Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AstraZeneca satsar på en enhet

OurPeople_AZ_Andreas_Holmgren-025_v2_960x640.jpg

De senaste året har AstraZeneca jobbat med implementeringen av en "one device"-strategi. Nu står man redo att rulla ut den senaste iterationen i början av nästa år, och då är det Windows 10 som tar över efter iOS och W7.

– Vi har varit inne i strategin ett par år och det har varit en fantastisk och utmanande resa sedan vi gick in i plattformen 2011. Då var det med Ipad som blev ett mycket omtyckt säljverktyg på fältet, men vi lyckades inte hela vägen. Det är en bra plattform för Skype, vårt säljstöd med mera, men när det gäller att jobba med administration son Excel, Powerpoint och SAP är det inte bäst, säger Andreas Holmgren, it-chef på AstraZeneca Commercial i Norden och Baltikum.

Utmaningen var att hitta en platta som höll måttet på alla sätt, både i fält och inomhus vid administration.

Andreas Holmsgren , it-chef AstraZeneca Commercial i Norden och Baltikum

För ett och ett halvt år sedan bestämde man sig för att gå över till Windows 10 vilket innebar att man var tvungen att hitta nya enheter. Sett från den finansiella sidan var det enligt Andreas Holmgren som att sparka in öppna dörrar med bland annat stora kostnadsbesparingar, men det fanns andra utmaningar, inte minst att övertyga användarna.

–Utmaningen var att hitta en enhet som var lika attraktiv som Ipad ute i fält men mer effektiv vid administration hemma. Vi tog fram ett proof of concept med en annan tablet och fick tummen upp att det var en enhet som även gillades ur ett formfaktorperspektiv, säger Andreas Holmgren.

Stabilitet en nyckelfaktor

Bland annat har man försökt ta hänsyn till vikt och batteritid för att matcha Apples plattor.

– De måste hålla för en dag och med Windows 10 får vi mycket mera sådana inställningar för att ställa in strömförbrukningen. Vi kan också sätta policys och regler på ett helt annat sätt, inte minst vad gäller säkerhet. Vi använder oss av kryptering och testar fingeravtryck och ansiktsigenkänning som inloggningsmetod. Användarna kan inte heller installera vad som helst. Vi har också VPN-tunnlar för uppkoppling. En säljare ska aldrig behöva fundera över sådant om de vill koppla upp sig på ett hotellnät eller en lunch på McDonalds, säger Andreas Holmgren.

För läkemedelsbranschen som är en strikt reglerad bransch är stabiliteten A och O, vilket gör att man behöver ha kontroll över uppdateringar och hur de installeras. Där kommer Windows 10 ha ett övertag menar Andreas Holmgren.

– Stabiliteten i iOS är mycket bra, men vi behöver kunna styra uppdateringarna så att våra system inte slutar fungera. Nu är visserligen sälj och marknad mindre känsliga än till exempel forskningsdelen, men vi måste fortfarande vara säkra till 101 procent att det fungerar klockrent innan vi rullar ut förändringen.

Appifierade funktioner och tjänster

En del av processen har varit att appifiera många av funktionerna och tjänsterna för Windows 10.

– Tillsammans med leverantörer har vi testat att apparna fungerar i vår miljö. Jag upplever att några blivit lite tagna på sängen, men de flesta leverantörer vet att allt fler företag går över till Windows 10-plattformen.

Vid utvärderingen har man också varit noga med att inte bara använda sig av de mognaste it-individerna på företaget utan man har snarare gått åt motsatt håll.

– Det är bättre att ha en bra blandning så man kan fånga upp allt som inte är självklart. Då vet vi hur vi ska adressera det i våra utbildningar för nu handlar det mycket om att fokusera på det. De senaste två åren så har vi levererat mycket nya cloudbaserade funktioner inom bland annat collaboration. Så just nu är vårt fokus på att utbilda och göra våra användare bekväma i de nya verktygen och bli effektiva i sin jobbvardag. Vi har drivit ett projekt för att rationalisera våra applikationer och fått bort cirka 50 procent över de senaste tre åren vilket halverat kostnaden samtidigt som vi levererar allt mer nytta och förenklat för användaren.

7 november 2016 Reporter Miguel Guerrero digit Foto AstraZeneca

Rekommenderad läsning

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Skatteverket

Skatteverkets molnstrategi

11 feb 2021 digit

Myndigheters närvaro i molnet är ett hett diskussionsämne, speciellt efter Schrems II-domen i somras. Men för Skatteverket är molnet en självklarhet, inte minst när det kommer till de europeiska cloudtjänsterna. Dessutom har myndigheten en molngrupp som löpande granskar vilka molntjänster som kan användas.

Hjärtan Molnet

Rekord för molnet

8 feb 2021 digit

Globala investeringar i molninfrastruktur växte med 32 procent under det fjärde kvartalet 2020. Marknaden omsatte 39,9 miljarder dollar under perioden, vilket är 10 miljarder mer än samma period 2019 och därmed den största ökningen någonsin. 

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Magnus Wink Slöjd2

Digital slöjd

28 jan 2021 digit

Magnus Wink utbildar lärare i bland annat slöjd och sedan pandemin har han gjort det digitalt och helt på distans. Några av utmaningarna har handlat om att hålla nere maskinljudet och att faktiskt spara snarare än att förlora tid.

Man I Orange Bygguniform Står På Solcell Och Fixar

Störst på förnybart

14 dec 2020 digit

Amazon är världens största köpare av förnybar energi. Det kommuniceras efter att bolaget investerar i ytterligare 26 vind- och solenergiprojekt, vilket totalt motsvarar 6,5 gigawatts.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Riksdag Sverige

Sveriges AI-miss

29 jun 2020 digit

Sverige har missat möjligheten att AI-utbilda korttidspermitterade under coronapandemin. Nu behöver vi som land få till en demokratisering av tekniken, fokusera hårt på tillämpningar och politiker med mer positiv inställning. Det menar Daniel Akenine, Microsoft och Luka Crnkovic-Friis, Peltarion. 

flera gamla telefonlurar i luften i olika färger.jpg

Teams nu i Slack

2 apr 2020 digit

Slack närmar sig Teams och har lanserat en app som gör att användare kan ringa in till Temas. Intresset har hittills varit mycket stort.