Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Bankgirot: Förändringarna har bara börjat

paula kjellin .jpg

Paula Kjellin, Business Developer på Bankgirot.

För Bankgirot var digitaliseringen en direkt nödvändighet.
– Vi måste hela tiden lyssna på vad marknaden vill ha och de förväntar sig digitala direktbetalningar numera, och då måste vi leverera det, säger Paula Kjellin på Bankgirot.

Bankgirot är ett europeiskt clearinghus som levererar betallösningar som ska öka kundernas konkurrenskraft. Bankgirot hanterar betaltransaktioner mellan bankerna - dels sessionsbaserat vid ett antal tillfällen på vardagar och dels i realtid sedan år 2012. Det senare sättet sker som ett resultat av digitaliseringen mellan banker och bankernas kunder, exempelvis via Swish. 

 Digitaliseringen är en fortsättning av affärerna vi har, det var aldrig en möjlighet för oss, utan en självklarhet. Det behöver alltid vara en naturlig del av tänket, och hade vi inte jobbat med de digitala frågorna aktivt så hade vi haft det väldigt tufft nu. 

 De som ställer sig på tvären mot digitaliseringen får en tuff uppgift framöver, förändringarna kommer att fortsätta, säger Paula Kjellin, Business Developer på Bankgirot. 

De nya generationerna köper inte att behöva vänta på en betalning.

Paula Kjellin , Business Developer, Bankgirot

Exempel på betalningslösningar som Bankgirot arbetar med är autogiro, e-faktura, diverse e-identifieringar  och Swish. Dessa lösningar har dykt upp som en konsekvens av en mer och mer krävande marknad, menar Paula Kjellin.

 Man måste hela tiden lyssna på vad marknaden vill ha; finansbranschen likväl som konsumenterna förväntar sig direktbetalningar numera, då måste vi också kunna leverera det. De nya generationerna köper inte att man ska vänta på en betalning i de digitala kanalerna, så vi måste stå framåtlutade för att vara med, vara flexibla och agera på allt nytt som kommer.

Denna utveckling kommer att fortsätta och transaktioner kommer att bli än mer globaliserade, tror Paula Kjellin. Det beror bland annat på de nya eu-direktiven som ska leda till att skillnaden mellan betalningar över landsgränser och betalningar inom Sverige kommer att bli mindre. Även storleken på betalningarna i sig kommer att bli mindre, och ske oftare - så kallade mikrobetalningar kommer bli allt vanligare.

 Betalningarna kommer att brytas upp mer då man förväntar sig att få sina pengar direkt. När storleken på betalningarna tros bli mindre, kan effekter komma såsom att lön vid utförande blir vanligare i relation till lön en gång i månaden. 

Lön vid utförande kommer att bli vanligare i relation till lön en gång i månaden.

Paula Kjellin , Business Developer, Bankgirot

 Att betalningarna över landsgränser kommer ske lika smidigt som inrikes bygger självklart även på att de andra länderna inför de nya regelverken.

För att fortsätta lyckas i framtiden handlar mycket om lyhördhet och samarbete, tror Paula Kjellin.

 Vi vill jobba nära finansbranschen för att lösa deras krav, därför att precis som de är vi också i en förändringsresa där vi förändrar marknaden tillsammans. Det dyker också upp många nya aktörer i området som hittar sin nisch och kompletterar utbudet till de traditionella bankerna, så det gäller att förstå kunderna, våga testa sig fram och att hitta värdeskapande samarbeten.

Hur ser ditt arbete annorlunda ut om tre år?

 Vi kommer fortsätta med att lyssna på kunderna för att förstå vad de vill ha. Vi kommer se resultaten av införandet av regelverk som PSD2, vi kommer se ny teknik som blockchain och kanske ser vi också resultatet av Riksbankens e-krona. Kunderna kommer ha spetsat till sina krav och förmodligen är mikrobetalningar mer synligt tillsammans med globaliserade transaktioner.

 Bankgirot kommer vara del av denna utveckling. Exakt hur vi ska gå tillväga är för tidigt att säga, men för att supporera kunderna behöver också vi se bortom de nationella gränserna.

