Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

"Framtidens skola har inga betyg"

skapaskolan_960x640.jpg

Grundaren Christer Holger tillsammans med elever på Skapaskolan.

På den it-innovativa Skapaskolan skypar eleverna till Ukraina, de får läsa och bedöma varandras uppsatser i en gemensam blogg, och de försöker fokusera mindre på betyg och mer på utveckling.
– Sveriges skola förbereder fortfarande för industrisamhället, säger Christer Holger, grundare av Skapaskolan.

Fakta om Skapaskolan

Skapaskolan är en fristående skola med fokus på it och hälsa som Christer Holger grundade 2013. Där går 265 elever från förskolan till årskurs sju i Glömsta i Huddinge. I augusti 2017 flyttas verksamheten till en nybyggd skolbyggnad i Rosenhill - med plats för 480 elever och ända upp till årskurs nio.

Tanken med Skapaskolan är bland annat att ta tillvara på möjligheterna som internet innebär. Då världen gått från isärkopplad till sammankopplad finns det också utrymme att bedriva lärande på helt andra sätt, menar Christer Holger, grundare av skolan.

 Grundtanken är att på riktiga sätt ta del av världen, lära sig ämnen och frågeställningar samt få ett tätare pedagogiskt samspel. Häromveckan skypade vi med svenska diplomater samt barn i Ukraina som berättade hur de hade upplevt Rysslands agerande senaste åren, det skapar en bättre förståelse.

 Eleverna ska veta varför de lär sig saker, då ökar också motivationen. Annars riskerar elevernas utveckling att stagnera. Autenticitet är ett nyckelord på Skapaskolan.

Skapaskolan jobbar också med kunskapsvernissage då de bjuder in föräldrar till skolan där eleverna får visa upp både sina fysiska och digitala produktioner. Uppgifterna de gör publiceras även i en gemensam blogg så att eleverna kan hjälpa varandra framåt. Eleverna ger och får feedback vilket förtätar dem och samtidigt gör det att fler ungdomar än i klassrummen kommer till tals, menar Christer Holger.

 Vi får inte med oss alla än men iallafall dubbelt så många tycker till nu gentemot i klassrummen. Eleverna gillar det, de är ofta snabbare än vuxna på att anamma nya saker och allt blir snabbt naturligt för dem. Det är konstigare för lärarna än för dem att en annan elev läser igenom och nyttjar deras texter.

Sverige i behov av skolrevolution

Christer Holger menar att den nuvarande samhällsomvandlingen innebär att skolor i allmänhet står inför en stor utmaning. Skolor måste förbereda elever att fatta beslut ifrån en helhetsbild, då han tycker att världen vi lever i idag har ett för smalt och egoistiskt synsätt, vilket leder till att vi utarmar naturen och skapar för stora klyftor.

SkapaSkolan2.jpg

Digitala redskap är en naturlig del av undervisningen.

 Sveriges skola påminner fortfarande om 1800-talets där man förberedde elever för industrisamhället. Det nya samhället måste främja det intellektuella skapandet tillsammans, och motverka inskränkthet och främlingsfientlighet.

 För att få till det behövs en total skolrevolution likt den som gjordes för 200 år sedan, och inte som nu när det tittas tillbaka på vad som var framgångsrikt i skolan på 60-talet. Tänk om man pratade så inom exempelvis fotbollsvärlden, och försökte återinföra vad Sverige gjorde så pass bra under VM 1958, det skulle aldrig kunna hända. Det var ju en annan värld då - nu måste vi maximera skolan efter dagens förutsättningar och frågeställningar.

Hur gör man det?

 Det är mycket jobb men vi har många tusentals timmar på oss och massvis med kompetenta människor i landet. För Skapaskolans del handlar det om att ge vilja och lust till utveckling och sporra de interna drivkrafterna såsom meningsfullhet, skapande och nyfikenhet. Fokuset kommer vara på utveckling och mindre på betyg - i framtiden tror jag inte ens att betyg kommer finnas i skolan.

