Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AstraZeneca satsar på en enhet

De senaste året har AstraZeneca jobbat med implementeringen av en "one device"-strategi. Nu står man redo att rulla ut den senaste iterationen i början av nästa år, och då är det Windows 10 som tar över efter iOS och W7.

Text Miguel Guerrero Foto AstraZeneca 7 november 2016 digit

OurPeople_AZ_Andreas_Holmgren-025_v2_960x640.jpg

– Vi har varit inne i strategin ett par år och det har varit en fantastisk och utmanande resa sedan vi gick in i plattformen 2011. Då var det med Ipad som blev ett mycket omtyckt säljverktyg på fältet, men vi lyckades inte hela vägen. Det är en bra plattform för Skype, vårt säljstöd med mera, men när det gäller att jobba med administration son Excel, Powerpoint och SAP är det inte bäst, säger Andreas Holmgren, it-chef på AstraZeneca Commercial i Norden och Baltikum.

Utmaningen var att hitta en platta som höll måttet på alla sätt, både i fält och inomhus vid administration.

Andreas Holmsgren , it-chef AstraZeneca Commercial i Norden och Baltikum

För ett och ett halvt år sedan bestämde man sig för att gå över till Windows 10 vilket innebar att man var tvungen att hitta nya enheter. Sett från den finansiella sidan var det enligt Andreas Holmgren som att sparka in öppna dörrar med bland annat stora kostnadsbesparingar, men det fanns andra utmaningar, inte minst att övertyga användarna.

–Utmaningen var att hitta en enhet som var lika attraktiv som Ipad ute i fält men mer effektiv vid administration hemma. Vi tog fram ett proof of concept med en annan tablet och fick tummen upp att det var en enhet som även gillades ur ett formfaktorperspektiv, säger Andreas Holmgren.

Stabilitet en nyckelfaktor

Bland annat har man försökt ta hänsyn till vikt och batteritid för att matcha Apples plattor.

– De måste hålla för en dag och med Windows 10 får vi mycket mera sådana inställningar för att ställa in strömförbrukningen. Vi kan också sätta policys och regler på ett helt annat sätt, inte minst vad gäller säkerhet. Vi använder oss av kryptering och testar fingeravtryck och ansiktsigenkänning som inloggningsmetod. Användarna kan inte heller installera vad som helst. Vi har också VPN-tunnlar för uppkoppling. En säljare ska aldrig behöva fundera över sådant om de vill koppla upp sig på ett hotellnät eller en lunch på McDonalds, säger Andreas Holmgren.

För läkemedelsbranschen som är en strikt reglerad bransch är stabiliteten A och O, vilket gör att man behöver ha kontroll över uppdateringar och hur de installeras. Där kommer Windows 10 ha ett övertag menar Andreas Holmgren.

– Stabiliteten i iOS är mycket bra, men vi behöver kunna styra uppdateringarna så att våra system inte slutar fungera. Nu är visserligen sälj och marknad mindre känsliga än till exempel forskningsdelen, men vi måste fortfarande vara säkra till 101 procent att det fungerar klockrent innan vi rullar ut förändringen.

Appifierade funktioner och tjänster

En del av processen har varit att appifiera många av funktionerna och tjänsterna för Windows 10.

– Tillsammans med leverantörer har vi testat att apparna fungerar i vår miljö. Jag upplever att några blivit lite tagna på sängen, men de flesta leverantörer vet att allt fler företag går över till Windows 10-plattformen.

Vid utvärderingen har man också varit noga med att inte bara använda sig av de mognaste it-individerna på företaget utan man har snarare gått åt motsatt håll.

– Det är bättre att ha en bra blandning så man kan fånga upp allt som inte är självklart. Då vet vi hur vi ska adressera det i våra utbildningar för nu handlar det mycket om att fokusera på det. De senaste två åren så har vi levererat mycket nya cloudbaserade funktioner inom bland annat collaboration. Så just nu är vårt fokus på att utbilda och göra våra användare bekväma i de nya verktygen och bli effektiva i sin jobbvardag. Vi har drivit ett projekt för att rationalisera våra applikationer och fått bort cirka 50 procent över de senaste tre åren vilket halverat kostnaden samtidigt som vi levererar allt mer nytta och förenklat för användaren.

Rekommenderad läsning

bertman.JPG

Microsoft tar hjälp av användarna

2 jun 2016 digit

Erik Bertman, vice vd på Microsoft Sverige, pratar om företagets utveckling och framtid. Han ser den nuvarande förändringsfasen som en av de mest spännande någonsin i och med bland annat digitaliseringen och Windows 10.  

blogg_Windows10_960x640.jpg

Grattis på ettårsdagen, Windows 10

21 jun 2016 digit

Nu är det ett år sedan Windows 10 släpptes och i juli släpper Microsoft nästa stora uppdatering: Windows 10 Anniversary Update. Här är några av nyheterna.

Gävle_960x640.jpg

Gävle framtidssäkrar med Windows 10

8 jun 2017 digit

Säkrare och mer användarvänligt – det var två av ledorden som gjorde att Gävle valde att satsa på Windows 10 som plattform för sina närmare 19 000 enheter.

AdobeStock_80882540_2.jpg

Ökad säkerhet för SCB med W10

1 aug 2017 digit

Innan Microsoft ens hade släppt Windows 10 ville Statistiska centralbyrån, SCB, hoppa på tåget för att komma ikapp sin it-roadmap. Nu har man rullat ut det på samtliga datorer och är mycket nöjd med resultatet.

scaniabil-pa-vag.jpg
video

Scania i ledning med O365

5 jun 2018 digit

Med koncernens största erfarenhet av O365 och Windows 10 är Scania en ledstjärna inom Volkswagen. Nu jobbar företaget för att med goda exempel förändra arbetssättet bland drygt 30 000 medarbetare.

industrirobot-960640.jpg

Därför ska du uppdatera W10

2 jul 2018 digit

I Microsofts senaste uppdatering för Windows 10 ska användarna lättare kunna fokusera och komma tillbaka till gamla specifika tidpunkter. Men framförallt utökas skyddet mot ransomware och andra säkerhetshot.

nya arbetslivet.jpg
video

Daniel Siberg: Så ökar du din produktivitet

20 jun 2017 ledarskap

Trots mobila arbetssätt och aktivitetsbaserade kontor så jobbar de flesta på precis samma sätt som tidigare. Daniel Siberg på Microsoft ger tips hur både produktiviteten och engagemanget kan öka.

damgard bootcamp 960640.jpg
video

Joacim Damgard: Disruptionen är exponentiell

13 jun 2017 ledarskap

Av världens 500 största bolag härstammar bara 12 procent från deras ursprungliga verksamhet. Microsofts Sverige-vd Joacim Damgard tipsar om hur du förhåller dig till disruption och samtidigt utvecklar affären.

JönköpinRoy_960x640.jpg
video

"Jag är inte längre en bromskloss"

27 okt 2016 digit

Alltmer komplexa kundprojekt krävde en ny it-miljö för webbyrån Capo. Istället för att uppgradera befintlig miljö valde de Azure och fick mer tid för utveckling.