Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

HPE: När infrastrukturen blir kod

Smarta sensorer och infrastruktur som skapas ur koden – det är några av de viktigaste trenderna i it-branschen just nu menar Magnus Wetterberg, produktchef på HPE Sverige. 

Text Miguel Guerrero Foto HPE 3 november 2016 digit

Software-defined (SD)

– Den största trenden är självklart mjukvarubaserat. Tiden då maskiner med specifika funktioner fanns är snart borta. Det handlar ju om att göra allting så mjukt som möjligt så att servrarna kan anta många olika funktioner. I grund och botten handlar det ju bara om att köra exekverbar kod som kan skapa och hantera lagring, nätverk eller vad det nu kan vara.

Infrastructure as code

– Som ett övergripande manageringslager för de mjukvarubaserade nätverken kommer infrastruktur som kod. Där lägger man upp allokeringen av resurser redan i koden istället för att behöva administrera miljön på något annat sätt. Det gjorde man förut också med hjälp av skript men då var man ofta tvungen att ändra skripten i efterhand om miljön ändrades. Nu kan man via API:er och högnivåspråk låta kontrollera hela miljön från BIOS-nivå till frontend. Infrastruktur som kod gör att du effektivt kan hantera en databasmiljö, som uppdateras vanligtvis väldigt sällan. Samtidigt som du kan köra din DevOps miljö som ständigt uppgraderas i samma hårdvara. Det ger ett effektiv nyttjande av resurser.

Automatisering

– Automatisering är en viktig trend eftersom det gör det möjligt att spara tid och framför allt göra saker likadant varje gång. Om du klickar upp en miljö i ett grafiskt gränssnitt kommer du inte att klicka exakt likadant jämt medan automatiserade processer garanterar att du by default får samma resultat. Och samma fel om du har fel i processen också för den delen.

Containrar

– Jag tycker att vi ser precis samma skede som för tio år sedan när virtualiseringen slog igenom fast man gör det ännu smartare den här gången med containrar. Att det blir allt populärare märker man tydligt. Ta bara Docker som laddas ner 20 000 gånger per dygn. Det är ju ett smart sätt att boxa in applikationer. De kör direkt på operativsystemet och nyttjar resurser ur en gemensam pool och fungerar likadant oavsett plattform. I en virtualiserad maskin måste du ha ett separat operativ för varje system men här kan varje applikation dela på resurserna på lägstanivån.

Internet of things

– När alla tåg, båtar, bilar och andra apparater ska skicka in sin info blir det snabbt mycket information. Där ser vi att man vill ha allt mer compute i kanten av nätverket för att kunna fatta snabba lokala beslut och då är det bättre att flytta intelligensen/processorkraften så långt ut mot sensorerna som möjligt. Sedan kan man skicka in sammanställda delrapporter för deep analytics till sitt datacenter vid ett senare tillfälle. Därför har vi tagit fram en plattform för att fånga in den datan och ge tillräckligt mycket kraft för att fatta lokala beslut, HPE EdgeLine. 

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

TheMachineNode_960x640.jpg

Framtidsteknik från HPE

9 jun 2016 digit

En ny version av OneView, många nya plugins och hårdvara som hämtad från framtiden. Det var några av nyheterna som lockade över tiotusen personer till HPE Discover i Las Vegas.

Highres_Atea_Uppsala.Sjh.U_DSC9092_Kristofer-Samuelsson-Photography.jpg

Säkerhet som nummer ett

24 maj 2016 digit

Läkarna och sjuksköterskorna på Akademiska sjukhuset i Uppsala märker inte om en server går ned. Med en virtualiserad lösning kopplas automatiskt andra servrar in och tar över driften.

Anna Granö.PNG video

Anna Granö om HPE:s nya strategi

11 okt 2016 ledarskap

Anna Granö, som har lång erfarenhet från it-branschen, tillträdde i juni som vd för Hewlett Packard Enterprise Sverige. HPE blir nu ett fokuserat bolag som tar hand om både it-arvet och framtiden.

TheMachine-2_960x640.jpg video

The Machine är HPE:s framtid

5 dec 2016 digit

Med minnet i centrum och ljus som kommunikation skapar HPE framtidens dator och datacenter med hög kapacitet och ett lågt behov av energi. Katy Evertson är forskningsledare för The Machine.

ericsson-trendspaning-robot.jpg

Ericsson: Så blir 2018

18 dec 2017 digit

En robot som tjänar pengar åt dig är snart verklighet. Det gäller även realtidsöversättning i hörlurarna och att, via VR, dyka in i en smartphone-bild. 

människa sitter på en brygga och mediterar i ett skogslandskap.jpg
Ett samarbete mellan HPE Aruba och Voister

Så funkar självläkande nätverk

13 jun 2018 digit

I dagens mobila tider vill det till att nätverket fungerar vart man än vänder sig. Med HPE Netinsight får du full kontroll på samtliga accesspunkter och servrar i ditt nätverk, samtidigt som du snabbt får guidning för att rätta till de problem som kan uppstå.

tjurfaktare-i-madrid.jpg
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Årets molnhändelse i Madrid

2 okt 2018 digit

När världens ledande tekniker, forskare och leverantörer möts på HPE Discover i Madrid den 27-29 november blir dagarna packade med allt från det senaste inom hybridmolnlösningar till hur dataanalys kan förändra livet för alzheimerpatienter. Här möts konkret affärsnytta med framtidsvisioner för svenska företag och organisationer.

ny snip schumacher.JPG video

Så kommer du igång med positionering

2 nov 2016 It i vården

Positionering effektiviserar verksamheten och ger bättre beslutsunderlag. Richard Schumacher, Sverigechef på Aruba, och Lars Cederholm, affärsutvecklare på Atea, berättar hur man kommer igång.

AnnaGranoSymposium_960x640.jpg video

Framtiden finns i partnerskapet

11 nov 2016 gartner symposium

För att tekniken ska kunna driva intäkterna behövs samarbeten över gränserna, både inom och utanför organisationen. Anna Granö, vd HPE Sverige, reflekterar över Gartners vision om ett ekosystem där kunden är i centrum.