Vill du ta bort betygen?

 Eftersom det står med i läroplanen måste vi fortsätta med det, men betygssystemet är utformat från en tid då det var svårt och dyrt att visa vad en elev kunde och då var betyg lämpligt - men så är det inte längre i och med att mycket är digitalt. Jag tror faktiskt att betyg är helt onödiga.

 Det går att mäta kunskap på bättre sätt. Till exempel Google ser inte någon relevans alls till bra betyg och struntar helt i det vid sina rekryteringar. Och Volvo anställde en ingenjör från Indien baserat på en tävling innehållandes extremt relevanta uppgifter för jobbet. Henne skulle man aldrig hittat på traditionellt vis.

 Jag tror att sådant kommer bli allt vanligare. Högskolor kommer i större grad sortera och organisera elever vid intagningsfasen utifrån vad som är viktigt för dem - inte vad de hade för betyg i något irrelevant ämne i gymnasiet.

22 november 2016 Reporter Fredrik Adolfsson it i skolan

Rekommenderad läsning

Pokémon-go-i-london_-_July_23_2016_04.jpg

Ny forskning om Pokémon Go

5 feb 2018 it i skolan

Spelet Pokémon Go har hyllats för att det får barn att vara utomhus och röra på sig. Men det är samarbetet och inte tävlingen som gör spelet så populärt visar forskning från Luleå tekniska universitet.

annika agelii genlott.jpg
video

Förändring som väcker rädsla

26 jan 2018 it i skolan

Starka känslor och upprop på Facebook var vardag för Annika Agélii Genlott när hon startade arbetet med att förändra skolan i Sollentuna. Lyssna, ge tid men alla måste med är några av hennes råd.

vikarieWEBB2222.jpg

App för lärarvikarier sparar tid

12 okt 2017 it i skolan

En norskutvecklad app gör det enklare att hitta lärarvikarier. Pilotstudien visar att StepIn-appen sparar både tid och pengar och nu väntar en internationell lansering. 

digilärareWEBB.jpg

Årets lärare digitaliserar Höör

3 okt 2017 it i skolan

Flippat klassrum, full koll på läroplanen och en tilltro till den valda plattformen har varit Sara Bruuns verktyg för en mer digitaliserad undervisning på Ringsjöskolan i Höör. Nu är hon utsedd till Årets lärare i it och digitalisering.

Charlotte BrogrenWEBB.jpg

Hinder för det digitala Sverige

29 sep 2017 ledarskap

En av Sveriges största utmaningar inom digitalisering är att få det offentliga Sverige att kunna samarbeta. Det menar Charlotte Brogren, avgående generaldirektör på Vinnova.

Academedia_960x640.jpg
podcast

Academedias elever lär lärare

14 jul 2017 it i skolan

Petter Hallman, CIO på Academedia, deltog under Almedalsveckan och pratar i Voister-podden om vad som är högst på agendan under 2017, hur koncernen jobbar med hållbarhet och hur intresset för programmering kan öka.

HillarLoor-artikel_barn_960x640.jpg

"Skolans silor hämmar digitaliseringen"

13 jul 2017 it i skolan

Skolans administrativa system måste bli öppnare. Annars riskerar digitaliseringen att hamna på efterkälken säger Hillar Loor, utvecklare på Imcode.

RossMahon_960x640.jpg
video

Google tar VR till svenska klassrum

12 jul 2017 it i skolan

Ett större fokus på det digitala ekosystemet runt eleven snarare än enheterna i sig. Det är en av de hetaste trenderna inom den svenska skolan menar Ross Mahon, Head of education Nordics, Google.

ElinWallberg_samsung_960x640.jpg
video

Samsung skildrar livet med adhd

10 jul 2017 digit

Med hjälp av specialskriven mjukvara och ett antal surfplattor vill Samsung visa hur det är att leva med adhd.
– Ny teknik kan på ett enkelt och effektivt sätt låta andra uppleva vardagen för personer med adhd, säger Elin Wallberg, corporate citizen manager, Samsung.