Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

”Dags att butikerna digitaliseras”

Det finns tusentals möjligheter, så det gäller att veta vilka bollar man ska springa på. Det är budskapet från Stefan Maxeby, it-chef på Stadium.

Text Miguel Guerrero 9 november 2016 atea it-arena

StefanStadium_960x640.jpg

Detaljhandeln i Sverige har mycket kvar att göra, inte minst när det gäller hur it ska integreras i den fysiska butiksmiljön. För Stefan Maxeby och hans team handlar det mycket om att kunna prioritera vad som kommer att slå igenom, en inte helt lätt uppgift.

– När bara fantasin sätter stopp är det en jätteutmaning att veta vad man ska satsa på. Vi skulle kunna bestämma oss för en spegel som mäter dig för att sedan kunna klä på dig olika utstyrslar eller anställa tio big data-analytiker, men det är svårt att veta vad som kommer att lyckas och vad som kommer att falla platt. Däremot måste man springa åt något håll, annars blir man omsprungen, säger Stefan Maxeby.

Verksamheten måste med på tåget

En nyckelfaktor för att en satsning ska bli lyckad är att man har verksamheten med sig, något Stadium har jobbat länge med.

– Redan 2006 bestämde vi att it-projekten ska drivas av verksamheten med stöd hos it-avdelningen för annars fungerar det inte. Erfarenheten har visat att om ingen från verksamheten står på barrikaderna och är beredd att driva projektet i mål så faller det. Om inte de som driver affären är med på tåget är det ingen mening att köra.

Just nu genomför man en flytt från sin lokala it-miljö till en outsourcad lösning med ungefär trettio procent av serverparken för att se om det i framtiden kan bli ännu mer.

– Man har ju pratat om det här i minst tio års tid men det är egentligen nu jag tycker att erbjudandet börjar kännas moget, och framför allt att kommunikationen är på plats. När det gäller datacenter är det faktiskt lättare idag. Grejerna blir mindre och bättre och problemen minskar.

Omnikanaler och tillgänglighet

Två av de viktiga begreppen för detaljhandelns digitalisering är tillgängligheten och en bred kanalflora, menar Stefan Maxeby.

– Omnichannel är ju ett slitet begrepp men faktum är att kunderna vill kunna handla både på nätet och online på olika plattformar för att sedan hämta ut eller lämna tillbaka i butik, eller få varorna hemskickade. E-handeln har kommit ganska långt i Sverige, nu handlar det om att bli duktigare på att förstå kunderna för att kunna leverera mer kirurgiska erbjudanden med bättre priser.

I den fysiska butiken finns däremot mycket kvar att utveckla, framför allt i kundmötet.

– Är egentligen ICA:s handskanner eller självcheckouter det häftigaste vi har? Idag sticker ingen affärskedja ut med särskilt innovativa lösningar utan alla tassar lite försiktigt runt det hela. Jag tycker att hamburgerkedjan Max med sin app har lyckats möta kunden samtidigt som man hållit ihop plattformen. Vi testar en lösning med en beställningsterminal i butik som är uppkopplad mot centrallagret, där kunderna med hjälp av vår personal kunde beställa varor som inte fanns i aktuell butik. Det var en testlösning och långt från färdig, ändå blev det en jättesuccé. Men sådant är svårt att veta, säger Stefan Maxeby.

Rekommenderad läsning

Ikea kapar köer med mobila enheter

4 okt 2017 digit

ikeaWEBB3.jpg ikeaWEBB3.jpg ikeaWEBB3.jpg video

Mobila enheter till alla säljare och en stor satsning på att förfina accesspunkterna i varuhusen. Det är några av de digitaliseringsprocesser Ikea är uppe i för att förbättra kundupplevelsen i sina varuhus.

Så digitaliserar ett energibolag

21 sep 2016 digit

bild jäMTKRAFT.PNG bild jäMTKRAFT.PNG bild jäMTKRAFT.PNG video

Med vindkraftsparker, portföljförvaltning, elhandel och många kunder har Jämtkraft alla möjligheter att dra fördel av digitaliseringen. Joachim Spejare, it-chef på Jämtkraft berättar om arbetet.

Försäkringskassans it-lösning för nyanlända

21 sep 2016 digit

BILD F-kassa.PNG BILD F-kassa.PNG BILD F-kassa.PNG video

För nyanlända innebär första månaderna i Sverige många kontakter med flera olika myndigheter. Genom ett tätt samarbete mellan it och verksamheten har Försäkringskassan nu utvecklat en it-lösning som underlättar för alla.

SCA storsatsar och bygger nytt datacenter

22 sep 2016 digit

SCA Snip.JPG SCA Snip.JPG SCA Snip.JPG video

SCA bygger ut deras massafabrik i Timrå för en kostnad av åtta miljarder i den största industriinvesteringen någonsin i Norrland. Bygget inkluderar även en stor it-satsning i och med ett nytt datacenter, och på it-avdelningen är Magnus Sjödin infrastrukturansvarig.

Så förbättrade SSAB sin servicedesk

6 okt 2016 digit

SSAB_960x640.JPG SSAB_960x640.JPG SSAB_960x640.JPG video

En global servicedesk med lokal förankring gav bästa resultatet. Anders Svensson, globalt ansvarig för supporten på SSAB berättar om arbetet.

En digitalisering i förändring

12 okt 2016 digit

snip inge hansson.JPG snip inge hansson.JPG snip inge hansson.JPG video

Digitalisering går mer och mer mot automatisering - vilket innebär att väldigt många branscher kommer behöva se om sina affärsmodeller framöver, tror Inge Hansson, konsult i förändringsledningen på Xmentor.

Utmaningarnas tid för Atlas Copco

25 okt 2016 digit

AtlasCopco2_960x640.jpg AtlasCopco2_960x640.jpg AtlasCopco2_960x640.jpg video

Atlas Copco är mitt inne i deras digitala resa, en resa med vissa prövningar. Sven Lindell, it-manager för Sverige och Danmark, ser gränsdragningarna mellan it- och verksamhetsleverans samt tidspressen för it-implementering som några av de främsta utmaningarna framöver.