HPE: När infrastrukturen blir kod

MagnusWetterbergHogupplost_960x640.jpg

Smarta sensorer och infrastruktur som skapas ur koden – det är några av de viktigaste trenderna i it-branschen just nu menar Magnus Wetterberg, produktchef på HPE Sverige. 

Software-defined (SD)

– Den största trenden är självklart mjukvarubaserat. Tiden då maskiner med specifika funktioner fanns är snart borta. Det handlar ju om att göra allting så mjukt som möjligt så att servrarna kan anta många olika funktioner. I grund och botten handlar det ju bara om att köra exekverbar kod som kan skapa och hantera lagring, nätverk eller vad det nu kan vara.

Infrastructure as code

– Som ett övergripande manageringslager för de mjukvarubaserade nätverken kommer infrastruktur som kod. Där lägger man upp allokeringen av resurser redan i koden istället för att behöva administrera miljön på något annat sätt. Det gjorde man förut också med hjälp av skript men då var man ofta tvungen att ändra skripten i efterhand om miljön ändrades. Nu kan man via API:er och högnivåspråk låta kontrollera hela miljön från BIOS-nivå till frontend. Infrastruktur som kod gör att du effektivt kan hantera en databasmiljö, som uppdateras vanligtvis väldigt sällan. Samtidigt som du kan köra din DevOps miljö som ständigt uppgraderas i samma hårdvara. Det ger ett effektiv nyttjande av resurser.

Automatisering

– Automatisering är en viktig trend eftersom det gör det möjligt att spara tid och framför allt göra saker likadant varje gång. Om du klickar upp en miljö i ett grafiskt gränssnitt kommer du inte att klicka exakt likadant jämt medan automatiserade processer garanterar att du by default får samma resultat. Och samma fel om du har fel i processen också för den delen.

Containrar

– Jag tycker att vi ser precis samma skede som för tio år sedan när virtualiseringen slog igenom fast man gör det ännu smartare den här gången med containrar. Att det blir allt populärare märker man tydligt. Ta bara Docker som laddas ner 20 000 gånger per dygn. Det är ju ett smart sätt att boxa in applikationer. De kör direkt på operativsystemet och nyttjar resurser ur en gemensam pool och fungerar likadant oavsett plattform. I en virtualiserad maskin måste du ha ett separat operativ för varje system men här kan varje applikation dela på resurserna på lägstanivån.

Internet of things

– När alla tåg, båtar, bilar och andra apparater ska skicka in sin info blir det snabbt mycket information. Där ser vi att man vill ha allt mer compute i kanten av nätverket för att kunna fatta snabba lokala beslut och då är det bättre att flytta intelligensen/processorkraften så långt ut mot sensorerna som möjligt. Sedan kan man skicka in sammanställda delrapporter för deep analytics till sitt datacenter vid ett senare tillfälle. Därför har vi tagit fram en plattform för att fånga in den datan och ge tillräckligt mycket kraft för att fatta lokala beslut, HPE EdgeLine. 

3 november 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Miguel GuerrerodigitFoto HPE

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng