAN är Ciscos senaste nätverkssatsning och speciellt anpassat för verksamheter med kontor och filialer på flera platser.

fyra läkare i en operationssal står lutade ner och tittar in i kameran.jpg
video

Så säkras VGR

6 feb 2019 säkerhet

Säkerhet är så mycket mer än brandväggar och antivirus. Idag är fokus på kryptokapning, segmentering och hur datacentrets virtuella maskiner kan säkras. Richard Sjöstrand, it-arkitekt Västra Götalandsregionen, lyfter det mest aktuella från Cisco Live och passar på att ge Anders Ygeman och Mikael Damberg konkreta tips vad de bör fokusera på. 

rallybil slirar med framdäcken i närbild.jpg

Samarbete för snabbare bilar

15 jan 2019 digit

Nu ska de cirka 100 inbyggda datorerna i ett självkörande fordon kunna kommunicera bättre för vässad funktionalitet. Det är målet för forskningsprojektet Destine och forskare vid Mälardalens högskola, som tar fram ramverket för den nya tekniken.

balkong-960640.jpg

Automation för Balco

27 dec 2018 digit

Det småländska bolaget Balco är störst i Europa på inglasade balkonger. För att fortsätta utvecklas och vara mobila satsar de på videomöten, automation och ett hyperkonvergerat datacenter. 

tennis-bastad-960640.jpg
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Simplivity lätt val för Båstad

18 sep 2018 digit

Sedan Båstad kommun investerade i den hyperkonvergerade datacenter-lösningen Simplivity har de upplevt mindre komplexitet, bra prestanda och en hög driftsäkerhet. Kommunen har också tjänat in stora summor pengar på köpet. 

open-source-dell-emc-stad-960640.jpg

Öppna nätverk för Dell EMC

16 feb 2018 digit

Nätverk har än så länge varit en relativt stängd marknad. Det ska Dell EMC nu ändra på genom en stor open networking-satsning.

folk går på gatan.jpg

Branschens viktigaste frågor 2018

19 jan 2018 ledarskap

Under Atea Partnermöte på torsdagen samlades 250 av de viktigaste it-leverantörerna i Sverige för en gemensam dragning om de största frågorna 2018. Självklart är hållbarhet prio men det finns fler områden.