Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

”Artificiell intelligens kommer att påverka oss mest”

Sofia_960x640.jpg

Glöm skräckscenarier där maskinerna ägnar sin nyvunna intelligens åt att förgöra oss. Problemet är inte artificiell intelligens utan i så fall människorna som står bakom den, menar Sofia Svanteson, grundare av Oceans observations, under Digitala strategier.

Digitaliseringen ger möjligheter till innovation och de kommande femtio åren är det enligt Sofia Svanteson, artificiell intelligens som kommer att påverka oss mest. Men utvecklingen är inte helt okontroversiell. Enligt en engelsk undersökning, är vi mindre benägna att acceptera artificiell intelligens ju närmare oss själva den kommer. 72 procent av de tillfrågade ansåg att AI är bra för att monitorera sädesfält medan endast 23 procent skulle låta en AI operera dem.

– Graden av intimitet avgör alltså vår inställning. På nära håll blir avsaknaden av ett ansikte mer påtagligt. Vad vi måste titta på är vad det innebär att maskiner utför en uppgift. Som art konkurrerar vi inte med informationsteknologin. Däremot anpassar vi våra miljöer, något vi förstår, till något som maskiner kan förstå och det har vi hållit på med i åratal. Våra datalager är så kompakta idag attt vi måste använda minne och kapacitet för att hänga med, säger Sofia Svanteson.

Människan och inte maskinen är faran

Trots att AI segrat över människor i både schack och GO är den smartaste maskinen fortfarande magnituder mer stelbent än människan, säger Sofia Svanteson. Det stora problemet är istället de som designar koden.

– Vi måste kunna bygga in samhälleliga värderingar och för att göra tekniken ”god” är det framför allt tre faktorer som spelar in. Först måste man förstå designprocessen och utgå från behov för att sedan föreslå möjligheter. Designprocessen är iterativ och tvärvetenskaplig, och ska vara användarcentrerad.

Den andra faktorn är kompetensutveckling. Där tror Sofia Svanteson på till exempel skräddarsydda mikroutbildningar under hela yrkeslivet istället för att man stannar på samma position livet igenom.

– Vi måste kunna glömma och lära om.

Den tredje faktorn är ledarskapet som bör vara ödmjukt, menar Sofia Svanteson.

– Idag förknippar många ledare digitaliseringen med ångest. Man kanske har hunnit bygga stora dyra infrastrukturer men jag tror att om man satte användarvänligheten överst skulle vi få bättre system jämfört med priset. Där tycker jag att det borde hända mer, att det borde ställas krav på innovationsupphandlingar.

27 november 2016 Uppdaterad 28 november 2016 Reporter Miguel Guerrero digitala strategier Foto Kristoffer Samuelsson

Rekommenderad läsning

Pratbubbla I 3D Och I Svenska Flaggan

AI för myndigheter

4 feb 2021 digit

Snart finns en AI-lösning för svensk språkförståelse. Med Rise-projektet Språkmodeller för svenska myndigheter hoppas bland annat Skatteverket på smidigare administration och en mer flexibel dialog med medborgarna.

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

pat gelsinger.jpg

Lämnar VMware för Intel

14 jan 2021 digit

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Brist It Kompetens

70 000 saknas inom it

21 dec 2020 digit

It och telekom stod för 60 procent av nya jobb under 2010 till 2016, men för att branschen ska fortsätta att driva utveckling krävs det 70 000 medarbetare, framförallt inom AI, datahantering och programmering. Det visar en ny rapport från IT&Telekomföretagen.

Kvinna Orange Bakgrund 960640

Jämställd 2050

16 dec 2020 digit

It och telekom är fortsatt en mansdominerad bransch. Trots en viss ökning av antalet kvinnor i branschen sker förändringen långsamt och det kan ta upp till 30 år innan branschen är jämställd.

Kontor Coor 960640

Framtidens IoT-kontor

3 nov 2020 digit

Coor använder sensorer på kontor för att mäta koldioxidhalt, temperatur, luftfuktighet samt hur utrymmen används. Inte minst sedan covid-19 drabbade världen är ren luft, fri från virus, viktigt för att öka tryggheten hos anställda. 

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Stockholm Sverige Omstartskommissionen

Så omstartar Sverige

18 aug 2020 digit

Ett nytt digitaliseringsmål, en nationell plattform för myndighetsdata och bibliotek som minskar det digitala utanförskapet. Det är några av Amy Loutfis förslag i Omstartskommissionens rapport för ett starkare digitalt Sverige.

Granö Puff Vanlig
podcast

Teknik, hållbarhet och HPE

16 jun 2020 ledarskap

För att driva ett teknikbolag krävs en djup teknikkunskap och en god portion nyfikenhet. Det menar Anna Granö, Sverigechef HPE, som egentligen drömde om att bli barnläkare, men är idag glad över att det blev industriell ekonomi. Lyssna på Voisterpodden, tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Voisters Lisa Nore.