Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

"All grund till digitalisering ligger i programmering"

Swedsoft arbetar med att stärka svensk konkurrenskraft inom mjukvaruintensiva system. Bland annat vill de öka antalet programmerare, och där ser de nyanlända som en viktig tillgång.
– Vi behöver de nyanländas kunnande och kreativitet om vi vill fortsätta vara världsledande, säger Gabriel Modéus, generalsekreterare på Swedsoft. 

Text Fredrik Adolfsson 4 november 2016 digit

programmering .jpg

Swedsoft är en ideell intresseorganisation som verkar för mer forskning, ökad kompetens samt gränsöverskridande samverkan inom svensk mjukvara. De vill vara en samlande nationell kraft som välkomnar näringsliv, offentlig sektor, akademi, skolor, startups, industriföretag och bemanningsföretag - för att nämna några. Tillsammans med Swedsoft ska dessa aktörer kunna få ett utbyte av varandra och dela med sig av sina erfarenheter. 

 Vi har ett antal evenemang per år där vi promotar samarbeten, vi driver inte själva något forskningsarbete. För två veckor sedan arrangerade vi under två dagar Software Technology Exchange Workshop (STEW) där akademi och näringsliv kunde byta idéer och erfarenheter med varandra, säger Gabriel Modéus.

Vi måste ständigt utvecklas, samverka och göra Sverige “mindre".

Gabriel Modéus , generalsekreterare, Swedsoft

Sverige har under lång tid legat i framkant när det gäller att investera, forska och utveckla i mjukvara och mjukvaruintensiva system. Att så är fallet är dock inte något som gör att Swedsofts arbete skulle behövas mindre här än i andra länder, då bland annat programmerare är en stor bristvara i Sverige, menar Gabriel Modéus. Och där kommer Swedsoft in i bilden. 

– Om vi inte hela tiden är på tå blir vi snabbt ifrånsprungna. Vi måste ständigt utvecklas, samverka och göra Sverige “mindre”, så att vi och våra exportprodukter även i fortsättningen kan hålla absolut världsklass.

 Vi satsar på att få in nyanlända med digitaliseringskompetens som ännu inte är inne på arbetsmarknaden. De nyanlända innebär en stor möjlighet för oss som land att fortsätta utvecklas och vara världsledande inom programmering. Vi behöver deras kunnande.

Gabriel-Modeus.jpg

Gabriel Modéus, generalsekreterare på Swedsoft.

En konferens som Swedsoft är med och arrangerar är Code Meetup som vänder sig till personer som jobbar med kod i vardagen, där olika typer av kod- och programmeringsspråk lyfts fram.

Varför är det viktigt att lyfta fram programmering?

– Därför att på sju år så har mängden mjukvara och kod i våra produkter tiodubblats. Fortfarande är programmerare ett av de största bristyrkena i landet och vi har inte utbildat tillräckligt, även fast det redan nu är det vanligaste yrket att ha för en stockholmare. All grund till digitalisering ligger i programmering, det förändrar våra jobb och vår vardag.

Gabriel Modéus välkomnar också skolinitiativet som tar in programmering på schemat. Han menar att det viktiga självklart inte är att alla ska bli programmerare, utan det primära ligger i att elever i tidig ålder ska få se vad koder och programmering är för något.

 De måste förstå tidigt vad vår värld är uppbyggd på. För helt ärligt, vad styrs inte idag av någon form av mjukvara? Jag kan inte komma på något. Om jag vore skolelev skulle jag se det som en rättighet att förstå grunderna för vad det är och vad det innebär för mig och världen. Sedan blir jag självklart glad om många vill börja programmera som yrke. Därför har Swedsoft varit engagerade i att bistå Skolverket kring framtagandet av deras nationella it-strategier. 

 Vi välkomnar allt som utvecklar Sverige inom mjukvara vare sig det gäller nya samarbeten, medlemmar, föreningar eller skolinitiativ, för än har vi bara sett början på denna mjuka revolution.

Rekommenderad läsning

programmering snip.JPG

Skolprogrammering - ett mål som infriades

11 jul 2016 it i skolan

Dåligt intresse för it-utbildningar fick Christine Kastner Johnson att vilja få in programmering i skolan. Tre år senare har planerna uppfyllts. I Almedalen fick bland annat politiker och lärare testa programmering för första gången, en av dem var Inger Källgren Sawela, kommunstyrelsens ordförande i Gävle.

LindaLiukas_960x640.jpg

"Lär barnen att programmera i skolan"

17 jan 2017 it i skolan

När Linda Liukas var 23 bestämde hon sig för att återuppväcka glädjen i att programmera. Resultatet blev ett nätverk, Rails Girls, som haft programmeringsträffar för kvinnor i över 270 städer, och en barnboksserie om programmering.

programmering barn .jpg

Skolans reaktion på regeringsbeslut

14 mar 2017 it i skolan

– Lite fegt men ett steg i rätt riktning, säger Mikael Odin, rektor på grundskolan Nya Elementar, om regeringens nya satsning på it och programmering i grund- och gymnasieskolan. 

Academedia_960x640.jpg
podcast

Academedias elever lär lärare

14 jul 2017 it i skolan

Petter Hallman, CIO på Academedia, deltog under Almedalsveckan och pratar i Voister-podden om vad som är högst på agendan under 2017, hur koncernen jobbar med hållbarhet och hur intresset för programmering kan öka.

småbarnWEBB.jpg

Kodning på dagis i Ystad

3 nov 2017 it i skolan

Green screen, Blue-Bots och virtuella kiosker. På Soldalens förskola i Ystad är digitala verktyg en självklar del av pedagogiken.

nuiteq_960x640.jpg

Kollaborativt lärande ökar elevernas engagemang

22 maj 2017 it i skolan

Svenska Nuiteq har tagit den interaktiva pekskärmen ett steg längre. Deras interaktiva mjukvara till stora pekskärmar kommer med en uppsättning läroappar och ökar samarbetet och engagemanget i klassrummet.

Jenny och Claes 960640.jpg
video

"Godkänt är att tro för lågt"

7 feb 2017 bett

Malmörektorerna Jenny Nyberg och Claes Jeppsson pratar om hur de vågar gå utanför de traditionella ramarna för att skapa exceptionella resultat.

AdobeStock_23675953_2.jpg

Så toppar Lidingö lärkurvan

29 maj 2017 it i skolan

Lidingös skolor är nummer tre bland landets alla grundskolor. Ett genomtänkt digitaliseringsarbete visar att kommunen inte vilar på lagrarna. Nu vill Lidingö toppa redan goda resultat och uppskattar kunskapsutbytet i LEDA.

Abdul-still_960x640.jpg
video

”Glöm inte lärarna i digitaliseringen”

4 maj 2017 it i skolan

Traditionellt tänkande och brist på visioner står i vägen för digitaliseringen i skolan. Det måste ändras nu menar Abdul Chohan, visionär och it-strateg från Bolton i England.