 Slutligen kommer vi se många exempel på gemensam innovation och värdeskapande samarbeten på marknaden. Det kommer att bli en nyckelfaktor och påverka mitt jobb framåt.

Paula Kjellins fyra tips för en lyckad digitaliseringsresa.

  1. Fråga kunderna vad de vill ha.
  2. Våga testa nya grejer och våga misslyckas.
  3. Var beredd på förändring, det enda vi vet är att mycket kommer ändras. 
  4. Ha roligt. Digitaliseringen kan upplevas som en tuff resa, men kom ihåg att ha kul!

25 november 2016 Uppdaterad 26 november 2016 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Sara Landén

Rekommenderad läsning

AdobeStock_112283873_2.jpg

Stora Enso tar hjälp av 25 000 experter

22 sep 2017 digit

Digitalisering är en avgörande framgångsfaktor i Stora Ensos utveckling från pappers- och kartongtillverkare till ett ledande företag inom förnybara material från skogen. Till sin hjälp har de 25 000 medarbetare i koncernen.

Sofia_960x640.jpg

”Artificiell intelligens kommer att påverka oss mest”

27 nov 2016 digitala strategier

Glöm skräckscenarier där maskine,rna ägnar sin nyvunna intelligens åt att förgöra oss. Problemet är inte artificiell intelligens utan i så fall människorna som står bakom den, menar Sofia Svanteson grundare av Oceans observations, under Digitala strategier.

ICA_Svensson_960x640.jpg

ICA: ”Vi måste våga vara öppna för digitala samarbeten”

23 nov 2016 digitala strategier

Under lång tid har dagligvaruhandeln haft en tämligen enkel och traditionell affärsidé där den fysiska butiken stått i centrum. Nu måste man möta kunden på flera sätt, menade Ica:s vd Anders Svensson under sin keynote på Digitala strategier

Jensen_Video_960x640.jpg
video

MTG - från analog tonåring till digital mognad

23 nov 2016 digitala strategier

Sedan MTG startade med sina analoga sändningar 1987 har mycket förändrats. Trots att det linjära tv-tittandet minskar ökar man tack vare digitaliseringen ändå omsättningen. Vd:n för MTG Sverige, Anders Jensen, berättar om företagets digitaliseringsresa till modernt mediehus.

Annn_960x640.jpg

Hon gör Stockholm till världens smartaste stad

22 sep 2016 ledarskap

För Ann Hellenius och hennes medarbetare är målet med Stockholms stads digitaliseringsprocess klart: högsta möjliga livskvalitet åt alla medborgare och bästa företagsklimat

Sara Mazur 960640.jpg

"Med 5G finns inget utrymme för felmarginal"

9 sep 2016 ledarskap

Sara Mazur är forskningschef på telekomjätten Ericsson där det viktigaste är att hela tiden kunna se in i framtiden. Just nu jobbar hon på att göra Ericsson till det bäst förberedda företaget inför det reella 5G-inträdet. 
– Man måste hela tiden växelverka med andra och försöka förstå omvärlden, säger hon.

AndersJensen_960x640.jpg

"Rörlig bild är det nya språket"

2 sep 2016 ledarskap

När teknisk utveckling och kreativa idéer möts i digitaliseringens smältdegel finns alla möjligheter att ställa gamla traditioner på ända, men det ställer stora krav på ledarskapet. Anders Jensen, vd för MTG Sverige, möter utmaningen varje dag.

ikea-designklassiker-klippan.jpg
video

Ikeas digitala ledarskap

7 feb 2019 ledarskap

Drygt 75 år efter starten är Ikea piggare och mer innovativt än någonsin tidigare. Förklaringen är en företagskultur som uppmuntrar initiativ, delegerar ansvar och ständigt söker efter smarta lösningar för ökad kundnytta och lönsamhet.

kulram-i-glada-farger-2.jpg

Bankgirots nya betalningar

23 nov 2018 digit

Bankgirot har drivit samhällsutvecklingen med smarta, finansiella tjänster sedan 1959. Efter Bankid och Swish är nästa steg betalningar i realtid i form av open payments inom och framöver även utanför Sveriges gränser.