Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

”Artificiell intelligens kommer att påverka oss mest”

Sofia_960x640.jpg

Glöm skräckscenarier där maskinerna ägnar sin nyvunna intelligens åt att förgöra oss. Problemet är inte artificiell intelligens utan i så fall människorna som står bakom den, menar Sofia Svanteson, grundare av Oceans observations, under Digitala strategier.

Digitaliseringen ger möjligheter till innovation och de kommande femtio åren är det enligt Sofia Svanteson, artificiell intelligens som kommer att påverka oss mest. Men utvecklingen är inte helt okontroversiell. Enligt en engelsk undersökning, är vi mindre benägna att acceptera artificiell intelligens ju närmare oss själva den kommer. 72 procent av de tillfrågade ansåg att AI är bra för att monitorera sädesfält medan endast 23 procent skulle låta en AI operera dem.

– Graden av intimitet avgör alltså vår inställning. På nära håll blir avsaknaden av ett ansikte mer påtagligt. Vad vi måste titta på är vad det innebär att maskiner utför en uppgift. Som art konkurrerar vi inte med informationsteknologin. Däremot anpassar vi våra miljöer, något vi förstår, till något som maskiner kan förstå och det har vi hållit på med i åratal. Våra datalager är så kompakta idag attt vi måste använda minne och kapacitet för att hänga med, säger Sofia Svanteson.

Människan och inte maskinen är faran

Trots att AI segrat över människor i både schack och GO är den smartaste maskinen fortfarande magnituder mer stelbent än människan, säger Sofia Svanteson. Det stora problemet är istället de som designar koden.

– Vi måste kunna bygga in samhälleliga värderingar och för att göra tekniken ”god” är det framför allt tre faktorer som spelar in. Först måste man förstå designprocessen och utgå från behov för att sedan föreslå möjligheter. Designprocessen är iterativ och tvärvetenskaplig, och ska vara användarcentrerad.

Den andra faktorn är kompetensutveckling. Där tror Sofia Svanteson på till exempel skräddarsydda mikroutbildningar under hela yrkeslivet istället för att man stannar på samma position livet igenom.

– Vi måste kunna glömma och lära om.

Den tredje faktorn är ledarskapet som bör vara ödmjukt, menar Sofia Svanteson.

– Idag förknippar många ledare digitaliseringen med ångest. Man kanske har hunnit bygga stora dyra infrastrukturer men jag tror att om man satte användarvänligheten överst skulle vi få bättre system jämfört med priset. Där tycker jag att det borde hända mer, att det borde ställas krav på innovationsupphandlingar.

27 november 2016 Uppdaterad 28 november 2016 Reporter Miguel Guerrero digitala strategier Foto Kristoffer Samuelsson

Rekommenderad läsning

Trombia Robot
video

Robot städar huvudstadens gator

4 maj 2021 digit

Roboten Free städar gatorna i Helsingfors under kvällar och nätter. Free ingår i ett pilotprojekt och rör sig i upp till sex kilometer i timmen, och den ska varken kunna köra in i gående eller andra mötande föremål. 

Smart City
Ett samarbete med HPE

Edge till moln med HPE

22 apr 2021 digit

HPE Ezmeral kör, hanterar och säkrar appar och data från edge till molnet. I en hybrid, decentraliserad värld kan du fokusera på AI och innovation medan HPE, med datafabriker och containrar, gör grovjobbet i bakgrunden.

Robot Människa

Robot förstår våra rörelser

13 apr 2021 digit

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Vaccin Aiprotein

AI-protein som vaccin

9 apr 2021 digit

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin. 

It Kille 960640

För gammal för tech

17 mar 2021 digit

Åldersdiskriminering är vanligt inom it och tech. Äldre medarbetare antas vara mindre uppdaterade om ny teknik och ha svårare för att bearbeta och lära sig nya saker. Det visar en ny studie. 

Pratbubbla I 3D Och I Svenska Flaggan

AI för myndigheter

4 feb 2021 digit

Snart finns en AI-lösning för svensk språkförståelse. Med Rise-projektet Språkmodeller för svenska myndigheter hoppas bland annat Skatteverket på smidigare administration och en mer flexibel dialog med medborgarna.

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

pat gelsinger.jpg

Lämnar VMware för Intel

14 jan 2021 digit

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Brist It Kompetens

70 000 saknas inom it

21 dec 2020 digit

It och telekom stod för 60 procent av nya jobb under 2010 till 2016, men för att branschen ska fortsätta att driva utveckling krävs det 70 000 medarbetare, framförallt inom AI, datahantering och programmering. Det visar en ny rapport från IT&Telekomföretagen.