Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Digitaliserad Gnosjöanda

Allt fler kommuner satsar på Office 365 och Gnosjö är inget undantag. Nu har man rullat ut det i skolan och fler kommunala delar står på tur.

Text Miguel Guerrero 1 november 2016 it i vården

17399372-gnosjo-station_960x640.jpg

– För något år sedan bestämde vi oss för att lämna vår gamla miljö och föra in Office 365 som plattform, först och främst för e-postmiljön men också för att det finns många andra pedagogiska verktyg i portalen. Skolan var först ut och det var ett strategiskt beslut. Nu har det gått någon vecka och allt verkar ha gått bra, säger Pär Svensson, it-chef i Gnosjö kommun.

– På grund av dataskyddsförordningen och kommande GDPR kommer vi att ha kvar lokala servrar i en Exchangelösning som ska införas under 2017. Vi kommer dock att lyfta in vårt fastighetsbolag till Office365 under november och december.  Vi tittar också på Skype for business till alla, i nuläget är det bara skolan som har fått det.

Risk- och sårbarhetsanalys lade grunden

Innan Gnosjö började arbetet gjorde man en riktig risk- och sårbarhetsanalys för att underlätta införandet som sedan gick över förväntan, menar Pär Svensson. Responsen har varit övervägande positiv från skolhåll.

–Tekniskt sett gick det väldigt bra. Nu handlar det om att utbilda personalen. Det kommer givetvis att ta olika lång tid för olika personer att lära sig den nya plattformen, men alla i skolan har fått tre, fyra timmars introduktion och vi har fått flera kommentarer om varför vi inte infört det tidigare. Vi har också utbildat IT-pedagogerna under fem halvdagar för att de ska kunna vara en stödresurs ute på skolorna. Nu skissar skolledningen på utbildningsdagar för de andra verktygen som finns tillgängliga i Office 365 för att få in dem i klassrummen.

Det är inte bara personal som får Office 365 utan även alla elever från första klass upp till och med gymnasiet. De har en skolepostadress och får tjänsteversioner som låter dem installera Office 365 på upp till fem enheter.

– Nu kan de göra skolarbeten på sina plattor, mobiler eller datorer hemma. Det är fördelen med Office365, att det är likadant på alla plattformar. Här i Gnosjö rullade vi också ut Ipad förra året för ettan till trean med två elever per platta och nästa år är det dags för fyran till sexan. På gymnasiet har de istället datorer sedan länge, säger Pär Svensson.

I Gnosjö försöker man hänga på i IT-utvecklingen och har stort stöd av politikerna, menar Pär Svensson.

– Våra politiker har valt att prioritera it och kommunchefen har valt att ha med IT-chefen  i ledningsgruppen. Vi är också med i E-utvecklingsrådet tillsammans med 13 andra kommuner i länet. Där jobbar vi mycket med samverkan och inspiration. Vi gör också upphandlingar tillsammans med våra grannkommuner vilket är bra för kommunerna för att komma upp i volym.

Tidigt ute med digitala lås

Med den politiska viljan på plats har Gnosjö redan tidigt kunna utforska olika digitaliseringslösningar. Bland annat var man ganska tidigt ute med digitala lås inom hemtjänsten för att förenkla vid besöken.

 – Vi har också ett försök där vi kan övervaka brukarna med kameror vilket gör att vi inte behöver gå in och väcka dem mitt i natten. Det har både personal och många brukare varit tacksamma för. De har också fått digitala trygghetslarm istället för de gamla analoga. Ett tredje projekt är digitala möten mellan våra biståndshandläggare, brukare, läkare och anhöriga istället för att behöva åka till till exempel sjukhuset. Det har slagit väl ut.

Fortfarande är man långt från klar med digitaliseringen av kommunen. Bland annat ser man över sina digitala tjänster.

– Vi ligger lite efter med e-tjänster så det ska vi satsa hårdare på under 2017. Förväntningarna på tillgänglighet blir allt större och vi strävar efter en effektiv 24-timmarsmyndighet där man kan skicka in en ansökan om förskoleplats på natten och få den besvarad så snart som möjligt under arbetstid. Vi har sedan länge använt oss av digitala kallelser och protokoll på nämndmöten och även web-tv-sändningar.

Pär Svenssons bästa tips för en lyckad utrullning

  • Det gäller att våga och inte vara rädd för molnet.
  • Vid införandet måste personalen ha fått tillräcklig introduktion för att vara säkra och trygga.
  • Se till att allting är väl förankrat i den berörda organisationen.

Rekommenderad läsning

Semira Vikström

Så jobbar Årets skolledare

12 jan 2021 digit

Semira Vikström utsågs till Årets skolledare 2020. Visättraskolan var tidigare en skola som hade problem att attrahera elever, men nu har trenden vänt. Arbetet startade med en stor kartläggning av verksamheten, ett ökat fokus på trivsel och tydliga visioner.

Man I Orange Bygguniform Står På Solcell Och Fixar

Störst på förnybart

14 dec 2020 digit

Amazon är världens största köpare av förnybar energi. Det kommuniceras efter att bolaget investerar i ytterligare 26 vind- och solenergiprojekt, vilket totalt motsvarar 6,5 gigawatts.

Telefoner Mot Turkos Bakgrund

Mobiler till alla lärare

9 dec 2020 it i skolan

Alla lärare och all annan personal på Nannaskolan i Uppsala har en tjänstemobil, vilket är ganska unikt. Beslutet togs av rektor Henrik Ljungblom som anser att skolans personal inte ska behöva använda sina privata mobiler i jobbet.

Apple 1

Apple och framtiden

24 nov 2020 digit

Steve Wozniak, medgrundare av Apple, misstror datorer som är för stora för att kasta ut genom ett fönster och menar att dagens stängda teknik förhindrar innovationer. Det och mycket annat hann Apple-legendaren säga i sitt keynotepass under Internetdagarna. 

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Enköpingskylt På Enköping Järnvägsstation

Mot digitala nationella prov

22 okt 2020 it i skolan

Sankt Illianskolan i Enköping är en av testskolorna inför införandet av digitala nationella prov. Ett bra samarbete mellan kommunens it-avdelning och skolan är nyckeln till framgång. Det menar it-samordnare Stefan Weber.

En Meditationshand

Jobba smart i Teams

29 sep 2020 digit

Under pandemin har Microsoft Teams varit en bidragande orsak till att många har kunnat arbeta och ha möten hemma. Nu presenterar Microsoft nya integrationer i Teams, både för smartare möten och för att försöka ge medarbetaren bättre förutsättningar att hantera sin vardag i det nya arbetslivet.

Färgglada Skåp I Skolan

Säkerhet i skolan

21 sep 2020 säkerhet

KTH utbildar skolelever i it-säkerhet. Planen är att 10 000 av Sveriges grundskoleelever ska utbildas inom projektet #290CyberSecurity. 

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.